Site icon Szallas.hu Blog

Egy napos városnézések a szomszédos országokban


Ezúttal olyan európai városokat szeretnék bemutatni nektek, amelyek egytől-egyig különlegesek és Budapestről pár óra alatt elérhetőek, kicsi méretüknek köszönhetően, akár egy hétvége alatt is kényelmesen bejárhatóak.

Ha így év végéhez közeledvén a hétvégéiden kívül nincs már több szabadnapod, akkor olvasd el ezt az alábbi listát, mely azonnal meghozza a kedved egy hétvégi külföldi kiruccanáshoz!

Hallstatt – Ausztria

Az utóbbi időszakban számtalanszor megfordultam Ausztriában és be kell vallanom, nyugati szomszédunk nagyon belopta magát a szívembe. Hatalmas kedvencem a német határ közelében található felső-ausztriai rész. Itt található egyik kedvenc városom, a festői Hallstatt, mely az Alpok legszebb városa. Hallstatt a Salzkammerguti-tóvidéken a Hallstatti-tó partján fekszik csupán néhány km-re Salzburgtól.

Hallstatt igazából csak egy főutcából áll, mely a tópartjával párhuzamosan fut az aprócska házak között, de ez az egyetlen utcája és a természet páratlan szépségei is elegek ahhoz, hogy évente több ezer embert Ausztriába vonzanak és a mesevárost, Ausztria legtöbbet fotózott városává tegyék.

Hallstattban található a világ legrégebbi sóbányája, melyre a város neve is utal, ahol “a só megáll”, “a só helye”. A bányászat a mai napig is meghatározza a város életét. A tó és környéke az UNESCO világörökségének részét képezi. Autóval szigorúan tilos behajtani a városba. Hallstattot egy alagút választja el a külvilágtól, mely végén található három parkoló egyikében rakhatjuk le kocsinkat, viszont a parkolásnak elég borsos ára van és nem egyszerű szabad helyet sem találni.

A Hallstatti-tó télen

Néhány érdekesség:

Hallstattban nagyon kevés hely van, az utcák nagyon szűkek, a hátulsó hegyoldal miatt. A helyiek igyekeznek minden egyes helyet kihasználni, ezért kreatív módon felfuttatják a növényeket és fákat a házaik falaira.

A hallstatti gótikus templom egy rendkívül bizarr látnivalót, egy csontházat rejt magában. A szűkös kisváros temetőjéből 15-20 évente kihantolták a holttesteket. A kifehérített koponyákat színes virágokkal díszítették, illetve festékkel rájuk írták a halott nevét, életének fontos dátumait.

TIPP: A katolikus templom temetőjétől, mely a legszebb panorámapont, csodálatos sétaút indul.

Szállást keresel Hallstatt környékén? Nézz körül a salzburgi szállásajánlatok között! >>

Pozsony, Szlovákia

A szlovák főváros régóta érdekelt, viszont kicsit elbátortalanodva indultam el, hiszen nem sok jót hallottam róla. Nagy örömömre kellemes meglepetés várt, mert a belváros nagyon szép és hangulatos, és mindezért csak 2 órát kell utaznunk.

Pozsonyt nyilván nem lehet más nagy európai fővárosokhoz hasonlítani, mint Budapest vagy Párizs, de megvan a kisváros maga szépsége. Nekem kifejezetten tetszettek a belváros szűk, rendezett, színes utcácskái, melyek szép terekre vezettek.

Szállások Pozsonyban

(részletekért kattints a képekre)

A Grassalkovich-palota, mely ma Elnöki Palotaként funkcionál, a gödöllői Grassalkovich-kastély kiköpött mása. A palota, a történelmi belváros határa, melyen túlhaladva macskaköves utcákat és csodálatos homlokzattal büszkélkedő épületeket találunk. Szerintem nagyon szép a palota ingyenes látogatható franciakertje is, mely telis-tele van szebbnél szebb virágokkal, ennél tökéletesebb helyet pihenésre nem is találhatnánk a városban.

Másik nagy kedvenc helyem Pozsonyban a vár és annak barokk kertje, mely csodálatos virágokkal ékesített és rendkívül rendezett. A pár éve felújított várból szép kilátás nyílik a városra.

Szállások Pozsonyban >>

Vrsar, Horvátország

Vrsar szerintem az Isztriai-félsziget legszebb városa, mely félúton Porec és Rovinj között található, a Lim-öböl mellett. Magyarországról kb. 5 órányi autóút során érhető el. Az óváros egy magaslaton emelkedik, melyet a tenger keretez.

Szűk mediterrán utcáiban öröm a nap bármely szakában sétálni és nem kell turisták tömkelegével harcolni. A fenti városrészben nincsenek boltok, üzletek csak lakóházak, a turizmus főként a kikötő vonzáskörére összpontosul, Rovinj és Porec belvárosával ellentétben. Vrsar, tényleg egy olyan város, ahová bármikor visszatérnék. Bájos utcái, kristálytiszta vizű vadregényes strandjai, hangulatos bárjai páratlan kikapcsolódási élményt nyújtanak minden korosztály számára.

Szállások Vrsarban >>

Ljubjana, Predjama és Bled – Szlovénia

A szlovén fővárosig csupán 5 órás autóutat kell megtennünk Magyarországról. A legendák szerint Laszón, görög királyfi miután megszerezte az aranygyapjút elindult hazafelé, útja során legyőzte a város melletti tóban élő kegyetlen sárkányt, mely később a város jelképévé vált.

A belváros utcáin sétálva, lépten-nyomon sárkányokat és egyéb más vérengző szörnyeket ábrázoló szobrokat találunk. A város nagyon pici, de utcácskái annál hangulatosabbak.

3 nap Ljubljanában – családi városnézés a szlovén fővárosban >>

Predjama

A Ljubjanától csupán 50 km-re található a sziklaoldalba vájt vadregényes környezetben megbúvó predjamai lovagvár, mely Szlovénia leglátogatottabb helyeinek egyike. A kb. 100 m magas sziklafal nyílásának szájához épített vár mögött egész barlangrendszer húzódik meg.

Bledi-tó

Nagy népszerűségnek örvend az utóbbi években, rengeteg turista keresi fel a Bledi-tavat. Nagyon szép a tó és az azt körülölelő hegyek látványa.

Bledi-tó

A tó közepén lévő sziget a Csodatevő templommal, ahová hagyományos helyi csónakkal, azaz pletnával juthatunk el, Bled egyik legfőbb turisztikai attrakciója. A szigeten található Mária mennybemenetele templomig 99 lépcsőfok vezet, ahová, ha felérünk mindenképpen meg kell kongatni háromszor, a kívánságot teljesítő harangot. A Bledbe érkező turisták szeme elsőként a 100 m magasan emelkedő váron akad meg, ahonnan páratlan panorámát élvezhetünk. Ha Bledben járunk, mindenképpen ki kell próbálni a híres helyi krémest is.

Szállások a Bledi-tó körül >>

 +1 Milánó, Olaszország

Az egyik low cost légitársaság jóvoltából, mely a hajnali és a késő esti órákban indít közvetlen járatokat, pár ezer ft-os áron, a város legnagyobb nemzetközi repterére, Milánót akár egy nap alatt is bejárhatjuk.

A milánói Dóm

Az észak-olasz metropoliszt gyakran Olaszország gazdasági fővárosaként emlegetik, mivel itt központosul az ország ipari és pénzügyi szférája, míg Róma a kulturális főváros. Róma és Velence után, Milánó Itália harmadik leglátogatottabb városa. Műemlékein és kulturális kincsein túl – mint a dóm, mely az itáliai gótika mesterműve, vagy a világ egyik legelőkelőbb színháza, a Teatro alla Scala és Leonardo da Vinci Utolsó vacsorája –  üzletei, évente több ezer turistát vonzanak ide a világ minden tájáról. Ne feledkezzünk meg arról, hogy Milánó, olyan nagy divattervezőházak bölcsője, mint az Armani, a Gucci vagy a Prada. A divatrajongók, olyan elegáns helyeken találják meg felsőkategóriás üzleteiket, mint a csodálatos Galleria Vittorio Emanuele fedett passzázs, melyet gyakran „Milánó szalonjaként” emlegetnek, vagy a Quadrilatero D’oro, mely négy utcát foglal magába (Via Monte Napoleone, via Manzoni, via della Spiga, corso Venezia). A Quadrilatero d’Oro a világ egyik legdrágább divatnegyedeként ismert, mely utcáin sétálva nem kell meglepődnünk, ha világsztárokba botlunk.

Szállások Milánóban >>

Remélem kedvet kaptatok ahhoz, hogy felkerekedjetek – ha csak 1-1 napra is – és csodás európai városokban barangoljatok!

/Fotók: Patai Mercédesz/

 


Exit mobile version