Site icon Szallas.hu Blog

Elképesztő világ rejtőzik Dég környékén – Festetics-kastély és angolpark


A klasszicista stílusban épített Festetics-kastély és a kastély angolparkja hamarosan teljesen felújítva várja a látogatókat Dégen. A Szerpentin-tó gyaloghídjai, a szigeten álló Hollandi-ház, és a meseszép park egyértelműen az érdeklődők nagy kedvence lesz. Kíváncsi vagy a kastély történetére, és a park legszebb részeire? Máris mutatjuk! 

A kastély története

A mai Festetics-kastély helyén korábban egy kisebb kastély állt, melyet Festetics Lajos építtetett. Később Festetics Antal, aki az ország leggazdagabb nemesei közé tartozott, megbízta Pollack Mihályt, hogy tervezzen neki egy olyan kastélyt, amely méltó a vagyonához és rangjához. 1812-re készült el a klasszicista stílusban megálmodott épület, amelyet később egy látványos angolpark, egy tó, és több melléképület vett körül. 

Festetics-kastély, Dég

Az 1920-as években a kastélyt átalakíttatták, a stukkók, kandallók és belső díszítések ekkor kaptak helyet az épületben. A Hollandi-ház, amely egy kis szigeten áll, csak 1891-ben épült.

Sajnos azonban a II. világháború ezt az épületet sem kímélte, odalett a könyvtár és a berendezés, az épületben a háború után gyermekotthon működött. A kastély veszített egykori fényéből.

Szállások Dég környékén>>

Dég, kastélypark

A dégi Festetics-kastély felújítása

A kastély felújítása 2012-ben kezdődött meg, először a parkra fókuszáltak, majd 2018 áprilisában kezdődött a kastélyépület felújítása. 

A munkálatok során helyreállították a homlokzatot, várhatóan új látogatóközpont és közösségi kulturális tér nyílik, létrehoznak egy rendezvényhelyszínt, egy ajándékboltot, illetve egy parkolót is. A látogatókat interaktív, élményközpontú kiállítások várják majd, melyek a Festetics család élete mellett a család magyar szabadkőműves mozgalomhoz fűződő kapcsolatát is bemutatják.

Programok a környéken>>

A teljes kastély várhatóan 2022-ben lesz ismét látogatható, a hatalmas angolpark, a Szerpentin-tórendszer, illetve a tavakon átvezető gyalogoshidak jelenleg is tárt karokkal várják az érdeklődőket. 

A Festetics-kastély mesébe illő parkja

A 300 hektáros kastélypark az ország legnagyobb angolparkjaként méreteiben megfelel a New York-i Central Parknak. Olyan kertművészeti alkotás, amelynek aligha akad párja hazánkban. 

A kastély felújítása során várhatóan felújítják majd a narancsházat, a kocsiszínt, és a kiskastélyt, ahogyan a Hollandi-házat is.

A németalföldi stílusban épült vöröstéglás ház különlegessége, hogy a szigetre, ahol a ház áll, annak idején csak dróton áthúzható csónakkal lehetett átjutni. Később építették csak meg a szigetre vezető hidat. Az épület onnan kapta a nevét, hogy egykor delfti porcelánok, németalföldi festmények és Hollandiából származó tárgyak kaptak benne helyet.  

Milyen látnivalók várnak még a környéken?

Ha úgy döntünk, hogy kirándulnánk egyet Dég környékén, nem fogunk csalódni a látnivalók sokszínűségében. 

Ozorai Pipó vára, a Simontornyai Vár és Vármúzeum, illetve a vajtai Zichy-kastély egyaránt népszerű látnivalók. A településhez közel fekszik Siófok is, így Siófok látnivalóit érdemes felírni a bakancslistánkra, ahogyan a Székesfehérváron található Gorsium Régészeti Parkot is. 

További látnivalók Székesfehérváron >>

Gorsium Régészeti Park

Megtetszett Dég környéke, és szívesen felfedeznéd a környék várait, és kastélyait? Foglald le a szállásodat a Szallas.hu oldalán, és keresd fel mihamarabb a Festetics-kastély bámulatos parkját! 

(Képek: Szallas.hu, shutterstock)


Exit mobile version