Site icon Szallas.hu Blog

Piknik és sütögetés a természet lágy ölén! Hangulatos szabadtéri tűzrakó- és bográcsozó helyek


A szabadtéri sütögetésen készült fogás valahogy mindig finomabb, mint a sima, otthon készült verzió. Hogy miért? Mert verhetetlen élmény a természetben bográcsozni és szalonnát sütni: ropog a tűz, hallgatjátok az erdő hangjait, száll a füst és a finom illat, kevergetés közben jókat lehet beszélgetni… Már a gondolatra megéheztünk. Összeszedtük a legjobb bográcsozó- és tűzrakóhelyeket Budapesten és vidéken: fogjátok az egész családot, és irány a természet egy jó piknikre!

Hangulatos szabadtéri tűzrakó- és bográcsozó helyek Magyarországon

A legjobb tűzrakóhelyek Budán

Vagy más néven: Makovecz Imre kilátó, ahol fenséges körpanorámát élvezhettek minden irányba. A tekervényes fakilátó aljánál erdei pihenőhely bújik meg tűzrakóhellyel, padokkal és asztallal. Kiránduljatok el a kilátóhoz, aztán szusszanjatok egyet, fogyasszátok el a szabadban főzött finom fogást, és élvezzétek az erdő csöndjét!

A Nagyrét kiváló választás, ha a természetbe menekülnétek a városi forgatag elől. A háromhektáros rétet akadálymentesített tanösvény szegélyezi, és a közelben egy erdei tornapálya is található. Családok, sportolók, sütögetésre vágyók – irány a II. kerület egyik legkellemesebb oázisa!

Először is, sétáljatok végig a Hármashatár-hegyen haladó interaktív tanösvényen, amit a kölykök is élvezni fognak. Mindent megtudhattok az erdő élővilágáról, sőt, két kilátópont is útba esik majd. Aztán a Virágos-nyeregnél található tűzrakóhelynél letelepedhettek egy finom szalonnázáshoz, vagy bográcsozáshoz.

Hármashatár-hegy

Ha olyan helyet kerestek a városban, ahol az esőtől sem kell tartanotok, menjetek biztosra a Kamaraerdővel, ahol egy 20 férőhelyes menedékhelybe is behúzódhattok rossz idő esetén. Összesen 3 tűzrakóhely biztosítja, hogy kényelmesen tudjatok sütögetni, bográcsozni. Ha pedig tele a has, dolgozzátok le egy sétával a környéken található tanösvényen! 

Normafa, ahol hemzsegnek a tűzrakóhelyek 

Még mindig Budán vagyunk, de a Normafa Park egy külön bekezdést érdemel, hiszen itt egymást érik a jobbnál-jobb, kijelölt tűzrakóhelyek. A tágas rétek, az árnyékot adó fák, a kilátópontok és a szmog-mentes levegő miatt nem véletlenül felkapott hely a túrázók és a fővárosiak körében. Ha egy kiadós piknikre vágytok, ezeket a pontokat keressétek fel a Normafán:

Normafa

Szuper bográcsozó helyek Pesten

A Farkaserdő mellett 4 tűzrakóhely is vár titeket, sőt, egy erdei iskola is található mellette a gyerkőcöknek. Bónusz, hogy a padokkal-asztalokkal kiépített pihenőhelyet nemrégiben felújították, így igazán kulturált környezetben szakácskodhattok.

A városi bográcsozó- és tűzrakóhelyek közt az egyik legjobb opció, főleg kisgyerekes családok számára. Hatalmas területen, zöld környezetben játszhatnak a lurkók a játszótéren, amíg ti a tűzrakóhelyek valamelyikén sütögettek egy jót. 

A tóparti sütögetésnek van egy egészen egyedülálló hangulata, főleg, ha olyan vízre néző, panorámás tűzrakóhelyeknél falatozhattok, mint amik a Naplás-tónál találhatók. Ami a megközelítést illeti, kerékpárút is vezet a tóhoz, gyalog pedig akár egy homokos földúton is elérhetitek a tavat egy kellemes sétával. De autóval is egyszerű a megközelítés, sőt buszok is közlekednek arra. Szuper helyszín a hétvégi családi programhoz!

Naplás-tó

Néhány tipp vidéki tűzrakóhelyek közül:

Debrecentől autóval fél óra alatt elérhetitek ezt a kellemes, tóparti helyet, ahol kirándulhattok, horgászhattok – és persze sütögethettek.

A Bakonyban található sűrű erdők, a sziklás/szurdokos terep, és a békésen csobogó patakok mind egy kiadós túrára csábítanak. A legszebb rész talán a Cuha-völgy, ahol tanösvények, és tűzrakóhellyel ellátott erdei pihenőhelyek várnak titeket!

Mártély egy kevéssé ismert gyöngyszem a Tisza-partján, 10 km-re Hódmezővásárhelytől. A tanösvényeken a Tisza élővilágát és a helyi holtág titkait ismerhetitek meg, a szabadstrand melletti tűzrakóhelyeken pedig hatalmas sütés-főzést csaphattok. Már önmagában a festői táj miatt is érdemes felkerekedni!

Tisza-holtág tanösvény, Mártély 

Akárhol kalandoztok a Bükkben, előbb-utóbb jó eséllyel fogtok találni tűzrakóhelyet. Néhány példa: a hangulatos Irén-forrás, amit úgy is megközelíthettek, hogy a kiindulási pont a Diósgyőri-vár; a népszerű Garadna-völgyi pihenő, ami a lillafüredi pisztrángtelep mellett található; a csendes, eldugott Meteor-forrás, amit Bánkút felől is elérhettek; vagy a remekül kiépített Jávorkút.

Fontos! A tűzgyújtás szabályait mindig tartsátok be!

Ne felejtsétek el, hogy a szabadtéri tűzrakóhelyeket csak az alábbi óvintézkedésekkel vehetitek igénybe:

Szabadtéri sütögetés – szuper családi program

Olyan vidéki vendégházat kerestek, ahol tűzrakóhely és hangulatos kert vár? Íme, 3 klassz választás:

Viola Vendégház Magyarhertelend

Szeretitek a madárcsicsergős kávézást a teraszon, egy csöndes, fákkal körülvett szálláshelyen? Akkor irány a kétszintes nyaraló, ami a Magyarhertelendi Termálfürdőtől csupán pár száz méterre található. Jól fog esni a friss levegőn való sütögetés, pláne egy gyógyfürdőzéssel teli nap után – vagy egy kiadós kirándulás után, hiszen Orfű és Pécs is közel van.

Viola Vendégház Magyarhertelend

Grill Apartman Bélapátfalva

A Grill Apartman egy panorámás szállás a Bükkben, a Nagy-tó mellett, ahova magatokkal hozhatjátok a házi kedvenceket is. A hatalmas kertben akár sátrazhattok is, a hangulatos terasz melletti nyársalónál pedig süthettek szalonnát, bográcsozhattok, vagy grillezhettek. 

Grill Apartman Bélapátfalva

Török Vendégház Tállya

Mit szóltok egy wellness vendégházhoz, karnyújtásnyira a tokaji boroktól? Jakuzzi, szauna, pinceborozó, medence és napozóterasz is vár a Török Vendégházban. No meg persze a kemencés, fedett grillterasz, ahol összeülhettek egy finom fogásra, egy kis helyi, zamatos nedű kíséretében. 

Török Vendégház Tállya

Számos szuper szállás van még, ahol szabadtéri bográcsozó- és szalonnasütő hely található. Még több ízelítőt tippet ebben a cikkben találtok, és persze a szallas.hu oldalán is tudtok még böngészni >>

(Fotók: szallas.hu, shutterstock)


Exit mobile version