Site icon Szallas.hu Blog

Történelem, fürdő, bor – egri látnivalók hétvégére

Eger - borbarát szálláshelyek

Történelem, fürdő, bor - ilyen egy tökéletes hétvége Egerben


Ha engem kérdeznek, amikor tehetem, örömmel szakítok időt Egerre, de valamiért számomra télen mutatja meg azt az arcát, amitől emberléptékűnek és meghittnek tartom. Persze döntse el mindenki saját maga, hogy milyen az ideális egri időjárás számára, és miért is vonzza őt Heves megye székhelye. Miért ne ragadnánk meg az alkalmat, hogy barokk épületeivel, kedves kis tereivel, kávézóival és szép boraival egy egri hosszú hétvége keretében ismerkedjünk a várossal borbarát szálláshelyeken megszállva?

Egri látnivalók – hétvégékre ajánljuk

Eger nyugalmának egyik stabil alapja, hogy nem átjáróház; sem autópálya, sem pedig vasúti fővonal nem halad át rajta. Volt, amikor ezt a lakói átokként élték meg, különösen utóbbit az iparosodás hajnalán, nem is sejtve, hogy későbbi korokban a pihenni vágyók számára pont ez jelent majd bevételt is hozó vonzerőt.

Böngéssz egri szálláshelyek között >>

Előtte még virágzott itt püspökség, dúlt tatár, török, aki emeltetett máig is álló minaretet, és működik az aprólékosan felújított török fürdő, míg végül kiépült az a barokk városmag, amit Eszterházy Egyetemestől, Érseki Palotástól, Fazola Henrikestől büszkén mutogatnak a derék helyiek.

Eszterházy Károly Egyetem – amely az ide utazóknak az egyik hangulatos egri látnivaló, az a helyieknek az Alma Mater (fotó: Wikipedia)
Eger egyik fő attrakciója: az érseki palotaegyüttes Eger városközpontjának egyik legnagyobb épületegyüttese (fotó: Wikipedia)

Tudtad? Ha a Szallas.hu-n foglalsz, foglalásod mellé 20% kedvezménnyel válthatsz belépőt az egri Érseki Palotába!

Szálláshelyek az egri Érseki Palota közelében (274 szálláshely a környéken) >>

Eger történelmi borvidéke

Dobó Istvánék óta tudjuk, hogy a török kevésbé a pihenésért érkezett ide, azonban nem megerősített információk szerint az egri bort az égiek elől elbújva ők is meg-megkóstolták. A bikavér megannyi eredetmítosszal bír, sőt Szekszárd is küzd a ringben az elsőbbségért, azonban a borvidék messze nem csak a bikavérről vagy a Szépasszonyvölgyről szól. Történelmi az egri borvidék, ahova évszázadokon átívelően kerültek be a különböző szőlőfajták a leánykától a shirazig.

Az 1990-es évek eleje óta számos borászat igyekszik megszabadítani az egri bort a kombinátos időkben elszenvedett hírnévcsorbulástól. Egyebek mellett a Gál Tibor pincészet, a Thummerer pince, Kovács Nimród borászata, a St. Andrea Szőlőbirtok vagy a fesztiváljairól is híres Bolyki egyaránt megmutatták, amit ki lehet hozni az egri terroirból. A legeredetibb élményt a pincészetek borkóstolói adják, de a szállodában, vacsorához szintén jólesik egy-egy pohárral.

Szálláshelyek az egri látnivalók közelében

Az Imola Udvarház Dessert Hotel az ország top 10 vidéki butikhotelének egyike. Az édes álmok mellett kulináris élményeket ígérnek.

Innen egy kőhajításra áll a Hotel Senator-Ház Eger azoknak, akik nem csak az egri látnivalókat szeretnék közel tudni, hanem a város barokk báját is szeretnék a szálláshelyen utolérni. Természetesen egy szép bor társaságában.

A Hotel Senator-Ház háttérben az egri várral – a várfal tényleg kőhajításnyira van innen
A Senator-Ház az egri látnivalók közvetlen szomszédságában áll, 100 méterre a Dobó tértől

Borbarát szálláshelyek Egerben és környékén

Az egri bor és wellness fellegváraként aposztrofálja magát a Hotel Villa Völgy Eger. Borközeliségének elhelyezkedésével ad nyomatékot: a szálloda a Szépasszonyvölgyben található.

A Hotel Korona Wellness Rendezvény & Borszálloda Eger bortematikus szobákkal és bormúzeummal igyekszik az egri látnivalók palettáját színesíteni és a borturizmust erősíteni.

Demjén és Egerszalók között az Egri Korona Borház és Wellness Hotel Demjén a városon kívül kínál pincészetet és szálláshelyet egy helyen.

TOP10 szálláshely Egerben


Exit mobile version