Site icon Szallas.hu Blog

Csoda Rabbik Útja: A világon mindenhonnan jönnek ebbe a különleges magyar faluba (+ szállásajánló)


A Csoda Rabbik Útja a Tokaj-Hegyalja egyik legnépszerűbb túraútvonala, amely 150 km-en vezeti végig az ide érkező zarándokokat. Nem jártál még soha Bodrogkeresztúron? A világon mindenhonnan jönnek ebbe a különleges magyar faluba, mutatjuk, hogy miért! 

Csoda Rabbik Útja – 150 km-es Zarándokút a Tokaj-Hegyalja szívében

A Csoda Rabbik Útja egy 150 km-es zarándokút, amely bejárja a Tokaj-Hegyalja zsidó emlékhelyeit. Kiinduló- és befejezőpontja Mád, de az útvonal érinti Tarcal, Tokaj, Bodrogkeresztúr, Olaszliszka, Sárospatak, Sátoraljaújhely, Erdőbénye, Abaújszántó és Tállya településeket is. 

Zsinagóga, Mád

Az egykori csoda rabbik sírjai mellett a zarándokok megismerhetik a csoda rabbik életét, a hozzájuk kapcsolódó legendákat, az egykori zsidó lakosság hagyományait, valamint a Tokaj-Hegyalja természeti kincseit.   

Ki volt a legendás csoda rabbi?

A haszid zsidóközösség híres csoda rabbija Reb Steiner Saje volt, aki arról volt ismert, hogy a konyhájában egykor félszáz embernek is főztek naponta. 

Reb Steiner Saje tetteit legendák őrzik, híres karosszékéből szinte soha nem állt fel. Úgy tartják, csak pénteken este feküdt ágyba, máskor imádkozott, vagy hívei rendelkezésére állt. 

Zsidó temető, Olaszliszka

A csoda rabbi egykori lakhelyén kialakított Emlékház népszerű zarándokhely Bodrogkeresztúron, a Csoda Rabbik Útja egyik kiemelt állomása.

Érdekesség: Tokaj-Hegyalján nem ő volt az egyetlen csodarabbi, a Sátoraljaújhelyen élő Teitelbaum Mózes a legenda szerint meggyógyította a gyermek Kossuth Lajost

Teitelbaum rabbi sírja

Programok és látnivalók Bodrogkeresztúron

Bodrogkeresztúr a zarándokútvonal egyik kiemelt állomása, a csodarabbi egykori lakhelyén kialakított Emlékház mellett a Dereszla-domb oldalában fekvő zsidó temető is fontos helyszín. 

Zsidó temető, Bodrogkeresztúr

A zsidó temető a 18. században keletkezett, a legmagasabb pontján fekszik a híres csodarabbi, Reb Steiner Saje sírja

A holocaust idején elhurcolt zsidók emléktáblája a Hősök parkjában áll. A település zsinagógái közül ma már csak a legnagyobb áll, ebben működik az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságának Zempléni Tájegység Irodája.

További látnivalók Bodrogkeresztúron: 

Panoráma Kilátó-Pont, Bodrogkeresztúr

Az aktív pihenés kedvelői számos erdei és vízitúra közül választhatnak, a borkultúra iránt érdeklődőknek pedig az Acetánia a hazai bor- és gyümölcsecet készítésének hagyományait mutatja be.

Top látnivalók a közelben >>

Hétvezér emlékpark, Bodrogkeresztúr

Az 1726-tól Galíciából folyamatosan érkező zsidó családok fontos szerepet játszottak Bodrogkeresztúron a szőlőművelés és a bortermelés korszerűsítésében. Az általuk készített kóser borok igen népszerűek voltak.

Zsinagóga, Tarcal

5 szállás Bodrogkeresztúr legszebb részein

Összegyűjtöttük neked azokat a szállásokat, amelyek pihentető élménnyel várnak Bodrogkeresztúr legszebb részein. 

Családbarát szállás Bodrogkeresztúron – Keresztúri Vendégház 

Kertes ház panorámával – Gapa Vendégház Bodrogkeresztúr

Kutyabarát szálláshely – Gabi Vendégház Bodrogkeresztúr

Gyermekbarát ház jakuzzival – Remence Vendégház és Wellness 

Borbárral vár ez a szállás Bodrogkeresztúron – Henye Vendégház

Többnapos kikapcsolódást tervezel a Csoda Rabbik Útja közelében? Foglalj szállást Bodrogkeresztúr környékén >>

10 tokaji látnivaló, amiért érdemes útra kelni >>

(Képek: Szallas.hu, csodarabbikutja.hu)


Exit mobile version