Site icon Szallas.hu Blog

Húsvéti kirándulás Erdély földjén – Székelykő, jégbarlang és Drakula-kastélya


Régóta tervezitek már, hogy felkeresitek a vadregényes Erdély izgalmas látnivalóit? Akkor legjobb lesz a Húsvéti hosszúhétvégére időzíteni a kiruccanást, amikor egyúttal a helyi szokásokat is közelebbről ismerhetitek meg. Indulhatunk?  

Zöld ágtól az ételszentelésig

Hazánkban a húsvéti tradíciók közül ma már szinte csak a tojásfestés és a locsolás maradt meg. Erdélyben azonban több olyan hagyományt is éltetnek évről-évre, melyek nálunk már rég feledésbe merültek. 

Az egyik ilyen tevékenység a zöld ág ajándékozása, amikor a legények örökzöld fenyőkről metszett ágakkal dekorálják ki a lányok kapuját. A meghajlított vesszőket virágokkal, színes szalagokkal vagy tojásokkal díszítik fel – ezzel jelképezve a jókívánságaikat, a szerelmet, valamint a szépséget. Egyúttal a zöld ágak átadása figyelmezteti a lakókat arra, hogy készüljenek fel a másnapi locsolkodásra! 

Az ételszentelés hagyománya is szorosan összefügg az erdélyi Húsvéttal, melynek gyökerei egészen a 10. századik nyúlnak vissza. Ilyenkor az ünnephez kapcsolódó ételeket (pl.: tojás, kalács, sonka) kosárba teszik, majd azt – áldást várva – a templomba viszik vagy a szoba ablakába helyezik.

Éljétek át testközelből ezeket a csodálatos népszokásokat, melyekkel ma is találkozhattok Marosszéken vagy épp Csíkszeredán! Ha pedig így tesztek, akkor menjetek tovább és kutassátok fel a többi izgalmas látnivalót is Erdélyben, amik mellé természetesen szuper szállásajánlattal is készültünk nektek!

1. Drakula gróf nyomában: a Törcsvári kastély

Ezt a festői szépségű építményt gyakran mossák össze a vámpír-legendákkal, de megnyugtatunk mindenkit: a Drakula-kastélyként is elhíresült palotának a világon semmi köze nincs a horrorfilmek ikonikus alakjaihoz. Ez azonban nem akadályozza meg a falu lakóit abban, hogy tovább éltessék a vámpírkultuszt – például azzal a bejárat közelében elhelyezkedő, különleges hangulatú piaccal, ahol még vámpírfogat is vásárolhattok. Járjátok be a sziklaormon ülő, hatalmas kastélyt, melynek belseje ma egy lenyűgöző múzeumnak ad otthont! Vegyétek szemügyre az udvar közepén ásító, 70 méter mély kutat, a Vlad Tepes kínzóeszközeivel berendezett, hátborzongató termet, valamint a parkba vezető, titkos alagutat is!

Törcsvári kastély

Itt szálljatok meg, ha mentek: Pensiunea Casa Luka Bran
Ízléses és kényelmes szobákkal találkozhattok ezen a barátságos szálláshelyen, melynek fedett tornácán szuper borozgatásokat csaphattok a Nap utolsó sugarai mellett. A szépen gondozott kertben ráadásul remek grillpartikat is rendezhettek, miközben a gyerekek csúszdáznak.  

2. Mesebeli falu a Székelykő lábánál: Torockó

Látogassátok meg az egyik legcsodálatosabb erdélyi falut, mely a tekintélyt parancsoló Székelykő és az Ordaskő katlanjában fekszik! A takaros, hófehérre meszelt házikók között sétálva olyan érzésetek lesz majd, mintha beléptetek volna egy időgépbe, ami egyenesen a múltba repített benneteket. A páratlan utazást a Fő téren álló Néprajzi Múzeumban fokozhatjátok tovább, melyben a torockói népművészet kincseire bukkanhattok, valamint a pazar népviseleteket és a míves munkával ellátott bútorokat is megcsodálhatjátok. A bakancsos túrák szerelmei pedig természetesen Torockóról indulva is meghódíthatják a több mint 1000 méter magasra nyújtózkodó Székelykőt, ahová egy meredek, vádlipróbáló ösvény vezet. 

Torockó, a mesebeli falu

Itt szálljatok meg, ha mentek: Casa de oaspeți Dr. Demeter Bela Rimetea
Ebben a Székelykő árnyékában meghúzódó, csodaszép panzióban minden adott lesz a tökéletes kikapcsolódáshoz. Lassuljatok le az idilli környezetben, ahol kedves házigazdák lesik minden kívánságotokat! Bónuszként pedig finom ételeket és italokat is kóstolhattok, ha szeretnétek…

3. Tusnádfürdő eltűnőfélben lévő ékessége: Szent Anna-tó

A Szent Anna-tó Közép-Európa egyetlen épen maradt vulkáni tava, mely leginkább egy hatalmas festőpalettára hasonlít. Nem messze tőle, egy másik kráterbe a Mohos-tőzegláp ékelődött be, amit szintén érdemes felkeresni. Ha szeretnétek még ereje teljében megtekinteni a varázslatos Szent Anna-tavat, akkor nem javasoljuk, hogy több évtizedet várjatok a kirándulással, ugyanis – minden küzdelem dacára, de – előbb-utóbb ez a káprázatos tó is a szomszédja sorsára jut majd és menthetetlenül elláposodik. A környezet megóvása érdekében 2018-ban már betiltották a fürdőzést és a piknikezést is a helyszínen, ám ettől még biztosan felejthetetlen lesz a látogatás a Szent Anna-tónál – főleg, ha a különleges, medvelest is útba ejtitek!

Szent Anna-tó

Itt szálljatok meg, ha mentek: Fortuna Eco Boutique Hotel Băile Tușnad ***
Töltődjetek fel egy nagyszerű hotelben, ahol többféle szobatípus közül is választhattok magatoknak! A különleges, természetes anyagok bevonásával megálmodott lakrészekben ugyanis garantált lesz a kényelmetek. Napközben pedig a forró szaunákban, a frissítő pezsgőfürdőben vagy a gyógymasszőrök szakértő kezei között pihenhetitek ki magatokat. 

4. Jégkorszaki csoda: Aranyosfői-jégbarlang

Kalandos ösvényeken vezet az út a Bihar-hegységben megbújó aranyosfői vagy más néven Szkerisórai jégbarlang bejáratáig, mely a tengerszint felett 1165 méteren helyezkedik el. Innen 720 méteren hatolhattok be a hegy gyomrába egy meredek lépcsősoron keresztül, 105 méter mélyre. A több mint 100 állócseppkő mellett elhaladva szemetek-szátok tátva marad majd – különösen akkor, amikor ráébredtek, hogy 75 ezer köbméternyi jégcsoda ölel körül benneteket, melyek keletkezése egészen a jégkorszakig nyúlik vissza. A falak vastagsága pedig helyenként akár a 26 métert is elérheti!  

Aranyosfői-jégbarlang

Itt szálljatok meg, ha mentek: Cabana Suvenirurilor Arieșeni
Keresve sem találhatnátok alkalmasabb kiindulópontot az Aranyosfői-jégbarlang felderítéséhez, mint ezt a csinos szállást, mely szinte karnyújtásnyira fekszik az említett látnivalótól. A modern és jó felszerelt szobákban kényelem és maximális tisztaság uralkodik. A kert pedig számos lehetőséget kínál a szabadtéri kikapcsolódásra, így többek között sütögethettek is egy jót az egész napos kirándulás után. 

5. Túra a Kőműves Kelemen ballada helyszínén: Déva vára

A Nyugati-Kárpátok egyik legkedveltebb turistacélpontja Déva vára, mely a Maros bal partján magasodik. A sziklára épített erődítményhez gyalogszerrel vagy felvonó segítségével is feljuthattok, ám azt fontos megjegyezni, hogy utóbbit csak szezonálisan, vagyis májustól szeptemberig tudjátok igénybe venni. Nézzétek meg közelebbről a palotát, a Bethlen-bástyát és a romokat – utóbbitól lélegzetelállító kilátás nyílik az előttetek elterülő Maros völgyére! 

Déva vára

Itt szálljatok meg, ha mentek: Apartament The Place Deva
Romantikus városnézésekhez tökéletes megoldás az Apartament The Place Deva, mely szuper elhelyezkedéssel rendelkezik. A vintage berendezést praktikus felszereltség egészíti ki, így még mosni is tudtok a nyaralás alatt, ha szükségetek lenne rá. A tea- és kávéfőző gondoskodik róla, hogy remekül induljon a napotok, az ingyenes parkolónak köszönhetően pedig nem kell aggódnotok az autó elhelyezése miatt sem. 

(Képek: szallas.hu, shutterstock)


Exit mobile version