Site icon Szallas.hu Blog

Magyarország történelmi csodái – Fedezzétek fel hazánk TOP 5 tájházát!


Hogy éltek elődjeink? Milyen eszközöket használtak? Milyenek voltak az életkörülményeik? Bizonyára bennetek is felmerültek már ezek a kérdések, azonban választ maximum a nagymamák, nagypapák elbeszéléseiből kaphattatok. Szerencsére Magyarországon számtalan tájház üzemel, ahol megismerhetitek az őseink életét többféle kiállítás keretében. Lássuk, melyik az a TOP 5 tájház, ahová érdemes egyszer ellátogatnotok!

Füzéri Tájház Porták, Füzér

Ha szeretnétek egy kicsit visszautazni a múltba, megnézni, hogy éltek a XIX. és XX. századi parasztemberek, akkor mindenképpen sort kell kerítenetek a Füzéri Tájház Porták meglátogatására.

A portán összesen három épület található, ahol megismerhetitek a füzéri kisparaszt életmód minden apró részletét. A ház, a pitvar és a kamra korhű képet mutat, eredeti használati tárgyakkal került mindegyik berendezésre.

A helyszínen kialakításra került a Múltidéző Ház, amely visszarepíti a látogatókat az 1940-1970 közötti időszakba, megmutatja, hogyan fejlődött a paraszti életmód, valamint a kiállító térben található interaktív eszközökkel izgalmas történeteket elevenít meg.

A portán található emellett még egy csűr is, ahol a gazdálkodási eszközök tekinthetőek meg. A tájház mindennap délelőtt 10 és délután 6 óra között tart nyitva.

Füzéri Tájház Porták

Gyönyörű helyen a Hegyközben – Borbála Vendégház Füzér

A Zempléni-hegység keleti oldalán található a Borbála Vendégház, ahová akár a családdal vagy egy nagyobb baráti társasággal is érkezhettek. Az apartman egész évben működik, így akár tavasszal vagy télen is felfedezhetitek a környék látnivalóit.

A helyszínen két apartman került kialakításra, ahol összesen 16 ember tud kényelmesen pihenni. A tetőtéri apartman egyik szobájából kiváló kilátás nyílik a füzéri várra, de maga a vendégház is pazar környezetben található, így szinte mindegy, melyik részét használjátok.

További szállások Füzéren >>

Tabáni Tájház, Szolnok

A Zagyva partján, festői környezetben fekszik a Tabáni Tájház, amely a korábban itt élt, vízi mesterséget űző emberek életét mutatja be. A helyszín 1992-ben került felújításra, berendezése az 1930-as évek parasztpolgári stílusát hivatott visszaadni.

Többfajta halászati eszköz, a vízi életmódhoz szükséges szerszám, valamint egy ladik is található a porta udvarán, ugyanis az egykori lakók is halászattal foglalkoztak. A tájház előzetes bejelentkezés után látogatható a kora nyári időszaktól kezdve, egészen késő őszig.

Tabáni Tájház, Szolnok

Tiszaparti kényelem – Sóház Panzió és Apartmanház Szolnok ****

Csendes, hangulatos utcában, közel a Tiszához található a Sóház Panzió és Apartmanház****, ahol kedves, odafigyelő személyzet vár benneteket. 12 gyönyörűen kialakított apartmanból áll, amit akár egyszerre, akár külön-külön is igénybe vehettek a pihenésetek során.

Központi, de mégis természetközeli helyen kapcsolódhattok ki, több étterem, kávézó, pizzéria és söröző is található a környékben, így a tájház felfedezése után Szolnokot is könnyen bejárhatjátok.

Még több szállás Szolnokon >>

Bunyevác Tájház, Baja

Egy különleges népcsoport, a bunyevácok életét ismerhetitek meg, ha Bajára látogattok a Bunyevác Tájházba. Érdekes felfedezni, hogy hogyan hatott a Bácskában élő magyarokra ez a behatás, a sokszínűség mai napig meghatározza ezt a vidéket.

A népcsoport építkezési stílusa eltért a helyiektől, látható is a tájház kialakításán, hogy három felé van osztva, ebben rendezkedett be az egész család. Az egyedi fennmaradt berendezésen kívül az akkori népszokásokat, valamint a népviseletet is közelebből megvizsgálhatjátok.

Szintén előre kell időpontot foglalnotok, ha ide látogattok, így érdemes egy egésznapos bajai túrát szerveznetek!

Bunyevác Tájház, Baja

Központi helyen, beltéri wellness-részleggel – Vándor Vendégház Baja

Pihenjétek ki a tavaszi fáradtságot Baján a Vándor Vendégházba, amely a város szívében található. 2021-ben épült, így viszonylag újnak számít, modern belsővel, wellness-részleggel és felszerelt konyhával rendelkezik.

A beltéri jakuzzi és a szauna jól esik egy hosszú nap után, a kényelmes ágyakon pedig felkészülhettek a másnapi túrára vagy városnézésre. A wellness szolgáltatások igénybevételére előzetes bejelentkezés szükséges. 

Nézzetek szét Baja további szállásai között >>

Tájház, Bakonybél

A faszerszámokkal kereskedő, tehetős Haspray család építette a 19. század közepén a Bakonybélben található tájházat, ami összesen két lakóházból áll. A telken található két épületet egy boltíves kapuval kötötték össze és a 20. század elején modernizálták.

A kiállítás során egy vagyonos, jómódú család életébe nyerhetünk betekintést, akik az 1920-as évek során éltek itt. A konyhai eszközök és felszerelések különböző korszakokból származnak, így egy egész élet során használt kiegészítők kerültek a tájházba. Kedvezményes, 900 Ft-os áron látogatható ősz közepéig!

Tájház, Bakonybél

Hatalmas zöld területtel, egész évben foglalható – Liliom Vendégház Bakonybél

A Liliom vendégház a kedves kis Bakonybélben található. Összesen három apartman lett kialakítva a helyszínen, ebből kettő 2+2 fős, egy pedig 2 fő számára ideális. Mindegyik külön nagyméretű, zuhanyzós fürdőszobával és teakonyhával rendelkezik, valamint egy kis étkezősarok is kialakításra került a szobákban.

Lehetőségetek van akár szalonnasütésre, grillezésre, vagy bográcsozásra is azon a hatalmas, zöld területen, ami a vendégházhoz tartozik. Fedezzétek fel a Bakony-vidéket, látogassatok el a Bakonybélbe egy kellemes kikapcsolódásra!

Válogassatok Bakonybél szállásai közül >>

Orfűi Tájház és Kemencés Udvar, Orfű

A Pécshez közeli Orfűn került kialakításra az Orfűi Tájház és Kemencés Udvar, ahol az ország különböző tájain használt kemencéket, sütéshez-főzéshez szükséges eszközöket, valamint különleges edényeket nézhettek meg.

Az udvarban több kiállítás is megtekinthető, például interaktív formában megismerkedhettek a medvehagyma felhasználásának formáival. A bemutatók után a helyszínen meg lehet kóstolni a finomságokat, amiket a kiállított kemencékben sütnek a látogatók számára.

Jelenleg csak csoportokat fogadnak, így érdemes baráti társasággal, családdal érkezni. 

Orfűi Tájház és Kemencés Udvar

A kistó mellett, teljeskörűen felújított – Fagoda-Fogadó Vendégház Orfű

Igazi romantikus elvonulásban lehet részetek, ha a Fagoda-Fogadó Vendégházat választjátok Orfűn. A teljeskörűen felújított kis házban megfelelően felszerelt konyha, hűtő-fűtő klíma, valamint egy kellemes kis udvar vár benneteket.

A házhoz tartozik egy csónak is, amely a nagytavon helyezkedik el, azt az ott tartózkodásotok során bármikor használhatjátok teljesen ingyenesen.

Az udvaron tárcsázásra, bográcsozásra, szalonnasütésre is lehetőségetek van, az összesen ötfős helyszínt akár családdal, vagy egy másik párral is kibérelhetitek egy könnyed kirándulásra. 

Fedezzétek fel Orfűt >>

Magyarország számtalan kincset rejteget, amelyeket az év bármelyik szakában megismerhettek. A tájházak látogathatók esős, szeles, napos, és hideg időben is, így akár egy tavaszi, őszi kikapcsolódás, vagy egy nyaralás részét is képezheti a felfedezésük.

További felejthetetlen élményekért foglaljatok szállást a Szallas.hu kínálatából! >>

Érdekelnek a hagyományok és a népszokások? Látogass el a Magyarországon található skanzenekbe is >>

(Képek: Szallas.hu)


Exit mobile version