Site icon Szallas.hu Blog

Itt játszódnak a leghíresebb kötelező olvasmányok – Matula bácsi, Nemecsek Ernő és Nyilas Misi nyomában


Általános iskolás éveinkből mindannyian számos kedves olvasmányemléket őrzünk. Szurkoltunk csatákat vívó hősöknek, hozzánk hasonló gyerekek bőrébe bújva kalandoztunk földön és vízen, velük fájtunk és nevettünk, s közben kicsit fel is nőttünk. Gyertek most velünk képzeletben vissza az iskolapadba, elviszünk titeket a legnépszerűbb kötelező olvasmányok helyszíneire. 

Itt játszódnak a leghíresebb kötelező olvasmányok – Matula bácsi, Nemecsek Ernő és Nyilas Misi nyomában 

1. Egri csillagok – Eger

Gárdonyi Géza regénye az egyik leghíresebb a kötelező olvasmányok sorában. A történelmi mű a törökkel vívott csatározások idején játszódik, s a fordulatos történetből megismerjük az Egri vár 1552-es ostromának krónikáját, Dobó István várkapitány és maroknyi seregének hősies győzelmét a túlerőben lévő török sereg felett.

Ha szeretnéd beleképzelni magad a várvédők helyébe, látogass el az Egri várba!

Hazánk egyik legnépszerűbb úti célja Eger, a Vár pedig a leglátogatottabb nevezetességek egyike. Gyerekek és felnőttek számára egyaránt különleges program Egerben a barangolás az óriási falak és nagy múltú épületek közt. Ha itt jártok, keressétek fel Gárdonyi síremlékét is.

Egri vár

Egri kalandozásodhoz ezt a szállodát ajánljuk: Melior Szálló Eger

A családias hangulatú Melior Szálló Eger történelmi belvárosától néhány percnyi sétára áll. Ideális bázisotok lesz a környék felfedezéséhez, pároknak és családoknak egyaránt remek szállás.

Melior Szálló Eger

2. Légy jó mindhalálig – Debrecen

A közel ötszáz éve alapított Debreceni Református Kollégium falai közt játszódik az 1890-es évek végén Móricz Zsigmond regénye, a Légy jó mindhalálig. Főszereplőjének, a kis Nyilas Misinek sok fájdalommal, igazságtalansággal kell szembenéznie diáktársai, tanárai és az őt körülvevő felnőtt világ részéről. A mű végére minden jóra fordul, de Misi nem akar többé debreceni diák lenni.

Látogass el a regény helyszínére, a Debreceni Református Kollégium Múzeumába!

A Kollégium múzeumának állandó kiállításain megismerheted Móricz, Kölcsey és Csokonai alma materének történetét, a diákok életét. Egyedülálló élmény belépni a világ legszebb könyvtárai közé választott, 600 000 kötetes Nagykönyvtárba is.

Debreceni Református Kollégium

Debrecenben itt foglalj szállást: Centrum Hotel Debrecen*** +superior

A Centrum Hotel Debrecen kedvelt szállás egyéni utazók, párok és családok körében egyaránt. A központi fekvésű, bababarát szálloda szobái a szokványosnál nagyobb méretűek, így még kényelmesebb lesz az itt töltött pihenés.

3. Tüskevár – Kis-Balaton

Fekete István örökzöld ifjúsági regénye szintén meghatározó elem a kötelező olvasmányok között, mely két hetedikes budapesti fiú, Tutajos és Bütyök kalandjait meséli el. A fiúk a nyári szünetre a Kis-Balatonhoz utaznak, ahol az öreg Matula Gergely gondjaira bízzák őket. Szárnyai alatt a két városi fiú megtanulja, milyen a berekbeli élet. 

Éld át a Tüskevár hangulatát, keresd fel a Fekete István Emlékházat!

A Keszthelyhez tartozó Diás-szigeten áll a Fekete István Emlékház, melyet nagyon kalandos módon, golfautóval vagy kenun közelíthetünk meg, épp ezért csak szakvezetővel látogatható, előzetes bejelentkezés után. A túravezetőtől rengeteg érdekességet megtudhatunk a térségről, a múzeum mellett pedig ott áll a regény hangulatát idéző Matula-kunyhó.

Matula bácsi kunyhója

Keszthelyi pihenéshez itt foglaljatok: Wellness Hotel Kakadu Superior Keszthely***

A Wellness Hotel Kakadu Superior Keszthely a Balaton partjától néhány percnyire található. A bababarát balatoni szállodában teljes wellness kényelemben pihenhetnek párok, családok, egyéni utazók.

Wellness Hotel Kakadu Superior Keszthely***

4. A Pál utcai fiúk – Budapest

Molnár Ferenc regénye a XX. század első éveiben játszódik Budapesten. A két rivális fiúcsapat, a Pál utcaiak és a Vörösingesek ádáz harcokat folytatnak egymással, ám a végső cél a Grund birtoklása, mely a Pál utcaiak főhadiszállása. A kötelező olvasmány történetének főhőse a kis Nemecsek Ernő, aki alárendelt szereplőből hőssé válik, amikor súlyos betegen is megjelenik a nagy csata napján, s rátermettségével győzelemre segíti a Pál utcaiakat.

Járd végig a Vörösingesek kedvenc zugait az ELTE Füvészkertben!

Ha azt gondolnád, hogy gyerekek számára unalmas egy botanikus kert, tévedsz! A Pálmaházban élő trópusi növények közt kakaóbabot és banánt is találtok, de rendeznek itt cseresznyevirág – ünnepet, Halloween – foglalkozást is. A fedett tavacskában ott áll Nemecsek Ernő szobra, aki vizes sapkáját gyűrögeti, miután a Vörösingesek megfürdették.  

ELTE Füvészkert

Budapesten ezt a panziót ajánljuk: Butterfly Home Danube Budapest

A főváros egyik legszebb pontján található a Dunára panorámás Butterfly Home Danube Budapest. Eszményi szálláshely budapesti látogatáshoz pároknak, családoknak és egyéni utazóknak is. A helyszínen ráadásul autót is bérelhettek. 

Butterfly Home Danube Budapest

5. Bogáncs – Hortobágy

Ismét egy legendás Fekete István – történet, mely a kis fekete pumiról, Bogáncsról szól. A kutyus szülőföldje a puszta, aki egy nap elszökik gazdájától. Csapdába esik, ahonnan egy bohóc menti meg, ezután Bogáncs a cirkuszba kerül. Nyomozásba is keveredik, de végül szerencsésen visszatalál gazdájához. 

Bogáncs is jól érezné magát a Pusztai Állatpark – Hortobágyon

A Pusztai Állatparkban minden őshonos magyar állatfaj megtalálható, akiket az állatsimogatóban is meglátogathatsz. Népi játékos fajátszótér, kézműves foglalkozások, kiállítás vár, a pusztai virtus nevű játék során pedig olyan pusztai eszközöket lehet kipróbálni, mint a láponjáró vagy a gólyaláb.

Hortobágy

Ha a Hortobágyra vágysz, ez az egyik legjobb szállás: Kata Lak Püspökladány

Önálló kiadó ház a Hortobágy közelében a Kata Lak Püspökladány, mely kis családok, párok számára nagyszerű választás. Aktív és passzív pihenéshez egyaránt remek hely, ráadásul közel van a Fürdő. 

Kata Lak Püspökladány

Válogatásunkon kívül számos kötelező olvasmánnyal találkozhattunk iskolás éveink alatt, melyeknek helyszíneire izgalmas élmény ellátogatni. Te is tegyél így, s ha megvan az úti cél, keress hozzá tökéletes szállást is. A szallas.hu oldalain és új applikációjában megtalálod a legjobbakat >>

(fotók: szallas.hu, shutterstock)


Exit mobile version