Site icon Szallas.hu Blog

Könnyű kirándulás a Bükkben – 100+ csodával vár Kisgyőr, a faragott falu!


Nem titok, hogy a legtöbb „békésnek” beharangozott bükki látnivaló mögött fullasztó tömeg és fejhasogató gyerekzsivaj rejtőzik. Ha jártál már Húsvétkor Lillafüreden, akkor tudod miről beszélek. Ezzel az a baj, hogy ilyenkor pont a léleknyugtató, természetközeli élményből maradsz ki – pedig eleve ezért mész kirándulni, nem? De ne aggódj, van megoldás! Csak vedd az irányt Kisgyőr felé és győződj meg róla te magad: a faragott falu tökéletes tavaszi kirándulóhely!

Ezért szervezz tavaszi kirándulást Kisgyőrbe

Vajon hová vezet a királyok útja?

Oké, de hol van ez a faragott falu?

Először is, szögezzük le: Kisgyőr és Győr között nincs semmi összefüggés – csak 300 kilométer. A faragott falu ugyanis a Bükk déli lábánál, Miskolctapolcától laza 20 perces autóútra fekszik. Lehetne ajnározni a ropogósan friss hegyi levegő miatt, meg azért is, mert megdöbbentő nyugalmat áraszt. De Kisgyőr egészen más okból lopta be magát a kíváncsi turisták szívébe. 

Az elsöprő vonzerő titka

Merész kijelentésnek tűnhet, de Kisgyőr az a település, amit ezer közül is megismersz. Mégpedig azért, mert nincs még egy olyan magyar falu, ahol több mint 120 egyedi, kézzel készített fafaragványt tudnál megcsodálni. Hidd el, itt akármerre lépsz, egy műalkotás jön veled szembe – ez alól még a buszmegálló sem kivétel. Azonban a leglátványosabb mind közül a falu határánál vár téged: íme a kisgyőri Golgota!

2016 óta közkedvelt zarándokhely

3 érdekesség a kisgyőri Golgotáról

Ilyen kálváriát még tuti nem láttál! A 12 méter átmérőjű, félbevágott napkorong már akkor magához szippantja a figyelmed, amikor még csak félúton jársz a domboldal felé. Hátborzongató, hogy távolról mennyire emberszerűnek hatnak a stációk: mintha hívők vonulnának a keresztek felé. 

Tudod, ez miért olyan különleges? Elsőre biztos kuszának tűnik az elrendezés, pedig ha felülről néznéd, rögtön rájönnél: a stációk Jézus ókeresztény szimbólumát, a halat formázzák meg.

További érdekesség, hogy a kereszten Krisztus helyett a régióra jellemző életfa motívumot láthatod. És ez még nem minden – a növényrendezés is külön jelentéssel bír! Palaszürke barka bólogat azoknál az állomásoknál, ahol a gonoszság ült diadalt; ahol pedig a szeretet győzött, ott rózsabokor nyílik. 

A napkorong a feltámadást jelképezi

Szállások Kisgyőr környékén >>

Láttad már az ország legnagyobb szabadtéri betlehemét?

Összesen 17 db faragott elemből áll 

30 éves hagyomány húzódik a kisgyőri fafaragás mögött, de egyik alkotás sem szerzett még akkora hírnevet a településnek, mint az Ökumenikus Betlehem. Nemhogy Magyarországon, egész Közép-Európában nincs még egy ilyen nagyszabású, szabadtéri betlehem. Látod a 4 templomtornyot? Ezek a történelmi magyar egyházakat képviselik – azt, hogy még különállásukban is összetartoznak.

25 állomás: titkok és csodák minden lépésnél

Nincs sok időd felocsúdni a betlehem varázsából: a dombtetőn már vár a Harangtorony, hívogat a Faluház és tényleg bármerre nézel, látni fogsz egy újabb faragványt. Ráadásul itt nincs sorban állás, tülekedés vagy kiábrándító bazári forgatag – minden adott ahhoz, hogy a magad tempójában, nyugodt körülmények között fedezd fel a falu kincseit.

De hogyan fogsz te eligazodni ennyi látnivaló között? Szerencsére Kisgyőr lakói erre is gondoltak: feltűzték a 25 legfontosabb állomást egy könnyed, gyerekbarát tanösvényre. Találsz köztük hősi emlékműveket, szabadtéri színpadot, napórát és még egy bámulatosan szép csűrt is, amely a helytörténeti gyűjteménynek ad otthont.

TIPP! Kutyussal hódítod meg a tanösvényt? Egyikőtök sem szívleli a villám ismerkedést? Akkor tartsd a szemed a pályán, mert Kisgyőr négylábú lakói imádnak szabadon rohangálni!

Bár tény, hogy egyes ebek csak a kerítés tetejéről vizslatnak

Királyok kísérnek a különleges Szent Korona kilátóhoz

Mi az, ami egyetlen bükki kirándulásból sem maradhat ki? Hát a hegyvidéki panoráma! Kisgyőrben ezt a szerepet a 2021 augusztusában épült Szent Korona kilátó vette magára. Már az odavezető séta is egy élmény: az út során Szent István, Szent László és IV. Béla király szobra kísér. De ha nem akarsz kutyagolni, akkor sincs gond: a kilátó mellett ingyenes parkolót alakítottak ki.

A helyi buszmegállótól kb. 20 perces gyaloglás választja el

És hogy miért kihagyhatatlan látnivaló? Ezt már első ránézésre is tudni fogod: ilyen különleges, részletgazdag kilátót nehéz találni az országban. 16 méter magasra nyúlik, a belsejében pedig egy rövid kiállítást is létrehoztak a Herman Ottó Múzeum közreműködésével. 

Összesen 8 életfa motívum található az épületen

Most, hogy megismerted a csendes és izgalmakkal teli tavaszi kirándulás receptjét, már csak rajtad áll, hogy igent mondasz-e a Bükk legkülönlegesebb településére. Esetleg több napra utaznál? Akkor nézd meg ezt a 4 szuper szálláshelyet és válaszd ki közülük a kedvencedet!

4 szállás, amivel maximálisan elégedett leszel a bükki kiruccanás alatt

Közelebb a természethez – Erdővarázs Panzió Lillafüred

Érdekel az ajánlat >>

Ha fontos a kilátás – Panoráma Park Vendégház Bükkszentkereszt

Ezt a szállást választom >>

A bükki Toszkána – Magtár Vendégház Harsány

Megnézem a többi képet is a szállásról >>

Ébredj madárcsicsergésre – Napsugár Vendégház Bükkszentkereszt

Ez a kedvencem >>

Még több erdei szállás a Bükkben:

(Képek: szallas.hu, Vámosi Brigitta)


Exit mobile version