Site icon Szallas.hu Blog

Elképesztő lengyel helyszíneken forgatták a Vaják című sorozatot


Ha kedveled a fantasy sorozatokat, akkor biztosan téged is elkapott már a Netflix új őrülete, a Vaják. A jelenetek többségét őrületesen izgalmas lengyel helyszíneken forgatták, amelyeket természetesen te is felkereshetsz, hogy pillanatok alatt Andrzej Sapkowski regényében érezd magad Henry Cavill mellett! Összegyűjtöttük azokat a helyeket, ahol elképesztő látványban lehet részed, ha Vaják felfedező körútra indulsz! 

Ogrodzieniec vára

Miről is szól a Vaják? Egyáltalán, kicsoda Henry Cavill?

A Vaják, amelynek eredeti címe The Witcher, egy 2019-es amerikai fantasy-dráma televíziós sorozat, amely Andrzej Sapkowski könyvsorozatából készült. 2019. december végén söpört végig a sorozat Netflixen, és a nagy sikerre való tekintettel már berendelték a következő nyolcepizódos évadot is. 

A középkori világban Ríviai Geralt, a magányos szörnyvadász, Vengerbergi Yennefer varázslónő és Ciri cintriai hercegnő történetét ismerheted meg. Henry Cavill pedig…nos őt nem csak mint Supermant ismerheted, ő volt a VIII. Henrik uralkodását feldolgozó történelmi sorozat, a Tudorok egyik főszereplője is. A Vaják sorozatban a színészt Ogrodzieniec váránál, Gdanskban és Zalipie környékén is láthatod. Mutatjuk, hogyan érdemes bejárni a forgatások helyszínét!

Hideglelős történelmi helyszín – Ogrodzieniec vára

Az utazás első állomása legyen Podzamcze, amely 2,1 km-re fekszik Ogrodzieniec városától. Ogrodzieniec várának romjai legalább annyira szépek, mintha teljességében látnád a várat, amely 1810 óta lakatlan. Hogy a helyi lakosok ne hordják szét a vár követit, és megóvják az utókornak, megvásárolta a Lengyel Turisztikai Szövetség. Az épületben több filmet is forgattak már, amit egyáltalán nem csodálunk, látva a romokat, amelyek olyan izgalmasak, hogy garantáltan lúdbőrzik majd tőle a karod. 

Ha felkeresed a várat, mindenképpen szánj rá több órát is, ez nem az a hely, amit 15-20 perc alatt körbe lehet rohanni. A Börtöntorony, a „tyúkláb”, és a lovagok kamrái nagy kedvenceid lesznek, utóbbiakban vártörténeti kiállítás látható Ogrodzieniec vár makettjével, régészeti leletekkel, és fényképekkel. 

Tipp! A szolgák tornyát jelenleg kilátóként használják, páratlan kilátás nyílik innen a környékre. 

A legjobb szállások Podzamcze környékén >>

Ogrodzieniec vára Lengyelországban

Gdansk, a szemet gyönyörködtető tengerparti város 

A Vaják sorozattal azonos címet viselő Witcher számítógépes játékból is ismerős lehet Gdańsk kikötője, amelyet természetesen élőben is felkereshetsz. A város a Motlawa folyó mellett fekszik, a Zuraw Crane pedig egy ikonikus hely Gdanskban. A kikötői darut hajók megrakodására használták. A legtöbb fotón biztosan találkozol vele. 

Az egymás mellett sorakozó épületek és a vízparti sétány látványa már önmagában megér egy kirándulást, de ha már a városban jártok, keressétek fel a helyi nevezetességeket is. Ilyen a Neptun szökőkút, a Bölény bástya, és a Királyi Út is, amelyen a várost meglátogató királyok vonultak végig.

Foglalj szállás Gdansk környékén! >>

Gdansk

Lenyűgöző helyszín, mesebeli festett házikók – Vár Zalipie!

A következő Vaják-helyszín, ahova el kell látogatnod, Zalipie, amely körülbelül 1,5 órás autóútra található Krakkótól. Lengyelország festett faluja olyan bámulatosan gyorsan vesz majd le a lábadról, hogy észre sem veszed, de máris be akarsz majd költözni a kézzel festett virágmintás házak egyikébe. 

Zalipie egyik kézzel festett házikója

A 30 ház, amelyet különféle virágmotívumok díszítenek kívül-belül, azért olyan különleges, mert először csak a kályha okozta koromfoltokat akarták eltüntetni az asszonyok a virágfestéssel. Nem te leszel az egyetlen turista a lengyel faluban, ugyanis évente több ezren kíváncsiak a mesebeli virágos házikókra. 

Tipp! Felicja Curyłowa háza mára múzeumként működik, ő a házának minden egyes részét kifestette. Ne hagyd ki! 

A legjobb szállások Zalipie környékén >>

Akkor sem kell csalódnod, ha nem tudsz most Lengyelországba utazni. A lengyel helyszínek mellett a Kanári-szigeteken és Magyarországon is forgatták a Vaják egyes jeleneteit, itthon a Szelim-barlang környékén. 

Ha úgy döntesz, hogy felfedeznéd a Vaják forgatási helyszíneit, és a kirándulást összekötnéd egy lengyel körúttal is, válaszd ki a legjobb szállásokat hozzá a szallas.hu kínálatából! >>

(fotók: shutterstock, Instagram)


Exit mobile version