Külföldi kalandokÍzkaland

Krakkó legjobb gasztro élményei

1 perces olvasási idő

Ha esetleg megéheznél, vagy akár egy romantikus vacsorát tervezel Krakkó belvárosában, akkor ezeket az éttermeket és gasztro élményeket imádni fogod!

A magyarok egyik legközkedveltebb lengyelországi úti célja, Krakkó minden évszakban más arcát mutatja. Ha tradicionális lengyel ízvilágra vágysz, esetleg ha odáig vagy a gasztrokülönlegességekért, akkor ezt a két éttermet mindenképpen ki kell próbálnod!

TOP 10 szálláshely Krakkóban >>

Milyen a lengyel konyha?

A lengyel konyhát a szláv és egyéb kulináris hagyományok határozzák meg. Ahogy utunk során is bebizonyosodott, hogy rengeteg hús, káposzta, különféle gombócok és kásák jellemzik a lengyel gasztronómia alapjait. Az adagok mérete bőségesebb a megszokottnál. Egy lengyel tradicionális ebéd általában 3 fogásból áll, és az étkezések végénél minden étteremben megkérdezik, hogy kérünk-e teát vagy kávét.

Krakkó gasztro élmények

Hol együnk, ha Krakkó belvárosában járunk?

Az óváros főterén sétálva rengeteg különböző étterem, vendéglő és fogadó várja vendégeit. De vajon hogyan válasszuk ki azt, ahol a legjobb ízvilág mellett jó ár-érték arányt kapunk, illetve hol találjuk Krakkó legjobb fine dining-ját és gasztro különlegességeit?

Wesele étterem – ahol többet kapunk az árnál

Krakkói városnézésünk után betértünk a főtéren található Michelin csillagos Wesele étterembe, ami a tradicionális lengyel kosztot helyezi előtérbe. A turisák mellett rengeteg helyi választja ezt a helyet, mivel a hagyományos ízek és hatalmas adagok mellett maga a hely kialakítása és dizájnja is különlegessé teszi. Hírneve ellenére nem magasak az árak, körübelül 7 ezer forintból 3 fogást tudunk itt fogyasztani.

Krakkó gasztro élmények
Lengyel almás desszert – a Szarlotka

A hagyományos ételek között a különböző hússal vagy zöldséggel töltött gombócokat, illetve az általunk jól ismert székelykáposzta lengyel változatát, a Bigost is megtaláljuk az étlapon.

Vegetáriánus főételként a lencsével töltött gombócokat választottam, amik ízletes vargányaszósszal voltak tálalva. A hatalmas adagokat ennél is betartották, így elég hamar teltségérzetet keltett az amúgy is laktató étel.

Krakkó gasztro élmények
Lencsés dumplings

Szara Gęś (Szürke liba) – ha romantikus fine diningra vágysz

Távozásunk napján a Szara Gęś (magyarul: Szürke liba) nevű, kellemes hangulatú éttermet választottuk vacsoránk helyszíneként, ahol szintén a szezonális helyi specialitások mellett megtapasztalhatjuk Krakkó fine diningját. Az éttermet, ha másért nem is, a desszertjeiért mindenképpen érdemes meglátogatni, hiszen a séf saját specialitásait helyezte a menübe.

Az étterem főként hús alapú ételeket kínál, így a vegetáriánus opciók elég limitáltak, illetve az összetevők közül nem mindegyik volt feltüntetve, így többször is rá kellett kérdeznünk a pincértől, hogy mit rejtenek az ételek fantázianevei.

Krakkó gasztro élmények

A kiszolgálás elég lassú, mi 3,5 órát töltöttünk a 2 fogásos vacsorával, így ha sietünk, lehet nem a legjobb választás ide beülni. Az ízek itt is a tradicionális krakkói ízvilágot tükrözik, itt körübelül 10 ezer forintért tudunk 3 fogást fogyasztani.

A vacsora fénypontja mindenképpen a desszert volt. A pincér a séf specialitását, a Szürke Liba nevű desszertet ajánlotta, ami egy vattacukorfelhőben lévő fehércsokoládéhabbal -mint tojásfehérje- és mangósziruppal -mint tojássárgája- töltött fehércsoki tojást rejtett csokireszelékes fészekben elhelyezve, ami megszólalásig hasonlított egy valódi madárfészekre.

Szara Gęś

Az sem csalódott a desszertekben aki nem a specialitást választotta, mindegyiket a megszokottól eltérően tálalták. Így a hosszú várakozás, és a limitált vegetáriánus opciók ellenére mindenki elégedetten távozott az étteremből.

Ha megfizethető áron szeretnénk remek gasztroélményeket szerezni, ebbe a két étterembe mindenképp érdemes ellátogatni.

Szállást keresel Krakkóban? Itt tudsz válogatni a jobbnál-jobb helyek közül >>

(fotók: Czakó Fanni)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
50%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
50%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%