Site icon Szallas.hu Blog

Katakombák mélyétől a csillagokig – Eger látnivalói és rejtett kincsei


Mit nézzünk meg Egerben? – hangzik a kérdés, amire a legtöbben csípőből rávágják a vár-bazilika-Szépasszonyvölgy hármast. Kihagyhatatlan látnivalók, az tény, de ha már kirándulást szervezünk hazánk egyik legszebb városába, érdemes azt az arcát is megismerni, amiről csak ritkán szólnak az útikönyvek.

Nyakunkba vettük hát Észak-Magyarország barokk gyöngyszemét, és összegyűjtöttük Eger felkapott és kevésbé ismert látnivalóit. Tarts velünk!

Váron innen, váron túl – Eger látnivalói télen is elvarázsolnak

1. Helytörténeti gyorstalpaló: Város a város alatt

Ahogy a legtöbb kincset, egri városnézésünk origóját is mélyen a föld alatt kell keresni. A Város a város alatt kiállítás olyan, mintha fognád a kedvenc stand up comedy ested, és egy múzeumi kalandba oltanád. Nagyjából 3 kilométeres az út, de közben olyan érdekességek hangzanak el a város múltjából, amikkel még egy egri ismerőst is le tudsz majd nyűgözni.

Haladó tipp! Ha szeretnéd kimaxolni az élményt, akkor az Érseki Palotát is nézd meg!

2. Volt egyszer egy karácsonyi vásár… a Dobó téren

Rejtett kincsek ide vagy oda, a Dobó tér nélkül elképzelni sem lehet egy egri kirándulást. Szinte minden látványosság sétatávolságra van, tündérszép barokk épületek fogják közre, és január elején még az advent utolsó fényeit is lencsevégre kaphatod.

Fényárban úszik a Városháza és a Minorita templom

Újév után a város szemmel láthatóan elcsendesül: a helyiek ugyan tesznek-vesznek az utcákon, de sehol sem kell embertömegeket kerülgetni vagy sorban állásra pazarolni az időt. Ez főleg a 30 méter magas Eger Eye óriáskeréknél lesz hasznos, amelynek panorámás kabinjaiból eszméletlen a kilátás.

3. Gyertyafényes vacsora a Senator-házban

Ha megéheznél, a Dobó térre néző Senator-házban biztos kezekben leszel. A 300 éves épületbe vackolt étterem Eger egyik gasztronómiai ütőkártyája, ahol a kísérletező kedvűek és a hagyományos konyha szerelmesei is bivalyerős ízutazásra számíthatnak. Ráadásul szállásként is remekül szuperál!

Közvetlenül a vár lábánál
Mi a vargányás szarvast és sütőtökös túrógombócot teszteltük

Spórolj! 20%-os kupont adunk az á lá carte fogyasztáshoz, ha nálunk foglalsz >>

4. Eger, bor, szerelem: Szépasszonyvölgy titkai

Ki ne ismerné a 200 pincét tömörítő borparadicsomot, melyet csak fél órás gyaloglás választ el Eger belvárosától? A Szépasszonyvölgyben egész évben gazdagon folyik a bor, és akkor is megéri a pohár fenekére nézni, ha nem tartod magad nagy szakértőnek. 

Arra azért felhívnánk a figyelmet, hogy a kényelmes turista legjobb barátja, az egri kisvasút áprilisig nem üzemel!

Télen nincs nagy nyüzsi, nyugodtan lehet iszogatni

Fejedbe szállt a bikavér? Pihend ki a csendes Kis Kacsa Apartmanban!

5. Nézz fel! Lehet, hogy rejtett gyöngyszemre bukkansz

Ha valamit megtanulhattunk Leo legújabb Netflixes filmjéből (Don’t Look up!), az az, hogy ne dugjuk homokba a fejünk. Egerben talán nem jár komoly következményekkel, ha a mobilodat bújod két állomás között, de az biztos, hogy sok érdekes látnivalóból kimaradsz. Légy kíváncsi, szánj időt a felfedezésre, és meglátod, a város magától fog mesélni!

Eger és környéke legjobb szállásai csak rád várnak  >>

6. Manooka: gyerekbarát speciality kávézó Egerben

Régóta tervben volt, hogy reggelizzünk egy jót a Kracker udvarban rejtőző Manooka Kávézóban. Ahogy azt neve is sugallja, kifejezetten baba- és gyerekbarát hely, de persze porontyok nélkül is nyugodtan beugorhatsz egy finom reggelire.

Ínycsiklandó bagel és rántotta is van

Mutasd Eger legjobb éttermeit >>

7. Egy kötelező állomás: az egri Minaret

Ahogy a törökök nem bírtak el a várral, úgy Eger sem tudott mit kezdeni a hódoltság idejéből ránk maradt 40 méteres Minarettel. Állítólag 400 ökröt fogtak be a ledöntésére, de a félholdas tornyot ez sem hatotta meg. Nem is baj, hiszen így magunkénak tudhatjuk Európa legészakibb török építészeti emlékét.

Áprilisig csak rövidített nyitva tartással üzemel

A megmászandó 93 lépcsőfok edzésnek is jó a karácsonyi bejgli-dömping után, de a klausztrofóbiások maradjanak inkább az Óriáskeréknél, mert igen szűkös a hely.

Foglalóink szerint is 10/10-es jakuzzis szállás a Silver Apartman

8. Határ a(z egri) csillagos ég! Kalandok a Varázstoronyban

Esős időben igazi mentő program lehet a Líceumhoz csatlakozó Varázstorony, ahol Eger legszebb panorámáját is megcsodálhatod. 7 emeletnyi tömény élmény, köztük planetáriummal, Varázsteremmel, csillagászati múzeummal és Európa legrégebbi camera obscura eszközével.

Személyes kedvencem a mezőnyárádi napágyú. Ennek a kis szerkentyűnek az égvilágon semmi más célja nincs, minthogy puskapor, napfény és egy gyűjtőlencse segítségével elsüljön, amikor delet üt az óra. Ki sem találnád, hogy egy gazdag család kedvtelését szolgálta, ugye?

TIPP! Ha a Szallas.hu-n foglalsz, 10%-ot spórolhatsz a belépőn >>

9. Csobbanj Eger télen is nyitva tartó fürdőiben

Egy rövid kiruccanás alatt max rohamléptekkel lehet mindent megnézni a városban, és az ikszedik barokk épület után már nagyon vágyja a testünk a víz simogatását. Szerencsére nem kell Egerszalókig autózni, hogy pancsolj egy jót: az Egri Termálfürdő és az aranyló Törökfürdő a zimankó alatt is ellazítanak.

Ha szeretsz termálozni, Demjént is vedd fel a 2022-es listádra >>

10. Csillagok kicsit másképp: Egri Beatles Múzeum

Tudtad, hogy Egerben van Kelet-Közép Európa egyetlen Beatles-gyűjteménye? A majdnem 2000 tárgyi emléket számláló kiállítást két jóbarát kiolthatatlan, 50 éves rajongásának köszönhetjük. Januárban még zárva tart, de február 1-től újra bevehetik a látogatók.

Beatles-fanoknak abszolút bakancslistás hely

11. Templom bingó csak feketeöves turistáknak

Pesten a Kolodko szobrokat lehet gyűjteni, Egerben pedig a templomokat. Nem viccelünk, a városban több mint 20 egyházi építményt vadászhatnak le az elkötelezett utazók, a Bazilikától kezdve az ikonosztázáról ismert Rác templomig. Vállalod a kihívást?

Családbarát szállás a vár közelében: Egri Otthonom Apartman

Egri Otthonom Apartman

12. A magyarok büszkesége, a legendás Egri vár

Egy Várhegynek csúfolt dombocska tetején trónol a magyar történelem egyik legikonikusabb vára, a vitézi hősiesség örök szimbóluma, az Egri vár. Most is nyögi a tavalyi falomlás kárait, és nehéz olyan pontot találni, ami nincs felújítás alatt, de még így is elszorul az ember szíve az öreg falak szépségétől.

A szürke ruhába öltözött Eger

Dobó István Vármúzeum, Fegyvermustra, Hősök terme, Gárdonyi Géza sírja, romkert és még lehetne sorolni, hogy mi minden vár hazánk egyik legjelentősebb nemzeti emlékhelyén. Dióhéjban annyit mondhatunk, hogy az életben legalább egyszer mindenkinek meg kell látogatnia.

13. Bújócska a belvárosban: találd meg a kevésbé ismert látnivalókat!

Egy városhoz, ahol random óvodáknak és bankoknak is olyan barokk bejárata van, hogy az agyad eldobod, lehetetlen komplett útikalauzt írni. Eger a lassú turizmusra lett hangolva, arra, hogy elmerülj benne és a saját tempódban ismerd meg. Az egyik sarkon Marcipánházra bukkansz, a másikon meg egy unikornis néz veled farkasszemet. És ez így tökéletes.

Tinódi különös esete az unikornissal

A helyszín és a program tehát adott: már csak az maradt hátra, hogy megtaláld a tökéletes szálláshelyet Egerben! Szuper ajánlatok közül válogathatsz, akár SZÉP kártyával is >>

(Képek: Vámosi Brigi, szallas.hu)


Exit mobile version