Site icon Szallas.hu Blog

Krakkó legjobb gasztro élményei


Ha esetleg megéheznél, vagy akár egy romantikus vacsorát tervezel Krakkó belvárosában, akkor ezeket az éttermeket és gasztro élményeket imádni fogod!

A magyarok egyik legközkedveltebb lengyelországi úti célja, Krakkó minden évszakban más arcát mutatja. Ha tradicionális lengyel ízvilágra vágysz, esetleg ha odáig vagy a gasztrokülönlegességekért, akkor ezt a két éttermet mindenképpen ki kell próbálnod!

TOP 10 szálláshely Krakkóban >>

Milyen a lengyel konyha?

A lengyel konyhát a szláv és egyéb kulináris hagyományok határozzák meg. Ahogy utunk során is bebizonyosodott, hogy rengeteg hús, káposzta, különféle gombócok és kásák jellemzik a lengyel gasztronómia alapjait. Az adagok mérete bőségesebb a megszokottnál. Egy lengyel tradicionális ebéd általában 3 fogásból áll, és az étkezések végénél minden étteremben megkérdezik, hogy kérünk-e teát vagy kávét.

Hol együnk, ha Krakkó belvárosában járunk?

Az óváros főterén sétálva rengeteg különböző étterem, vendéglő és fogadó várja vendégeit. De vajon hogyan válasszuk ki azt, ahol a legjobb ízvilág mellett jó ár-érték arányt kapunk, illetve hol találjuk Krakkó legjobb fine dining-ját és gasztro különlegességeit?

Wesele étterem – ahol többet kapunk az árnál

Krakkói városnézésünk után betértünk a főtéren található Michelin csillagos Wesele étterembe, ami a tradicionális lengyel kosztot helyezi előtérbe. A turisák mellett rengeteg helyi választja ezt a helyet, mivel a hagyományos ízek és hatalmas adagok mellett maga a hely kialakítása és dizájnja is különlegessé teszi. Hírneve ellenére nem magasak az árak, körübelül 7 ezer forintból 3 fogást tudunk itt fogyasztani.

Lengyel almás desszert – a Szarlotka

A hagyományos ételek között a különböző hússal vagy zöldséggel töltött gombócokat, illetve az általunk jól ismert székelykáposzta lengyel változatát, a Bigost is megtaláljuk az étlapon.

Vegetáriánus főételként a lencsével töltött gombócokat választottam, amik ízletes vargányaszósszal voltak tálalva. A hatalmas adagokat ennél is betartották, így elég hamar teltségérzetet keltett az amúgy is laktató étel.

Lencsés dumplings

Szara Gęś (Szürke liba) – ha romantikus fine diningra vágysz

Távozásunk napján a Szara Gęś (magyarul: Szürke liba) nevű, kellemes hangulatú éttermet választottuk vacsoránk helyszíneként, ahol szintén a szezonális helyi specialitások mellett megtapasztalhatjuk Krakkó fine diningját. Az éttermet, ha másért nem is, a desszertjeiért mindenképpen érdemes meglátogatni, hiszen a séf saját specialitásait helyezte a menübe.

Az étterem főként hús alapú ételeket kínál, így a vegetáriánus opciók elég limitáltak, illetve az összetevők közül nem mindegyik volt feltüntetve, így többször is rá kellett kérdeznünk a pincértől, hogy mit rejtenek az ételek fantázianevei.

A kiszolgálás elég lassú, mi 3,5 órát töltöttünk a 2 fogásos vacsorával, így ha sietünk, lehet nem a legjobb választás ide beülni. Az ízek itt is a tradicionális krakkói ízvilágot tükrözik, itt körübelül 10 ezer forintért tudunk 3 fogást fogyasztani.

A vacsora fénypontja mindenképpen a desszert volt. A pincér a séf specialitását, a Szürke Liba nevű desszertet ajánlotta, ami egy vattacukorfelhőben lévő fehércsokoládéhabbal -mint tojásfehérje- és mangósziruppal -mint tojássárgája- töltött fehércsoki tojást rejtett csokireszelékes fészekben elhelyezve, ami megszólalásig hasonlított egy valódi madárfészekre.

Szara Gęś

Az sem csalódott a desszertekben aki nem a specialitást választotta, mindegyiket a megszokottól eltérően tálalták. Így a hosszú várakozás, és a limitált vegetáriánus opciók ellenére mindenki elégedetten távozott az étteremből.

Ha megfizethető áron szeretnénk remek gasztroélményeket szerezni, ebbe a két étterembe mindenképp érdemes ellátogatni.

Szállást keresel Krakkóban? Itt tudsz válogatni a jobbnál-jobb helyek közül >>

(fotók: Czakó Fanni)


Exit mobile version