Kastélyok és várakCsaládi kiruccanásHegyek-völgyekNyári vakációProgramok hétvégéreRomantikus kikapcsolódásTavaszi zsongás

Siroki vár – kísértetek a Mátra legnagyobb várromján

2 perces olvasási idő
A siroki vár bejárata (fotó: Bene Marianna)

Rengetegszer jártunk már a siroki vár környékén, de bátran kijelenthetjük, a Mátra legnagyobb várromja egyszerűen megunhatatlan. Ehhez persze az is hozzájárul, hogy mindig vár itt valami újdonság: hol egy kis kosztümös bemutató, hol egy izgalmas bolyongás a vár alatti alagútrendszerben, hol pedig egy újabb érdekes kísértetsztori, ami hozzá kötődik.

A siroki vár bejárata

A siroki vár rövid története

Egyes vélemények szerint a 296 méter magas hegy tetején már az avarok idejében is erődítmény állt, de az első írásos emlékek az Árpád-kor utáni időkből, egészen pontosan 1320-ból valók. Igazán fontossá a török időkben vált, mikor jelentősen megerősítették, hogy Eger legerősebb előváraként védelmezze a térséget. Eger 1596-os ostroma után Sirok leharcolt vára kiürült, így a törökök csata nélkül foglalhatták el. Nem kellett sok, ők is elhagyták, így ismét magyar kézre került. Innentől sűrűn cserélt gazdát, de már csak várromként tartották nyilván, harcászati jelentőséget nem tulajdonítottak neki.

1994-ben nyilvánították a nemzeti örökség részévé, majd a szükséges javításokat elvégezték rajta, de nagyobb beruházás csak 2010-ben történt, mikor az alsó várat elkezdték felújítani.

A Siroki vár nyitvatartása és belépői >>

siroki vár

A siroki vár

Kísértetek a siroki várban

Egy igazi várhoz kell, hogy kötődjön valamilyen kísértetsztori, hiszen ezek adják meg a hely különleges hangulatát. Sirokhoz pedig nem is egy ilyen kapcsolódik, ráadásul mindegyik nagyon izgalmas történet.

Barát- és Apáca-sziklák legendája

Az első megismeréséhez azonban sétáljunk el a vár szomszédságában lévő Barát- és Apáca-sziklákhoz, mert ezek is a legenda részeit képezik. Eszerint a vár egykori ura, Darnó király féltve óvta Tarna nevű lányát a halandó emberektől, mert ő maga csalódott az emberekben, mivel feleségét egy másik férfi elszerette tőle. Egy fiatal lányt azonban nem lehet örökre egy rideg vár falai közé zárni, Tarna is egyre kíváncsibb volt a külvilágra, ezért szarvassá változva elindult felfedezni a birodalmat. Bodony vitéz felfigyelt a kecses szarvasra, és nyomába eredt, majd meglepődött, mikor az szépséges lánnyá változott. Természetesen azonnal egymásba szerettek, de ezt a király nem tűrte, és íjat ragadott, hogy megölje az ifjút. Ekkor a lány elé vetette magát, hogy megóvja szerelmét, de a nyíl mindkét fiatal szívét átszúrta.

Azonnal kővé dermedtek, és ma is ott állnak a vár szomszédságában. Őket ismerjük ma Barát- és Apáca-szikla néven. A király ebbe szinte beleőrült, és folyton azt hajtogatta, csak „sírok és sírok”. Egyes feltevések szerint emiatt lett a település neve Sirok.

Létezik egy fordított történet is, ami szerint Darnónak fia volt, Bodony, aki a patakparton megpillantotta a szegény sorból származó Tarnát. Ez a sztori sem végződött szebben, a király ellenezte a szerelmüket, a lány családjára büntetést rótt, engedetlen fiát pedig száműzte. Tarna szíve meghasadt a bánatban, Bodony pedig követte szerelmét a halálba. A völgyben temették el őket, ahol összeér a patak két ága.

siroki vár

A várból a kilátás is pazar

Kompolt Gizella története

A legizgalmasabb mégis Kompolt Gizella története, akit többen a mai napig látni vélnek kísérteni a vár körül. A vörös démonként elhíresült nő apja halála után a vár úrnője lett. A különc Gizella sosem volt szerelmes, alig-alig mosolygott, és sokkal jobban szeretett fegyverekkel játszani, mint nőies hobbiknak hódolni. Egy éjszaka hét vitéz érkezett a várhoz, hogy szállást kérjenek tőle. Ekkor megtört a jég, Gizella ugyanis beleszeretett az egyikbe, a vitézeket viszont egytől egyig elvarázsolta szépsége, ezért harcba kezdtek a nő kegyeiért. Gizella szerelme nem került ki győztesen a párbajból, ezért a nő bosszúból megölte az utolsó vitézt, ő pedig levetette magát az egyik bástyáról. Ha lehet hinni a szóbeszédnek, a mai napig visszajár kísérteni, néha pedig még a vitézek is követik.

siroki vár

Kalandozás a vár alatti alagútrendszerben

Siroki vár látogatói információk

Siroki vár belépőjegy árak (2019.)

  • Felnőtt belépőjegy: 1000 Ft/fő (70 év felett ingyenes a belépés)
  • Gyermekjegy 6 éves kor alatt: ingyenes
  • Gyermekjegy 6 éves kor felett: 500 Ft/ fő
  • Diák vagy nyugdíjas jegy: 500 Ft/fő
  • Családi jegy (2 felnőtt + 1 vagy több gyermek 18 év alatt): 2000 Ft/család
  • A vár látogatása INGYENES minden kiállításra, valamennyi látogató számára a nemzeti ünnepeken; március 15-én, augusztus 20-án és október 23-án.

Siroki vár nyitva tartás

  • Nyári nyitva tartás: április 1-től október 31-ig: 10.00-18.00 óra között minden nap.
  • Téli nyitva tartás: november 1-től március 31-ig: 9.00-16.00 óra között minden nap.

Siroki vár megközelítés

A Siroki vár aljában fizetős parkoló áll a látogatók rendelkezésére, innen sétaút vezet a várromhoz.

Szállásajánló

Hogy mi igaz a legendákból, annak csak úgy járhattok utána, ha néhány napot ti is Sirokon töltötök, és lehetőség szerint a vár közelében foglaltok szállást, hogy figyelemmel kísérhessétek, valóban van-e mozgás éjszaka a bástyák körül.

siroki vár

Ehhez adunk is néhány tippet, hol érdemes foglalni:

Vackorkert Vendégház Sirok

A vártól 800 méterre lévő vendégház igazán hangulatos környezetben várja a vendégeit.

Vár Camping Sirok

A kemping április 28. és október 22. között tart nyitva, a vártól mindössze 500 méterre található, a kilátás pedig fantasztikus.

Csibész Vendégház Sirok

A vár lábánál lévő vendégháztól esténként tökéletesen lehet látni a kivilágított várat, és talán a vörös démon kísértetét is.

Borókás Vendégház Sirok

Aki nem fél a szellemektől, még közelebb merészkedhet, jó választás például a Borókás Vendégház, ahonnét a vár alig 300 méterre magasodik.

Extra tipp: Sirocave Barlang Apartmanok

Bár távolabb helyezkednek el, de kihagyhatatlan, hiszen 300 éves barlangokban nem minden nap alhat az ember.

Te elég bátor vagy, hogy felfedezd a környéket? Ha igen, ne hagyd ki a közelben ezeket a látnivalókat sem:

A közelben lévő Recski kényszermunkatábor

Még több belföldi szálláshely a szallas.hu oldalán >>

(fotók: Bene Marianna, szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%