Külföldi kalandokBarátokkalProgramok hétvégére

Rafting Magyarországon: létezik vagy sem?

2 perces olvasási idő

Az embereket mindig is vonzotta a vad sodrású, zuhatagos folyók meghódítása, ám a raftingot, mint sportot, csak a 20. századtól tartjuk számon. Manapság népszerű aktív kikapcsolódásnak számít, és az sem igaz, hogy különösebben bevállalósnak kell lenni hozzá. Én is kipróbáltam, pedig nem állítható, hogy az extrém sport a legfőbb hobbim – és nem bántam meg! Remek társasági program, izgalmas, és mégis biztonságos, hiszen szakavatott kezekben vagyunk. Ez a rafting! Mutatjuk a legjobb helyszíneket hozzá.

rafting magyarországon

Amit a raftingról tudni kell

Rafting vagy vadvízi evezés? Sokszor halljuk a két kifejezést, de az az igazság, hogy a kettő egy és ugyanaz. A vadvízi evezés angolul: rafting. A sport lényege, hogy a résztvevők a megfelelő védőfelszerelésben (sisakban és mellényben), kisebb csoportokban eveznek a zuhatagos folyón. Általában 4-12 fős erős, felfújható gumicsónakban (vagyis raftban) ülnek, amelyek jól bírják a sodrást. Egy raftingtúra általában 3-4 óra hosszú, és vízre szállás előtt alapos biztonsági tájékoztatást kapunk. A túra természetesen hozzáértő vezetővel történik.

rafting magyarországon

Kinek ajánlott a vadvízi evezés?

Jó hír, hogy a raftinghoz nem szükséges semmilyen korábbi tapasztalat vagy extra készség. Az alapvető, korrekt fizikai kondíció persze fontos, és az sem árt, ha az illető tud úszni, bár van, ahol ez nem elvárás, mivel a mellények fenntartanak a víz felszínen és a szikláktól is védenek, ha netalántán felborulnánk. Így lényegében mindenkinek ajánlott, aki vevő a kalandra és nem bánja, ha vizes lesz. Ráadásul az egy oldalon ülők összehangolt evezése miatt a raftingnak igazi csapatépítő jellege is van!

Erre indulj, ha a közelben szeretnél raftingolni!

A fentiekből adódik, hogy a sport alapkelléke a vadvízi folyó, ami sajnos „hiánycikk” Magyarországon. Itthon sima folyami evezésen, kajak-kenu túrákon vehetünk részt, például a Tiszán vagy a Dunán. Az igazi raftingért kicsit tovább kell mennünk, de szerencsére nem túl messzire! Szinte minden szomszédos országban van lehetőségünk a sportra, így Szlovákiában, Szlovéniában, Ausztriában, Horvátországban, Szerbiában és Erdélyben is. 

rafting magyarországon

Az elérhető közelségű helyekből válogattuk össze a legjobbakat:

Sebes-Körös kanyon, Vársonkolyos (Erdély)

A román-magyar határtól már 80 km-re találunk alkalmas helyszínt a raftingoláshoz. A Sebes-Körös szurdokvölgye a természetjárók és barlangászok által is kedvelt terület. Rafting-, kayak- és via ferrata túrák közül válogathatunk. Akár 60-70 fős csoportokat is ellátnak, például céges csapatépítésnél, de kisebb baráti társaságok vagy családok is bátran jöhetnek. A rafting túra hossza nagyjából 3 óra, és naponta kétszer indul: délelőtt 11-től, és délután 3-tól. Egy főnek a rafting ára hozzávetőlegesen 140 Lei. A túrán való részvétel feltétele az előzetes bejelentkezés, amit a 0036-70-209-5799 telefonszámon tehetünk meg. Érdemes tudni, hogy ez nem a legextrémebb szakaszok közé tartozik, inkább a könnyűrafting kategóriába sorolandó. 

A mélyben folyik a Sebes-Kőrös

 

Szállástipp: Pensiunea Apuseni Wild Remeţi 

Pensiunea Apuseni Wild Remeţi

További szállások a közelben >>

Isonzó folyó völgye, Bovec (Szlovénia)

A tiszta vízű Isonzó vagy szlovénül Soca folyón többfelé is raftingolhatunk, például Bovecnél is. Különböző csomagok közül választhatunk: van családi rafting, csapatépítés, könnyű kajak túra, illetve fél napos és egész napos rafting túra is. A legközkedveltebb túra a fél napos rafting, melynek hossza 10 km. 8 éves kortól bárki részt vehet rajta, aki tud úszni, és kezdőknek is ajánlott. A túrvezető által a Soca völgy természetrajzával is megismerkedhetünk, jó idő esetén pedig még csobbanni is lehet. Március 30-tól szeptember 30-ig mindennap indítják a túrát. Még van idő, ne maradjatok le róla!

rafting szlovénia

Kajakosok az Isonzón

Bled, Gorenjska régió és a Száva (Szlovénia)

Gorenjska Szlovénia északi részén húzódó, hegyekkel tarkított alpesi területe. Errefelé található többek közt a festői Bledi-tó is, ami önmagában megér egy látogatást – erről itt olvashattatok bővebben. Bizonyos raftingtúrák például Bledből indulnak, és könnyű, illetve közepes nehézségű evezést ígérnek, ami 3-4 órán keresztül tart. A régiót ugyanis átszeli a Száva, melynek egyes szakaszai tökéletes terepet nyújtanak a raftingolásra. Budapesttől körülbelül 5 óra autózással elérhető, és igazán megéri egy hosszú hétvégét eltölteni itt. Nem csak a raftingolás miatt; az ország ezen részén gyönyörű a természeti táj, és számos látnivaló vár!

rafting szlovénia

Bledi-tó

Cserna völgye, Herkulesfürdő (Erdély)

A Cserna a Duna egyik mellékfolyója, ami gyönyörű völgyben vezet Herkulesfürdőnél. A Budapesttől 470 km-re lévő város elsősorban a gyógyvizéről híres, melyet már a rómaiak is ismertek. Ma is sokan jönnek ide, akik különféle mozgásszervi betegségben szenvednek. Csodás erdélyi környezetben evezhetünk, úgy, hogy a völgyben számos vízesésben és sziklaképződményben gyönyörködhetünk. A hóolvadás miatt már márciusban is lehet raftingolni, az őszi szezonban pedig szeptember közepétől november közepéig vállalkozhatunk a 2 evezhető szakasz valamelyikére.

rafting magyarországon

A Cserna Herkulesfürdőnél

Szállástipp: Pensiunea Noblesse Băile Herculane **** 

Pensiunea Noblesse Băile Herculane ****

További szállások Herkulesfürdőn >>

Salza folyó, Palfau és Wildalpen közt (Ausztria)

Stájerország északi részén is raftingolhatunk egy jót, csupán 4 és fél órára Budapesttől. Itt folyik a csodás színű Salza, ami az Enns egyik mellékfolyója. Palfau települését úgy is hívják, hogy a vízesések birodalma, mert nagyon látványos zuhatagok bújnak meg a magas sziklák között – ezeket a Mariazell és Palfau közti főút mellett találjuk. Május közepétől október közepéig folyamatosan indítanak rafting túrákat, melyek szokás szerint pár óráig tartanak, de előzetes megbeszélés alapján akár egynapos túrát is kérhetünk.

Salza folyó

 

Szállástipp: Gasthof zum Jägerwirt Mariazell 

Gasthof zum Jägerwirt Mariazell

Több szállás Stájerországban >>

Dunacsún (Szlovákia)

Némileg kakukktojás ez, mert mesterséges pályáról van szó. S bár itt nem lenyűgöző természeti táj mellett raftingolhatunk, a helyszín előnye, hogy nagyon közel van hozzánk. Budapesttől csak 2 óra az út; szinte közvetlen a szlovák-magyar határon találjuk, Pozsonytól 20 km-re. A mesterségesen kiépített pályát a 2000-es évek elején adták át, 600 méter hosszú, és 6-8 fős raft hajókban evezhetünk. Az is mellette szól, hogy a raftingútvonalat változtatni tudják a nehézségtől függően, így teljesen kezdőknek és tapasztaltabbaknak is az igényére alakíthatják. 

Szállások a közelben >>

Nézzetek ki egy kellemes őszi hétvégét, és kössétek össze a rafting túrát egy kis környékbeli kirándulással! Segítünk szállást találni >>

(fotók: shuttertock, szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%