Site icon Szallas.hu Blog

A legszínesebb helyek Magyarországon, amik a legszürkébb napba is képesek vidámságot csempészni


A tél velejárója a szürkeség, de minden évszakban vannak napok, mikor a borongósabb idő felülkerekedik, és ez kissé letöri a hangulatunkat. Az ilyen esetekre gyűjtöttük össze nektek Magyarország legszínesebb helyeit, amik a legszürkébb napokba is képesek egy kis vidámságot csempészni.

Magyarország legszínesebb helyei, amiket télen-nyáron érdemes felkeresni

Szentendrei színkavalkád

Szentendre macskaköves utcáin minden évszakban felüdülés sétálni egyet, mert a tarkabarka házak, a felfüggesztett színes esernyők és lampionok mindig kiszínezik a napunkat. Nem is csoda, hogy itt mindig pezseg az élet és a turisták lelkesen róják az Óváros utcáit.

Szentendre belvárosában

A Duna partra már kevesebben sétálnak le, pedig a színkavalkád itt is folytatódik. A szentendrei Duna-korzót Ficzere Krisztina (Kyru) installációja színesíti meg, aki néhány segítővel az „Üzenj a mosolyoddal!” című pályázathoz kapcsolódóan festette meg 2017-ben a parton található kövek egy részét. Azóta ezek a kövek a vízszint emelkedésének és az erre kirándulóknak köszönhetően folyton vándorolnak, így mindig kicsit más látvány vár ránk.

Ha szívesen eltöltenétek néhány napot ebben a színes városban, böngésszétek át szállásajánlatunkat >>

Kazincbarcika, a KolorCity

Valljuk be, Kazincbarcikáról, a borsodi iparvidék egyik nagyvárosáról nem sok turisztikai portálon olvashatunk, de itt az ideje felvenni a bakancslistánkra a várost. A gyönyörű Csónakázó-tó felkeresése után érdemes felkerekedni egy városi sétára, és megkeresni a gigantikus falfestményeket, amikből már közel 40 található szerte a városban. Egytől egyig káprázatos műalkotások, amik az egyébként jellegtelen épületeknek olyan külsőt adnak, amiért megéri kényelmes cipőt venni és bevállalni a sétát.

A mi kedvenceinket itt találjátok:

Akik egy kis nyüzsgésre is vágynak, azoknak ajánljuk, hogy a Kolorfesztivál, vagy a Kolorfutás idején látogassanak a városba, amikor több rendezvénnyel várják az érdeklődőket.

Szállásajánlatunk a városban: Hotel Lukács

Látogatás a legszínesebb és legdíszesebb népviselet otthonába, Mezőkövesdre

A matyó népviselet hazánk egyik legszínesebb és legdíszesebb viselete, melyet a mezőkövesdi Matyó Múzeumban a mai napig megcsodálhatunk. Érdemes azonban egy kirándulást tenni a Hadas városrészbe is, ahol kis szerencsével szintén összefuthatunk viseletet öltött hagyományőrzőkkel, de ha nem, akkor is elég látványosságot tartogatnak a takarosan berendezett kis tájházak. Ilyen például a Bútorfestő Alkotóház és Hímzőház, ahol sok szép színes berendezési és használati tárgyat csodálhatunk meg.

Mezőkövesdi szálláskínálatunk itt érhető el >>

Magyarország legszínesebb vasútállomása Kalocsán

Egy jó ok lenne, hogy az autót a garázsban hagyva, vonattal érkezzünk Kalocsára, hogy semmiképpen ne maradjon ki a programunkból Magyarország legkülönlegesebb vasútállomásának megtekintése, de sajnos jó ideje már nem járnak személyvonatok ezen a vonalon. A jó hír azonban az, hogy a sokáig zárva tartó épületet mégiscsak megnyitották, hiszen sokan voltak kíváncsiak a gyönyörű, pingált falakra, amik egyre több érdeklődőt vonzanak a városba. Nem csak egy napot, hanem akár egy hétvégét is érdemes itt eltölteni, ehhez egy korábbi ajánlókban adtunk pár tippet:

Tar és Garáb nyugalmat árasztó színei

A Cserhát aprócska faluja, Garáb egyre inkább a figyelem központjába kerül, mióta híre ment, hogy itt található a világ legnagyobb hangtálja. A Mahaya Buddhista Egyház emlékkertjét és meditációs központját egy Hong Kongban élő üzletember építtette, és tárt kapukkal várják az érdeklődőket. A faluban járva nem nehéz megtalálni, hiszen a színes imazászlókat már messziről ki lehet szúrni. A látogatás idegenvezetés keretén belül lehetséges, mely előzetes bejelentkezéshez kötött.

Alig fél órányi autózásra innen, szintén egy színpompás buddhista emlékhely található, a Kőrösi Csoma Sándor Emlékpark, ahol egy sztúpa és egy gyönyörű buddhista templom is magasodik.

Mindkét hely maga a nyugalom szigete, ahol a nézelődés mellett van lehetőség a befelé fordulásra, meditációra is.

Garábi szálláskínálatunk >>

Színpompás ásványok a mátraszentimrei Mátra Ásványházban

Ha Garáb és Tar környékén kirándulunk, érdemes egy kis kitérővel elkanyarodni Mátraszentimréig is. Mi nemrég így tettünk, és cseppet sem bántuk meg, mert a rövid programnak szánt Mátra Ásványházban végül több mint egy órát töltöttünk, mert egyszerűen nem tudtunk betelni a szebbnél szebb, színpompás ásványok látványával. Érdekességként a pincében található csiszolóműhelyben pedig még olyan különleges ásványokat is láthattunk, amik UV-fény hatására különböző színekben pompáznak.

Mátra Ásványház

A környéken rengeteg klassz túraútvonal van, ezért érdemes itt több napot eltölteni. Az egyik legjobb mátraszentimrei hotel, a Hotel Narád & Park pedig a Szallas.hu oldalán is foglalható, a foglalás mellé pedig kedvezménykupon jár, ami felhasználható a múzeumi belépőjegy vásárlásakor.

A Kék és a Vörös kápolna Balatonbogláron

A két festői kis kápolna a balatonboglári Kápolna-dombon található gyönyörű parkosított környezetben. A Kék és a Vörös kápolnát a Szent Erzsébet park köti össze, de nem csak ez a kapocs kettőjük között. Közös az is, hogy mindkettő képzőművészeti tárlatoknak ad helyet, nyaranta pedig a szabadtéri színpadon kulturális események is zajlanak. Minden évszakban csodás kirándulás a kápolnák felkeresése, ráadásként pedig a Balatonra nyíló panoráma kápráztatja el a látogatókat.

A legjobb vendégházak Balatonbogláron >>

Vörös-kápolna

Kirándulás egy őskori festékbányánál

Lovas település neve elsőre nem biztos, hogy ismerősen cseng, pedig érdemes megjegyezni a Veszprém és Csopak között található község nevét. Egy igazán egyedülálló helyet rejt ugyanis, ami nem más, mint az emberiség történetének eddig ismert egyik legrégebbi festékbányája, ami ráadásul szabadon látogatható. Megközelíthető a Lovas faluból induló sárga vagy zöld turistajelzésen a Királykúti- illetve a Malom-völgy érintésével, vagy a 73-as úton található Fagyöngy vendéglőtől.

Szállásajánlatunk a településen: Levendula Vendégház

Séta a Marson – gánti Bauxitföldtani Park

A természetkedvelők és az elhivatott túrázok télen sem kuckóznak be, de ilyenkor egy idő után már kicsit kezd unalmas lenni a kopár erdő. Mi olyankor, amikor egy kis színre vágyunk, Gánt felé vesszük az irányt, ahol igazi felüdülés sétálni egyet a Bauxitföldtani Park vörös színű ösvényein.

Szállások Gánt közelében >>

A gánti Bauxitföldtani Park

Azúr és türkiz színben pompázó tavak

Még mindig van ötletünk a természetjárók számára is, ugyanis sok tavunk évszaktól függetlenül elképesztő színekben pompázik, így érdemes felkerekedni és egy kirándulás keretében megnézni őket. A legkülönlegesebbek talán a bányatavak, de böngésszétek át a legszebb magyarországi tavak térképes gyűjteményét, mert egészen biztosan találtok elérhető közelségben néhány csodálatos helyet.

Bónusz program, ami még esőben is remek kikapcsolódás: látogatás a budapesti Szelfimúzeumban

Hivatalos nevén a Museum of Sweets and Selfies még a legborongósabb napokat is képes vidámmá varázsolni. Kint eshet az eső, tombolhat a vihar, de a múzeum extrém díszletekkel berendezett szobái a bohókás nyarat és a vidám vakációt idézik meg. A legszínesebb díszletek között készíthetitek el a legjobb szelfiket, miközben garantáltan rengeteget fogtok nevetni.

Szezonális színkavalkád: ha jókor vagytok jó helyen, ezer színben pompázik előttetek az ország

Vannak olyan helyek, amik ha nem is mindig, de évente egyszer biztosan ámulatba ejtik a látogatókat páratlan színkavalkádjukkal. Néhány tippet adunk, de a paletta ennél jóval színesebb és nagyobb.

Szállások Kaposváron >>

Rippl-Rónai-villa Kaposváron

Elbűvölő vendégházak a Bakonyban

Ha már unjátok a szürkeséget, keressétek fel ti is a legszínesebb helyek egyikét, és fedezzétek fel Magyarország csodáit! Szállást tudtok foglalni a szallas.hu oldalán! >>

(Fotók: Bene Mariann, szallas.hu)


Exit mobile version