Site icon Szallas.hu Blog

TOP 10 úti cél Horvátországban – tengerparti városok remek szállásokkal


A horvát tengerparttal nem nagyon lehet mellényúlni, de azért vannak városok, amelyeket semmiképp nem hagyhatunk le a bakancslistánkról. Most elhoztuk nektek a TOP 10 horvátországi úti célt, amelyek között az északi régiótól kezdve a szigeteken át az ország legdélebbi csücskéig találtok településeket. 

Így akár a romantikus óvárosok vonzanak, akár a gyerekbarát strandok, mindenképp találtok megfelelő helyszínt. Íme, 10 szuper horvát úti cél, amelyekhez top horvát szállásokat is hoztunk: 

Dubrovnik – az Adria gyöngye

A történelmi óváros népszerűsége akkor lőtt az egekbe, mikor itt forgatták a Trónok Harca számos jelenetét, azonban ettől függetlenül is bakancslistás helyről van szó! A várfal látogatása belépőhöz kötött, de megéri: a falról elnézve piros háztetők sorakoznak odalent, a háttérben pedig a szikrázó Adria hullámzik – ez bizony verhetetlen látvány. A múzeumokkal és műemlékekkel szegélyezett kis utcákon pezsgő hangulat fogad. Ez a te városod, ha szereted a pörgősebb nyaralásokat. 

Dubrovnik

Látnivalókból tehát nincs hiány, de mi a helyzet a strandokkal? Az is akad bőven, például 100 méterre az óvárostól egy festői, tiszta partszakasz terül el. Az sem elhanyagolható tény a fürdésre vágyóknak, hogy a városban az év 250 napján süt a nap, így ha biztosra szeretnétek menni a jó idővel, akkor irány Dubrovnik, Horvátország legdélebbi kikötővárosa!  

Szállástippek Dubrvnikban:

1. Villa Tramonto Dubrovnik (Zaton-Veliki)

2. Villa Doris Štikovica

3. Apartmani Vodnica Dubrovnik

4. Apartman Stella I Luna Dubrovnik

5. Apartment Royal Glamour Dubrovnik

TOP 10+1 látnivaló Dubrovnikban >>

Primošten – a nyugalom szigete 

Majdhogynem szó szerint, mivel Primošten eredetileg egy szigetecske volt, mára mesterségesen félszigetté alakították, ahová komp nélkül, autóval könnyedén el lehet jutni. Ez a horvátországi úti cél nem rendelkezik történelmi emlékekkel és hemzsegő központtal, itt inkább a félszigeten uralkodó légkör a vonzó: az a hamisítatlan mediterrán, kellemesen lusta, nyugodt hangulat, ahol teljes feltöltődésben lehet részetek. 

Azért a Mária szobor kötelező látnivaló, már csak a panoráma miatt is. A kilátás ugyanis Primošten másik nagy vonzereje: a többi szigettől eltérően itt inkább a nyílt tenger tárul az ember szeme elé, mintsem további szigetek látványa. Kavicsos, sziklás strandjai közt vannak remekül kiépítettek is, étteremmel, aquaparkkal, kajakbérlési lehetőséggel. 

Primošten

Primošteni szállástippek:

1. Apartments Buffalo Primosten

2. Apartments Elvis Primosten

3. House Matilda Primosten

4. Apartments Danica Primosten

5. Apartment Linda Primosten

Gyönyörű óváros, pazar panoráma, jobbnál jobb szállások – Ezzel vár Primosten! >>

Split – Dalmácia pezsgő, mediterrán szíve 

Split nem csupán jelentős közlekedési csomópont és Horvátország második legnagyobb városa, hanem egyben népszerű úti cél is. Kötelező látnivaló az ókori, hatalmas Diocletianus palota, vagy a Sveti Duje székesegyház, melynek harangtornyából elképesztő panoráma tárul az ember szeme elé. A palota környéke, illetve a velencei városrész is lüktet, éttermekkel, halpiaccal, bazárral.

Ez az élénk hangulat a strandokra is jellemző. Az egyik legnépszerűbb a Bacvice strand, ami homokos és lassan mélyül, így kisgyerekkel is biztonságos. Ha érdekel a történelmi városnézés, vagy a mediterrán nagyvárosi életérzés és a jó strandok, akkor Split lesz a tökéletes horvát úti cél! 

Split

Szállástippek Splitben:

1. Apartmanok Parkolóhellyel Split – 14051

2. Apartmanok Parkolóhellyel Split – 11518

3. Apartments Mrs Brightside Split

4. Time Boutique Hotel Split****

5. Apartment Tanja Oldtown Split

Tenger, napfény és történelem Splitben >>

Mali Lošinj – ha delfineket (is) szeretnétek látni

Lošinj nem akármilyen sziget: egyrészt gyógyklímával rendelkezik (amiért kifejezetten javasolt allergiában szenvedőknek), másrészt itt található Horvátország talán leghíresebb delfinrezervátuma.

Ráadásul a delfinek szabadon is szívesen úszkálnak a sziget körül, így némi szerencsével a partról is kiszúrhattok egy-egy állatot. Búvárkodáshoz is kiváló terep Lošinj; festői strandjai jellemzően nagyon tiszták, és több mint 100 féle halfaj él errefelé az Adriában.

Mali Lošinj

Az is Mali Lošinj mellett szól, hogy nincs túl messze: a Kvarner-öbölben található, és komppal lehet megközelíteni. Mivel Lošinj kvázi Cres-sziget folytatása, így először a nemkevésbé gyönyörű Cresre kell eljutni, onnan pedig egy hídon keresztül átgurulhattok Lošinjra.

Szállástippek Mali Lošinjban:

1. Apartments Arsen Mali Lošinj

2. Apartman Luce Mali Lošinj

3. Apartmanok Parkolóhellyel Mali Lošinj

4. Hotel Apoksiomen Mali Lošinj****

5. Apartmanok Parkolóhellyel Mali Losinj, Losinj – 19706 Mali Lošinj

Vár Losinj sziget megannyi csodája >>

Omiš – a kalandok szerelmeseinek

Az egykori kalózváros kiváló úti cél az adrenalinfüggőknek. Itt található ugyanis a Cetina-kanyon, meredek sziklákkal, hegyekkel, és csodálatos türkiz színű folyóval. Jöhet egy izgalmas zipline, vagy kanyoning, netán egy olyan rafting, amit tutira nem úsztok meg szárazon? Esetleg a kanyonra nyíló lélegzetelállító panoráma vonz? Akkor irány Omiš! 

Ha azonban az aktív kikapcsolódás helyett inkább maradnátok a lazsálásnál, és a jó öreg strandolásnál, akkor érdemes tudni, hogy Omišra nem jellemző a pörgős éjszakai élet, így kellően nyugodt pihenésben lehet részetek. Ráadásul a városi strand homokos, így kisgyerekes családoknak is jó szívvel ajánljuk.

Omiš és a Cetina-kanyon

Szállástippek Omišban:

1. Apartments Ana Omiš

2. Apartments Jasna Omiš

3. Villa Whitehouse Omiš

4. Apartman Omiš – CDT735

5. Apartments Mia Omis

6. Apartmani Marija Omiš

Top látnivalók és szállások a Cetina-kanyonnál >>

Lovran – akár Opatija, csak csendesebb

Szuper üdülőhelyet kerestek mindössze 3 óra autóútra a magyar határtól? Íme! Ez a vonzó horvát úti cél a A Kvarner-öbölben található: a domboldalban elterülő Lovran az egyik legrégebbi település. Az Osztrák-Magyar Monarchia kedvelt üdülővárosa volt – főleg azoknak, akik számára Opatija túl drágának bizonyult.

Valóban hasonlít a 10 perc autóútra lévő Opatijához, de jóval nyugodtabb, csendesebb. Klassz strandszakaszokkal rendelkezik, és látnivalókból sincs hiány, mivel a várfallal körbevett város tele van középkori emlékkel. 

Lovran

Lovrani szállástippek:

1. Villa Stanger Lovran

2. Apartments Viktoria Lovran

3. Villa Kubo Lovran

4. Hotel Villa Astra Lovran****

Rijeka – közeli, vízparti, látnivalókkal teli

Két és fél órára a határtól terül el Rijeka (nekünk inkább Fiume), ami Horvátország 3. legnagyobb városa, egykor az Osztrák-Magyar Monarchia legfontosabb kikötője volt. Rijeka nem elsősorban a strandolásról híres, de ki mondta, hogy csak fürödni lehet a horvátoknál? Rijeka szuper választás, ha szeretitek a nyüzsgő városi atmoszférát, de nem szeretnétek a világ végéig utazni érte.

A városban több magyar vonatkozású műemlék is megtalálható, és persze a kikötője miatt is vonzó célpont. Sétáljatok végig a Hullámtörőn, majd a Korzón, és ne maradjon ki a szecessziós stílusú Óratorony vagy a Szent Vitus Székesegyház sem. 

Rijeka

Rijekai szállástippek:

1. Apartman Nika Rijeka

2. Apartmani Patricia Rijeka

3. Hotel Jadran Rijeka ****

4. Apartman Vitopolis 3 Rijeka

5. Apartman Rijeka – CKU295

Biograd na Moru – modern város az ország kellős közepén

Ha nem annyira fontos számotokra, hogy romantikus, történelmi óvárosban barangolhassatok, hanem inkább a modern, tiszta, fejlettebb városokat preferáljátok, Biograd tökéletes lesz. Na nem mintha itt nem lenne látnivaló: itt található az ország egyik legnagyobb kikötője, a város széles, hosszú sétányán pedig egymást érik az éttermek.

Vidámpark és rengeteg kirakodóvásár is van itt, így nem fogtok unatkozni. A strandok kavicsosak, de amint pár méterre bent vagytok a vízben, homokos tengerfenék lesz alattatok! Biograd azoknak jó ötlet, akik egy kényelmes várost keresnek, ahol minden adott egy kellemes nyaraláshoz.

Biograd na Moru

Biograd na Moru szuper szállásai:

1. Apartmani Blanka Biograd na Moru

2. Apartmani Mladen Biograd na Moru

3. Apartmani Luka Biograd na Moru

4. Apartment Desa Biograd

5. Crvena Luka Hotel & Resort Biograd na Moru****

Egy horvát élményváros, ami megbabonáz >>

Malinska – édenkert a Krk-sziget északi partján

Üde zöld növényzet, hosszú strandszakasz az öböl mentén, és pálmafákkal-olajfákkal körbevett Monarchia-beli villák – akár így is összefoglalhatnánk Malinskát, ezt a gyönyörű horvátországi úti célt. A város a szépséges Krk-sziget megfizethetőbb települései közé tartozik, Budapesttől 5-6 óra alatt kényelmesen megközelíthető autóval.

A körülbelül 2 kilométer hosszan futó, javarészt kavicsos és betonozott strandszakasz jól felszerelt, és plusz pont, hogy a Malinskára jellemző zöld környezetnek hála hűs árnyékot adó fák alatt is letelepedhettek. Egy fürdéssel töltött nap után üljetek be egy helyi étterembe, vagy nézzétek meg a glagolita feliratokat rejtő ferences kolostort!

Malinska strand

Malinskai szállástippek:

1. Apartmani Katarina K. Malinska

2. Hotel Resort Blue Waves Malinska****

3. Apartmani Frajona Malinska

4. Apartman Ivo Porat Malinska

5. Apartmani Vesel Malinska

Podgora – Makarska barátságosabb kistestvére

Kedvelitek a Makarskát, de úgy érzitek, hogy túl zsúfolt, esetleg túl drága? Akkor érdemes megfontolni, hogy a Makarskától 10 km-re elterülő Podgorára utazzatok, ahol sokkal emberközelibb, családiasabb hangulat fogad.

Az apró település egyik legszebb része a hatalmas pálmafákkal szegélyezett tengerparti sétány, de a város strandja is kiemelkedőnek számít: több, mint 1 km hosszan fut, tiszta, kavicsos, lassan mélyül és Kék Zászlós minősítésű.

Ami pedig az egyéb programokat illeti: érdemes különféle hajókirándulásokra bejelentkezni, mivel innen könnyedén elérhető Hvar vagy Korčula szigete is. Ha egyik este mégis a nyüzsgésre vágytok, akkor csak pattanjatok autóba és irány Makarska!

Podgora

Podgorai szállástippek:

1. Apartments and Room Sun & Sea Podgora

2. Apartmanok A Tenger Mellett Podgora

3. Apartmanok A Tenger Mellett Podgora, Makarska – 6664 Podgora

4. Heritage Hotel Liberan Podgora****

5. Apartments Branka Podgora

Miért válaszd Makarskát nyalási helyszínként? >>

Horvátország tele van élettel: kristálytiszta tenger, pezsgő óvárosok, sokszínű természet, álomszép szállások. Fedezd fel Horvátországot és válassz szálláshelyet a Szallas.hu széles kínálatából! >>

Még több szállás- és programtipp Horvátországban:

(Képek: Szallas.hu, shutterstock.com)


Exit mobile version