Site icon Szallas.hu Blog

A nagy szoborkvíz: 10+1 képes rejtvény, hogy megtudd, mennyire ismered Magyarország híres szobrait!


Nem tudom mások hogy vannak vele, de én ha látok egy szobrot, rögtön arra gondolok, mennyi mindent láthatott már ez a műalkotás, mióta elhelyezték a helyén! Mennyi történelmi eseményt, mennyi boldog, kíváncsi, esetleg lenyűgözött utazót, akik mind őt csodálják. Reméljük te is hasonlóan izgalmasnak találod ezeket a műalkotásokat. Ha pedig nem, akkor ez a szoborkvíz biztosan meghozza hozzájuk a kedvedet. Összegyűjtöttük neked a 10+1 kedvenc szobrunkat az országból, hogy kihívás elé állítsunk!

A játékszabály egyszerű: mutatunk egy képet a szoborról, neked pedig meg kell tippelned, hogy hol található. A Megoldásokat lejjebb, a képek alatt találod. Induljon is a szoborkvíz!

Csodás szobrok, ahonnan a kilátás is lenyűgöző 

A nagy szoborkvíz első körében azt az 5 szobrot mutatjuk, ahol nem fogod tudni eldönteni, melyik nyűgöz le jobban: maga a szobor vagy a kilátás. Kezdjük is bemelegítésképp egy könnyebbel, de ahogy haladunk előre, készüljetek rá, hogy a feladványok nehezülni, a bakancslistátok pedig bővülni fog!

2.

3.

4.

5.

Rekorder szobrok

Jöjjenek a legek! A szoborkvíz következő 2 képén, 2 monumentális alkotást fogsz találni. Az egyik a világ legnagyobb szobra a maga műfajában, a másik pedig az ország legnagyobb beltéri szobra. Nézd meg a képeket és találd ki, hol találhatóak!

6.

7.

Történelmi alakok, hírességek méltó emlékművei

A következő csokorban 3 szobrot találsz. Vajon kitalálod-e, hol találhatóak az ismert alakok szobrai, emlékművei?

8.

9.

10.

+ 1 a legbájosabb alkotások

A végére hagytuk a legaranyosabbakat. Ha fel tudod sorolni, hogy mely városokban találhatóak a Kolodko Mihály féle miniszobrok, akkor nincs kérdés, a szoborkvíz alapján, igazi szoborprofesszor vagy!

11.

Megoldások

És most akkor jöjjenek a válaszok. Lerántjuk a leplet arról, hogy hol találhatóak ezek a fantasztikus szobrok. Kezdjük is a csodás panorámát kínálókkal!

1. Szabadság-szobor – Budapest

A szoborkvíz első feladványa amolyan bemelegítés volt, természetesen a képen a Szabadság-szobor látható, ami Budapest egyik jelképe. A Citadella fölé magasodó, 14 méter magas női alak 1947 óta áll a helyén, rendületlenül tartva kezében a pálmafaágat. A Kisfaludi Strobl Zsigmond által készített remekmű jól látható a főváros jelentős részéről, köztük több szállodából is.

Szállodák, ahonnan látod a Szabadság-szobrot:

2. Áldó Krisztus szobor – Tarcal

Az Áldó Krisztus szobor a Tokaji borvidéken található Tarcalon vigyázza az ott élőket 2015 óta. 8,5 méteres magasságával és 50 tonnás súlyával az Európa legnagyobb Jézust ábrázoló gránitszobor titulus birtokosa. Csodálatos, 360 fokos körpanoráma tárul itt elénk, ahonnan megfigyelhetőek a tokaji szőlőtáblák, sőt ellátni egészen az Alföldig és Tiszaújvárosig is.

További szállások és látnivalók Tarcalon, amiért megéri felkeresni ezt a helyet:

3. Szent István megkoronázása – Esztergom

Magyarország első királyának, Szent István megkoronázásának emléke előtt tiszteleg ez az újabb hatalmas műalkotás. A Melocco Miklós által készített, tizenkét méter magas remekmű az esztergomi vár északi körbástyáján található. A kilátás innen is páratlan, ugyanis ha körbenézel a szobor mellől, láthatod a várost, a Dunát és a Mária Valéria hidat is.

Látnivalók és szállások Esztergomban, hogy legyen mit megnézni és hol megszállni:

4. Ranolder-kereszt – Badacsony

A 12 méter magas Ranolder-kereszt a Balaton legismertebb tanúhegyén, a Badacsonyon található. Érdekesség, hogy 1857-ben amikor elkészült, még nem állt rendelkezésre semmilyen gépi eszköz, hogy a kőtömböket feljuttassák a hegytetőre. A leleményes emberek ezért 80 (!) bivalyhoz fordultak segítségért, akik szerencsére felvontatták a hatalmas tömböket a hegyre.

Szálláshelyek a Badacsony környékén, ahonnan könnyen megközelíthető a Ranolder-kereszt:

5. Turul Emlékmű Tatabánya

Következzen Európa legnagyobb madarat ábrázoló ércszobra! A Turul emlékmű Tatabányán található, méretei lenyűgözőek: szárnyai fesztávolsága 15 méter, karmaiban az Árpád-kard hossza 14 méter hosszú. A szerkezetét Czekelius Aurél tervezte, akinek a nevéhez többek közt a Szabadság híd szerkezete is fűződik.

A szobor mellől páratlan kilátás tárul elénk Tatabányáról, ahonnan itt találsz szállást, ha felfedeznéd magadnak Európa legnagyobb Turul szobrát:

Jöjjenek a magyarországi rekorder szobrok!

6. Miskahuszár szobra – Pákozd (M7-es Balaton felé)

A Pákozdon állomásozó Miskahuszár nem csak Magyarországon rekorder. Félelmetes, 13,01 méteres magasságával az egész világ legnagyobb huszár szobra! Fő célja, hogy ápolja a huszár hagyományokat, a művészetet és a tradíciót. Pákozdon, az M7 autópálya mellett található a Bogár halmon, ott ahol Jellasics horvát bán is állt 1848 szeptemberében.

Ha ezekre a helyekre utazol az M7-esen, mindenképp állj meg pár perce a világ legnagyobb huszár szobránál:

7. Életfa, Pangea Hotel – Nyíregyháza

Tudtad, hogy Magyarország legmagasabb beltéri szobra egy szállodában található? A nyíregyházi Pangea Hotelben áll a 13 méter magas Életfa, mely bámulatos alkotás. Pazar élmény egységében is nézni a műalkotást, de az igazi varázslat a részletekben rejlik! A szálloda átriumos halljában magasodó szobrot 509, a Kárpát-medencében őshonos faj kézzel faragott alakja alkotja. A szobor megvalósításán közel egy évig egy 10-15 fős csapat dolgozott.

Foglalj a Pangea Hotelbe és a csodálatos szobor mellett fedezd fel Nyíregyháza további látnivalóit is:

Következzenek a történelem nagy alakjai előtt tisztelgő szobrok!

8. Ady és Rippl-Rónai találkozása – Kaposvár

Aki ismeri Rippl-Rónai József életútját, biztos kitalálta, hogy a szobor Kaposváron található. Magyarország egyik leghíresebb festőművésze ugyanis ezer szállal kötődik a Zselic lankái közt fekvő városhoz. Gera Katalin és Csernák Máté műve azt a valós eseményt idézi meg, mikor az irodalmi eseményre érkező költő összetalálkozik az éppen kutyáját sétáltató festőművésszel.

A legjobb kaposvári szállásokat itt találod, ha a szobrot és a Dél-somogyi várost is felfedeznéd:

9. Bud Spencer szobra – Budapest

Bud Spencert senkinek sem kell bemutatni! Halála után szobrot állítottak róla Budapesten, melyet könnyes szemű rajongók és családtagok gyűrűjében avattak fel 2017-ben. Filmjeiből legendás mondatokat tudna idézni bárki! De azt tudtad-e róla, hogy színészi pályája előtt vízilabdázó volt, és utolsó meccsét Magyarország ellen játszotta?

Ötcsillagos szállodák, ha úgy pihennél Budapesten, mint az olyan filmsztárok, mint Bud Spencer:

10. József Attila emlékműve – Balatonszárszó

József Attila emlékműve abból a szempontból kakukktojás a listán, hogy nem magát, a fiatalon elhunyt költőt ábrázolja. Viszont Ortutay Tamás Balatonszárszón található alkotása olyan megdöbbentő látványt nyújt, hogy mindenképp meg szerettük volna osztani veletek. Érdemes alaposan megvizsgálni a műemléket, ugyanis a szerelvényen a városban elhunyt költő verseinek részletei olvashatók.

Szállások Balatonszárszón, egy vidám balatoni nyaraláshoz:

Hol találhatóak a miniszobrok?

+1 Kolodko Mihály miniszobrai – Budapest, Tihany, Veszprém

Kolodko Mihály miniszobrait nem kérdés, az egész ország imádja. Mindig bejárja az online médiát, ha egy újabb alkotás bukkan föl. A teljesség igénye nélkül, van már szobor a Kockásfülű Nyúlról, Gombóc Artúrról, a Rubik-kockáról, sőt most már Mr. Bean mackójáról is! És hogy hol találhatóak?

Ezekbe a városokba utazz, ha Kolodko Mihály miniszobraira vadászol:

Reméljük élvezted ezt a kvízt és sikerült meghoznunk a kedved Magyarország híres szobraihoz. Ne felejtsd el megírni kommentben, hogy hányat találtál el!

(fotók: szallas.hu)


Exit mobile version