Site icon Szallas.hu Blog

Misztikus időutazás a Balatonnál – Fedezd fel az 1000 éves tihanyi barátlakásokat!


A Balaton nem csak a forró nyári hónapokban eszményi úti cél. Ha ősszel látogatsz el ide, egészen más arcát mutatja, és olyan helyeket fedezhetsz fel, melyekre nyáron talán nem is gondoltál. Ilyenek lehetnek a misztikus tihanyi barátlakások, melyek közel 1000 éve tekintenek le a Balatonra a tihanyi Óvár oldalából, és egy látványos túra keretében egész évben könnyen elérhetőek.

Ezért csodás úti cél a tihanyi barátlakások együttese

Ha te is azokat a kirándulásokat kedveled igazán, amelyek során nemcsak az erdők-mezők szépsége fogad, hanem különleges történelmi emlékeket is megismerhetsz, feltétlenül keresd fel a tihanyi Lóczy Lajos-tanösvényt, és egyik legszebb állomását, a barátlakásokat.

Lenyűgöző látvány fogadja az érkezőt, amint az erdőben sétálva egy kanyar után hirtelen a szeme elé tárul az első remetelak. A sziklába vájt barlanglakásokban jól felismerhetőek az egykori tűzrakóhelyek, kisebb fülkék, így szinte látjuk magunk előtt az itt élt szerzeteseket munka közben. 

Ez a látványos építészeti-kultúrtörténeti emlék nemcsak a Kárpát-medencében, hanem egész Közép-Európában páratlan, hiszen az egyik utolsó épségben fennmaradt remetetelep hazánkban. 

Tihanyi barátlakások

A tihanyi barátlakások története

A tihanyi Óvár oldalában, 60 méter magasan elhelyezkedő barátlakásokat I. András magyar király idejében alakította ki a természet és az emberi erő együttese.

I. András, aki 1047-1060 között ült Magyarország trónján, Kijevben nevelkedett, görögkeleti rítus szerint keresztelték, nem meglepő hát, hogy feleséget is itt talált Anasztázia kijevi hercegnő személyében.

Amikor a király és a királyné hazatért Magyarországra, kíséretükhöz tartoztak azok a Rusz szláv szerzetesek is, akik saját lakóhelyükül létrehozták a misztikus hangulatú remetebarlangokat a régen Oroszkőnek nevezett helyen. 

Emléktábla

A rétegezett bazalttufában kialakult kisebb-nagyobb természetes üregeket a szerzetesek saját igényeik szerint formálták át, és használták őket egészen a XIV. századig.

Ablakokkal, tűzrakóhellyel ellátott lakóüregeket, kápolnát és ebédlőtermet alakítottak ki. Így jött létre az egymástól bizonyos távolságra eső, különálló cellák együttese

Manapság már csak 3 maradt meg közülük, ezeket az 1990-es években megerősítették, így biztonsággal látogathatóak.

Barátlakások beltere

A barátlakások megközelítése

A barátlakásokat a Tihanyi-félsziget északi részén végigfutó, zöld T jelzésű Lóczy Lajos tanösvényen érhetjük el. A változatos tájon haladó, 7 állomásos, 11 kilométer hosszú sétaút a vidék legszebb látnivalóit fűzi sorba, sok helyen csodás balatoni panorámában gyönyörködhetünk.

Az 1849-1920 között élt magyar földrajztudós, neves Ázsia-kutató nevét viselő sétaút volt az ország első tanösvénye, melyre sok helyen Lóczy Lajos gejzírösvényként hivatkoznak.

A barátlakások megközelítéséhez nem szükséges az utat teljes hosszában végig járni, több irányból is elérhető rövidebb sétával.

A panorámás tanösvény

A remetebarlangok pontos helyét a turistatérképek is jelölik, így könnyebben megtervezhetitek az ide vezető utat. Javasoljuk például a Locus Map használatát, amely a sétaút pontos nyomvonalát és az emelkedőket is mutatja.

Indulhatunk a Kálvária felől, de a 7117-es út hajóállomás és gödrösi strand közötti szakaszán, egy padokkal ellátott piknikezőhely mellett is beléphetünk a tanösvényre, egy erdei útra. Itt autóval és kerékpárral is tudunk parkolni, így jó ötlet lehet a biciklitúrát színesíteni a barátlakások felkeresésével. 

A tanösvény bejárat a 7117-es út felől

A könnyen megközelíthető remetetelep három megmaradt barlangja izgalmas látnivaló gyerekeknek is. A jól karbantartott erdei úton szülő, nagyszülő és unoka egyaránt végig tud sétálni. Az erdei utat néhol enyhe emelkedők, köves szakaszok tarkítják, így túrázásra alkalmas cipőt javaslunk. Hacsak nincsenek extrém időjárási körülmények, a barátlakásokat minden évszakban felkereshetjük. 

Tihanyi barátlakások

Tihanyi szállások őszi kirándulásokhoz

Kaktusz Ház Tihany

Tihany központjában áll a Kaktusz Ház épülete, mely remek választás családoknak, pároknak egyaránt. Emeleti apartmanjaiból csodás kilátás nyílik a Balatonra.

Hotel Club Tihany****

Fél kilométer hosszú, saját füves strandszakasszal is rendelkezik a Balaton-parton álló, családbarát Hotel Club Tihany. Wellnessközpontjában panorámás uszodával, többféle masszázzsal, hidro – és elektroterápiás kezelésekkel, pakolásokkal, és kiegészítő terápiával várnak.

Popeye Apartman Tihany

Sem a kényelem, sem a csodás balatoni panoráma nem fog hiányozni erről a nívós szálláshelyről, ahol akár nagyobb családdal is elfértek. A két modern berendezésű lakrész ráadásul központi fekvésű, így a hajóállomás és a strand is közel lesz hozzátok. 

OliverLux Aparthotel Tihany

Volt már saját szaunád? Ha még nem, ezt is kipróbálhatod a tihanyi OliverLux Aparthotelben. A világos, tágas lakrészekben akár nagyobb csapat is kényelmesen pihenhet.

Barackvirág Apartmanház Tihany

Wellness vendégházat keresel Tihanyban? Akkor a Barackvirág Apartmanház tetszeni fog. A sokféle wellnessélmény, a babagondozási felszerelések, és a Tihanyra jellemző design mind vonzóvá teszik ezt a szálláshelyet.

Foglald le oldalainkon a legjobb balatoni szálláshelyet egy kellemes, őszi pihenéshez, csak pár kattintás az egész! >>

15 szenzációs élmény Tihanyban >>

(Fotók: Gajdos Kinga, Borító: Szallas.hu)


Exit mobile version