Site icon Szallas.hu Blog

Irány az Adria gyöngye! TOP 10+1 látnivaló Dubrovnikban


Horvátország legdélebbi történelmi- és kikötővárosa rengeteg élményt kínál, így megéri a hosszabb utazást is. Összeszedtük térképen, melyik az a 10 látnivaló Dubrovnikban, amit nem szabad kihagyni, ha a városban nyaraltok. Középkori palotától kezdve az akváriumon át a hegyi panorámáig – tartsatok velünk Dubrovnikba! 

10+1 kihagyhatatlan látnivaló Dubrovnikban

1. Szent Balázs Templom 

A főtéren magasodik Dubrovnik ikonikus temploma, barokk lépcsősorral és díszes homlokzattal. Szent Balázs Dubrovnik védőszentje, aki a legenda szerint megvédte a várost a velenceiek elől. Szobra a templom tetején áll, ma is őrizve a várost.

A Szent Balázs templom

2. Rektori Palota 

Egykor gótikus palota volt, ma pedig már múzeum – méghozzá az egyik legérdekesebb az óvárosban. Ahol egykor a város kormányzója lakott, ott most izgalmas kiállítással várnak. Megcsodálhattok különféle fegyvereket, régi bútorokat, műalkotásokat, dokumentumokat. Itt egy kalap alatt mindent megtudhattok Dubrovnikról!

Rektori Palota

3. Lovrijenac erőd 

Az óvároson kívül is akad ám látványosság! A Lovrijenac – azaz Szent Lőrinc – erőd a várfalon kívül található, egy csaknem 40 méter magas sziklatömbön. Az erőd háromszintes, háromszög alakú, és két bejárata van: egy a tenger felől, a másik a szárazföld felől. Onnan is ismerős lehet, hogy a Trónok Harca képsoraiban is felbukkan.

Lovrijenac erőd

4. Sponza Palota 

Sajnos az 1667-es földrengés miatt alig maradtak fent eredeti középkori épületek, de a Sponza Palota  kivételt képez; kiemelkedően jó állapotban található. Gótikus, illetve főleg reneszánsz stílusjegyeket visel. Egykor állami kincstárként is működött, ma pedig a Dubrivniki Levéltárnak ad otthont.

A középkori Dubrovnik képviselője: Sponza Palota

5. Várfal 

Talán ezt  a duborvniki látnivalót kell a legkevésbé bemutatni: a híres, monumentális várfal mintegy 2 km hosszan fut az óváros körül, néhol 25 méter magasan, csodás kilátással a tenger és az óváros felé. Ez kétség kívül Európa egyik legszebb erődítménye, amin mindenképp érdemes végigsétálni.

A várfal egy szakasza

6. Katedrális 

A Szent Balázs templom mögött található a katedrális, ami a legmagasabb és legnagyobb épület az egész óvárosban. Igazán különleges kincseknek, relikviáknak és műtárgyaknak ad otthont – többek között Szent Balázs kézfejének.

Az impozáns katedrális

7. Főutca 

Íme, Dubrovnik szíve, mely a Főtértől indul, és bár mindössze 300 méter hosszú, jól láthatóan kettéosztja az óvárost. Jellegzetes mészkő burkolatán rengeteg turista megfordul, elvégre számos fagyizó, étterem és ajándékboltocska szegélyezi. Nyílegyenesen a Pile kapuig tart.

Dubrovnik főutcája

8. Ferences templom és kolostor 

Az óváros nyugati részében újabb látnivaló vár: a kolostor, híres kerengőjével és könyvtárával együtt, ami roppant értékes kéziratokat is tartalmaz. Érdekesség, hogy a 14. századtól gyógyszerészetként is működött – ez ma a legrégebbi patikának számít Európában! 

A ferences kolostor kerengője

9. Domonkos kolostor és múzeum 

Az óváros keleti oldalán magasodó kolostor számunkra leginkább arról híres, hogy Mária Terézia az itteni domonkosoktól vásárolta vissza a Szent Jobbot. A kolostor múzeumában többek közt festmények és káprázatos arany-ezüst ékszerek sokasága vár. 

A domonkos kolostor belső udvara

10. Aquarium Dubrovnik

Az akvárium igazán stílusos helyen található: a Szent János erődben kapott helyet, és az Adria varázslatos világát mutatja be, egészen különleges fajokat is beleértve. Garantáltan izgalmas program – gyerkőcökkel is!

A Szent János erőd, ahol az akvárium található

+1: Dubrovniki libegő

Lélegzetelállító panorámával ajándékoz meg a felvonó, ami a 412 méter magas Srd-hegyre szállítja fel a turistákat, kb. 5 perc alatt. Különösen ajánlott naplemente idején kabinba szállni! A hegytetőn a kilátópont mellett étterem is található. (A libegő április elsejétől működik.)

Libegőzés Dubrovnikban 

Tudtátok, hogy Dubrovnikban is vannak Kék Zászlós, azaz kiváló minősítésű strandok? Horvátországi Kék Zászlós strandok TÉRKÉPES gyűjteménye >>

Szállást kerestek Dubrovnikban?

Strandhoz közel, vagy inkább az óváros mellett keresgéltek, netán csendesebb zöldövezetben gondolkodtok? Mindegyikre van példa! Ezeket az apartmanokat ajánljuk Dubrovnikban.

1. Villa Lia Dubrovnik

Ha csendes helyen szeretnétek pihenni, íme: ez a villa egy békés, nyugodt környéken bújik meg, viszont csupán 20 perc séta az óváros, és 10 perc séta a strand. Akár 6 fős család is kényelmesen elfér itt!

2. Villa Tramonto Dubrovnik (Zaton-Veliki)

„Nagyon szép, nyugodt környezetben található az apartman. A szállásadó nagyon kedves és segítőkész. A szállástól könnyű sétatávolságra található 3-4 féle strand, éttermek és kisbolt is. Parkolási lehetőségünk volt az udvarban és a ház előtt is. Kellemes egy hetet töltöttünk ott.”

3. Apartman Slavica Dubrovnik

Ennél mesésebb helyet nehéz kifogni! A teraszról ugyanis a mélyben hullámzó tenger és az óváros festői képe tárul elétek. A 4 fős apartmantól kb. 300 méterre található a strand.

4. Villa Doris Štikovica

„Jól felszerelt szállás kényelmes ággyal, kutyabarát, mi itt szálltunk meg tudatosan 9 km-re Dubrovniktól. Jó volt visszatérni egy nyugodt, tiszta szállásra, ami közvetlen a tengerparton van.”

5. Villa Larum Dubrovnik

Vágytok egy kis luxusra? Adjátok meg a nyaralás módját! Hegyek lábánál, 100 méterre a homokos strandtól, saját medencével és ízléses, modern berendezéssel fogadnak a villában.

6. Apartman Anja Dubrovnik

Szeretnétek már a nappaliból a vízben és az óvárosi erődben gyönyörködni? Verhetetlen panorámával ajándékoz meg ez a kuckós szállás, ami leginkább pároknak ajánlott, vagy max. 3 fő részére. 

7. Apartmani Vodnica Dubrovnik

„Barátságos fogadtatás és teljes körű tájékoztatás a környékről. Nagyon szép környezet, tiszta és jól felszerelt szálláshely. A helyi étterem kiváló, bevásárlási lehetőség a közelben. Dubrovnik 15 perc autózással elérhető. Tiszta strand. Legközelebb is ellátogatunk! Köszönjük szépen Mato! 🙂 Thank you very much Mato! :-)”

8. Apartmants Michelle Dubrovnik

Stílusos, nyugodt szállás, 1 km-re a strandtól. 4 fős család számára tökéletes választás. Elnyúlhattok a tágas teraszon lévő napágyakban, ahonnan a vízre is rálátni! 

9. Apartment Miho Dubrovnik

Magaslati panorámával, tengerre néző terasszal vár a 4 fős apartman, ahonnan némi lépcsőmászással megközelíthető az óváros is. A strand kb. 1 km-re terül el. 

10. Apartmanok Parkolóhellyel Dubrovnik – 8593 

3 és 4 fős, teraszos, barátságosan berendezett apartman közül választhattok. Remek helyen van, 700 méterre a strandtól és 20 perc sétára a várfaltól. 

Még több szállástipp Dubrovnikban és környékén:

Fedezzétek fel Dubrovnik elbűvölő óvárosát, és foglaljatok egy szuper szállást a tengerparton! >>

(Képek: Szallas.hu, Shutterstock.com)


Exit mobile version