Site icon Szallas.hu Blog

Hogyan, mennyit, hányszor? – így használj naptejet, ha a bőrödre is vigyázni akarsz a tengerparton (+ videó) 


„Olyan, mintha az esőkabátod alá csak bugyit és melltartót vennél” –  írja könyvében a bőrápolás brit nagyasszonya, Caroline Hirons arra az esetre, ha valaki naptejet használ hidratáló helyett. 

De akkor mégis milyen sorrendben és mit kenjünk magunkra, ha a lehető legjobban szeretnénk vigyázni a bőrünkre? Egyáltalán milyen fajta fényvédők vannak a piacon? Milyen naptejet használjunk, ha azt szeretnénk, hogy miközben a lelkünk megfiatalodik a homokos parton, addig lehetőleg a bőrünk se öregedjen? –  többek között ezekről is beszélgettünk a Skinsmart.hu tudatos bőrápolásra építő webshop alapítójával, Rácz Judittal. 

Fogmosás mellé szeretettel 

„Érdemes olyan reggeli szokássá tenni a fényvédő használatát, mint a fogmosást” – mondja Judit arról, hogy nem elég csak akkor használni a naptejet, ha éppen strandolni megyünk. Ne hagyjuk ki akkor sem, ha még csak a laptop előtt böngészünk a szállások között, és akkor sem, ha egy borús napon városnéző csavargást választjuk a vízben ázás helyett!

Minőségi naptejeket itt, a legszebb tengerparti szállásokat pedig itt találod >>

Miért kell egyáltalán naptejet használni? 

Ha nem használunk fényvédőt, korábban fognak utolérni bennünket a bőröregedés jelei is. A káros UV sugaraknak egész évben ki vagyunk téve, ezért érdemes az év minden napján beiktatni a fényvédő használatát a napi rutinunkba. 

Kutatások szerint a káros UV sugarak felelnek a ráncok és pigmentfoltok mintegy 80 százalékáért. Emiatt szerintünk inkább érdemes minden nap rászánni azt a fél percet, hogy bekenjük legalább az arcunk, mint később megbánni, hogy nem tettük. 

TUDTAD? A fényvédő és a naptej alatt teljesen ugyanazt értjük. 

Milyen naptejet kenjünk magunkra? 

A fényvédőket két nagy csoportba oszthatjuk. Léteznek ún. fizikai és kémiai fényvédők. Előbbit inorganikusnak, utóbbit organikusnak is hívjuk. 

A fizikai fényvédőket onnan ismerhetjük fel, hogy ezek cink-oxidot vagy titánium-dioxidot tartalmaznak. Ezek az összetevők okozzák azt, hogy az ilyen fajta fényvédők fehér réteget hagyhatnak a bőrön, viszont előnyük, hogy jobban bevállhatnak az érzékeny bőrűek számára. 

TIPP: A Szallas.hu és a Skinsmart.hu közös nyereményjátékával most minőségi fényvédőkkel készülhetsz a nyaralásra. Nincs más dolgod, mint egy egyszerű kérdésre válaszolni ezen a linken >> 

A kémiai fényvédők nem hagynak fehéres réteget. Emellett elegánsabb, könnyedebb formulákat tesznek lehetővé, de az UV hatására kevésbé stabilak. 

Judit szerint nem létezik kompromisszummentes fényvédő, és olyan sem, ami mindenkinek egyformán beválik. Azt tanácsolja, próbáljunk ki többféle terméket, tapasztaljuk ki, melyik az, ami számunkra a legmegfelelőbb! 

Így (nem) vigyázunk most a bőrünkre

A beszélgetés előtt megkérdeztük utazóinkat, hogyan viszonyulnak a nyári bőrápoláshoz.  A válasz nyugtalanító.

Válaszadóink 57 százaléka 3 vagy több órát tölt a napon a nyári melegben, minden harmadik utazó ráadásul 11 és 15 óra között teszi mindezt, amikor a legerősebb az UV-sugárzás.

A napsugárzásnak való kitettség a legnagyobb ok a melanoma kialakulásban, különösen többszöri leégést követően. A jó hír, hogy a bőrrák megjelenése egy kis odafigyeléssel időben észlelhető! Javasolt az évenkénti szűrővizsgálat és a rendszeres önvizsgálat, mert a melanoma gyakran képez agresszív áttétet. Kutatásunkból kiderült, hogy a Szallas.hu válaszadóinak harmada még sosem járt bőrgyógyászati szűrővizsgálaton. 

TIPP: Ha még többet szeretnél tudni a fényvédelemről és arról, hogyan vigyázz a bőrödre nyaraláskor is, a teljes beszélgetést itt nézheted meg. Lesz még szó az SPF faktrokról, és arról is, hogy mennyi naptejet és hányszor érdemes használni: 

Ezek is érdekelhetnek, ha tengerpartra készülsz:

Még több tengerparti szállás >>

(Képek: Szallas.hu, Shutterstock)


Exit mobile version