Site icon Szallas.hu Blog

Burok-völgy – Kalandos dzsungeltúra a Keleti-Bakonyban


Kevés olyan hely létezik az országban, ami a Kelet-Bakonyban húzódó Burok-völgyhöz hasonlítható. A Királyszállástól Bakonykútiig érő völgyben barangolva szinte rögtön az az érzése támad az embernek, mintha egy vadregényes dzsungeltúrán venne részt. Ha nem rettentek meg egy kis kalandtól, húzzatok bakancsot, és nézzétek meg saját szemmel ezt a páratlan vidéket.

Amit érdemes tudni, mielőtt túrára indultok a Burok-völgybe

A varázslatosan szép Burok-völgy egy helyi jelentőségű természetvédelmi terület a Kelet-Bakonyban, ami Királyszállástól Bakonykútiig tart. A táv körülbelül 10-14 kilométer, a szintkülönbség pedig 210 méter

Aki vállalkozik erre a cseppet sem hétköznapi túrára, annak érdemes a szokottnál kicsit jobban felkészülni, olyan ruházatot és lábbelit választani, amit nem sajnál, ha esetleg koszos lesz, vagy felhasítja egy ág. Itt ugyanis minden érintetlen, olyan, amilyenné a természet kedve szerint formálta az évek során. Kidőlt fák, mohával benőtt sziklák nehezítik az utat, de a látvány minden nehézségért kárpótol.

Valóságos őserdő fogadja itt a túrázókat, ahol akár még a csalánnal is meg kell küzdeni, úgyhogy javasolt a hosszú nadrág.

Körtúra a Burok-völgyben

A Burok-völgy több útvonalon is bejárható, de a legpraktikusabb, ha egy körülbelül 8 kilométeres körtúra keretében barangoljuk be.

A kiindulópont a már említett Királyszállás, ahol az erdei pihenőparknál (Nagy-Magyarország Park) kialakított parkolóban hagyhatjuk az autót. Itt egyébként találhatók éttermek is, így a túra végeztével akár egy finom ebéd is beleférhet a programba.

A Burok-völgyi túra a pihenőpark kapujától indul, ahol a piros keresztet követve kell elindulni. A természet alkotta akadálypálya már önmagában is nagy kaland, kidőlt fákon és mohás köveken kell átmászni, az árok mellett magasodó sziklás hegyoldalban pedig számos kisebb-nagyobb barlangot is felfedezhetünk. A túra során a szakavatott szemek több védett növény- és állatfajjal is találkozhatnak.

Ha körtúraként teljesítjük a távot, akkor nagyjából 5 kilométer után át kell térni a piros sávjelzésre, ami már a Burok-völgy mellékágaként emlegetett Bükkös-árokba vezet. Ahogy haladunk egyre kijjebb, a táj is kezd szelídülni, a dzsungelből egy már-már hagyományosnak mondható erdőbe érünk, majd végül át kell térnünk a kék kereszt jelzésre, ami már egy könnyen járható murvás úton visz vissza Királyszállásra.

Extra tipp: Akik tavasszal látogatnak el a völgybe, azok akár medvehagymát is gyűjthetnek.

Medvehagyma mező

További látnivalók és programok a Burok-völgy környékén

A környék nem csak a Burok-völgy miatt érdekes, megéri több napot is itt tölteni, mert nem csak remek túraútvonalak, hanem számos klassz program és látnivaló is található itt:

Tési Szélmalmok és Kovácsműhely

TOP 5 szállástippünk a Burok-völgy környékén

Királyszállás Nagy-Magyarország Park Panzió és Szabadidőközpont

Kúti Vendégház Bakonykútiban

Bakonyi Vadász Háza Bakonykútiban

Várkert Apartman Várpalotán

Őrvidék vendégház Isztiméren

Legyetek bevállalósak, ismerjétek meg ti is Magyarország őserdejét, fedezzétek fel a Burok-völgyet a Kelet-Bakonyban! Kiváló szállásokat itt találtok a kirándulás mellé >> 

Önálló vendégházak a Bakonyban >>

(Fotók: Szallas.hu, Szallas.hu utazói fotók)


Exit mobile version