Site icon Szallas.hu Blog

Látnivalók Kőszegen – hétvégi kirándulás az Írottkőnél


Mikor jártál utoljára Kőszegen? Régen? Most itt az alkalom, hogy felfedezd a gazdag múltú város legizgalmasabb látnivalóit! Kőszeg és környéke igazi ékszerdoboz, ami rengeteg kincset rejt, legyen az építészeti, természeti, vagy kevésbé ismert látványosság. A történelemben és műemlékekben gazdag csodás természeti környezettel megáldott alpokaljai kisváros téged is biztosan el fog varázsolni! Mesés látnivalók Kőszegen, amik csak téged várnak!

Látnivalók Kőszegen – séta a belvárosban

A városi sétát érdemes a Fő téren kezdeni, ahol a Szentháromság-szobor és hátterében a gyönyörű Jézus szíve-templom áll, ami a város legmagasabb építménye. Itt ráadásul nyaranta ingyenes zenei programokkal várják a látogatókat minden hétvégén. Ilyenkor megtelik a hatalmas tér élettel, de a környező éttermekből, cukrászdákból is hallgathatjuk a zenét.

Szentháromság-szobor és Jézus szíve-templom

A város egyik leghangulatosabb részét a Hősök kapuján keresztül érjük el, amit tornyának köszönhetően nem lehet eltéveszteni. Érdekessége, hogy a kapu tornyát a török ostrom 400. évfordulója alkalmából építették 1932-ben. A legérdekesebb kőszegi látnivalók innen pár perces sétával elérhetők.

Hősök kapuja és Mária-oszlop

Itt áll a Jurisics tér közepén egy Mária-oszlop, kicsivel odébb pedig két templom egymás mellett. A Szent Jakab-templom még a 14-15. század fordulóján épült, majd 1615 és 1618 között felépült a mellette lévő Szent Imre-templom, amit kezdetben a protestánsok használtak, és csak 1673-ban kapták meg a katolikusok. A templomok látogatása ingyenes, de legtöbbször a belső rács zárva van, így csak azon keresztül lehet megnézni őket.

Városháza

A látnivalók Kőszegen ezzel még nem értek véget, két látványos épületre figyelhetünk még fel itt a térnél: az egyik a Városháza, a másik pedig a reneszánsz Sgraffitós-ház, aminek a földszintjén pizzéria üzemel, az emeleten pedig könyvtár.

Múzeumok Kőszegen

Mellette található a város egyik legérdekesebb kiállítása, az országos hírű Arany Egyszarvú Patikamúzeum. Kívülről nem is sejti az ember, micsoda kuriózumot rejt. A látogatását érdemes a szárítópadláson kezdeni, amit gyógynövények finom illata leng be. Ezt követően sétáljunk ki az udvarra, ahol egy kis gyógynövénykertben számos gyógyászati célra használt növénnyel ismerkedhetünk meg. A fő attrakció előtt még megtekinthetünk egy érdekes gyógyszerészet-történeti tárlatot, majd jöhet az igazi ámulat: a gyönyörű officinabútor, ami ma is eredeti helyén áll. A gazdagon díszített barokk berendezést jezsuita fráterek faragták saját kézzel az 1740-es években. A látvány lélegzetelállító, érdemes megnézni saját szemmel, már csak azért is, mert fotót tilos róla készíteni.

(új fülön nyitja meg)”>A Szallas.hu oldalán foglalóknak 10% kedvezmény jár a belépőből >>

Akinek ennyi még nem elég, megnézheti a Fekete Szerecseny Patikamúzeumot is.

Jurisics-vár

Természetesen kihagyhatatlan maga a Jurisics-vár látogatása, ami szépen felújítva számos interaktív elemmel tarkított kiállítással, és Várszínházzal várja a látogatókat.

Kőszeg és környéke térképen

Kirándulás Kőszeg környékén

A látnivalók sora nem merül ki a városnézésben, Kőszegtől alig 6 kilométerre található a műemlék védelem alatt álló Cáki Pincesor – Szabadtéri Néprajzi Múzeum, ahol kis présházak sorakoznak. Némelyik még a régi berendezéssel, másokban pedig különféle kisebb kiállítások kaptak helyet. A belépő mellett pedig helyi termelők különleges szörpjeiből, lekvárjaiból, de még szilvamustárból is vásárolhatunk.

Cáki pincék

Túrák és kirándulás az Írottkő környékén

Az osztrák – magyar határon áll az Írottkő-kilátó, amit a Hörmann-forrástól egy kisebb túrával érhetünk el, de nem ez az egyetlen hely, ahonnan szép panoráma nyílik a környező hegyekre és településekre.

Érdemes ellátogatni a Hétforráshoz, onnan pedig feltúrázni az Óház-kilátóhoz. Ehhez az autót a Kincs-pihenőnél kell letenni, innen pedig a kijelölt ösvényen elindulni a forrás felé, ami nevét a hét vezérről kapta. A legenda szerint, aki mind a hét vízből iszik, annak teljesül a kívánsága, de a víz minősége kifogásolható, ezért nem érdemes kockáztatni. Az Óház-kilátó innen már nincs messze, megéri felsétálni, mert a toronyból gyönyörű a látvány.

Szállásajánló Kőszegen és környékén:

Hotel Írottkő***

A Hotel Írottkő az egyik legideálisabb választás, ha valaki főként városnézéssel szeretné tölteni az idejét, mert a Fő téren álló szállodából gyalogosan is elérhető a legtöbb kőszegi látványosság. A személyzet nagyon kedves, és a szolgáltatásaik terén is van választék. Helyben lehet biciklit kölcsönözni, egy fárasztó nap után pedig a wellness részlegen relaxálni. Kiemelendő, hogy állatbarát hotelről van szó, ahová kutya és macska is bevihető.

Egy Superior kétágyas szobát teszteltünk is, ahonnét a Fő térre nyílt kilátás, így innen élvezhettük a zenés esti programokat. A félpanziós reggelijük választéka bőséges, a vacsoránál pedig általában kétféle levesből, 3 főételből, süteményből és gyümölcsből lehet válogatni. Érdemes megkóstolni a helyi borokat is.

Tipp: a szálloda kiemelt helyen áll, a kőszegi látnivalókhoz nagyon közel, ezért a közvetlen közelében csak külön behajtási engedéllyel lehet parkolni. Ezt a foglalásnál már jelezhetjük, és 2000 Ft kaució ellenében az érkezéskor kaphatjuk meg a kártyát. A parkolásért pedig 600 Ft napi díjat kell fizetni.

Még több szállás Kőszegen >>

Még több program Kőszegen >>

A magyar – osztrák határ mellett álló település nagyszerű választás azoknak, akik szeretnek várost nézni, és szeretik a történelmi helyeket, de azok sem fognak csalódni, akik szeretnek kirándulni és túrázni.

(Fotók: Bene Marianna, szallas.hu)


Exit mobile version