Site icon Szallas.hu Blog

Erdélyi Grand Canyon – A rejtélyes Vörös-szakadék titka


Tudtad, hogy a határtól mindössze négy órát kell autóznod ahhoz, hogy máris Arizonában érezd magad? A Vörös-szakadék, melyet Erdély Grand Canyonjaként is emlegetnek, tovább gazdagítja Erdély elképesztő természeti kincseinek sorát. 

A Vörös-szakadék élénkvörös színe már messziről, szabad szemmel is könnyen felfedezhető, természetesen innen kapta a nevét a terület. A szakadékot a talajerózió formálta, anyaga vörös agyag, szürke, vörös és porhanyós fehér homokkő, vörös és téglaszín márga, és fehér márgás mészkő. 

A szakadék megjelenése egészen rendhagyó, Erdély egyik legizgalmasabb látnivalója, amely nem véletlenül kapta a Grand Canyon becenevet. Évente több ezer turista kíváncsi erre a különleges kirándulóhelyre.

A Vörös-szakadék

Milyen élményekkel vár a Vörös-szakadék?

A Vörös-szakadék Szászsebes városától 3 kilométerre, a Székásmenti-dombság nyugati szélén található. A 800 méter széles, 80-100 méter magas szakadék egy 10 hektáros területen fekszik, 300–425 méteres tengerszint feletti magasságban. A területet 1950-ben természetvédelmi területté nyilvánították. 

Szálláshelyek a közelben >>

A sziklaalakzatokat szokatlan formájú oszlopok és tornyok tarkítják, a rázúduló esővíz “üvöltő hangot ad”, ahogy végigszalad a formákon. Egy 25, egy 21 és egy 11 méter hosszú barlang nyílik belőle.

A Vörös-szakadék oszlopai

Naplemente idején a Vörös-szakadék látványa még különlegesebb, hiszen a napfény érdekes árnyalatokat varázsol az amúgy is káprázatos vörös sziklák színéből.

Hasznos tudnivalók az útvonalról:

A Vörös-szakadék vonulatai

Top 3 szálláshely a Vörös-szakadék közelében

Hotelben szállásnál meg? Vár a Hotel Prestige Alba Iulia

A hotel 24 ízlésesen berendezett szobával várja azokat, akik Szászsebes közelében, Gyulafehérváron keresnek szállást. A parkolás ingyenes, igény szerint reggelit is kérhetünk, a hotelben angolul és románul tudnak kommunikálni. 

Hotel Prestige Alba Iuli

Vendégházat keresel? Jó választás a Casa Borza Alba Iulia

Ha nagyobb társasággal utazol megnézni a Vörös-szakadék látnivalóit, válaszd a 4 szobás, 8 férőhelyes vendégházat, ahol a szobákhoz saját fürdőszoba tartozik, és a parkolás is ingyenes. A kertben bográcsozásra és grillezésre is van lehetőség, a szállásadók románul beszélnek.

Casa Borza Alba Iulia

Apartmant választanál? Dönts a BT Apartment Residence Alba Iulia mellett!

A szálláshelyen 3 apartman, összesen 6 férőhellyel várja azokat, akik úgy döntenek, hogy vendégház vagy hotel helyett ez az opció a legelőnyösebb számukra. A parkolás itt is ingyenes, a szállásadók angolul és románul beszélnek. A közösségi terekben ingyenes a wifi. 

BT Apartment Residence Alba Iulia

A erdélyi Vörös-szakadék remek kirándulóhely minden évszakban. Bátran keresgélj a szálláshelyek között, nem fogsz csalódni!

(Képek: szallas.hu, shutterstock)


Exit mobile version