Site icon Szallas.hu Blog

Noszvaj – Mutatjuk a legjobb látnivalókat a Bükk kapujában

De la Motte-kastély, Noszvaj


Látogassatok el a Bükk csodás településére, Noszvajra, amely mesebeli panorámával és izgalmas programokkal várja a látogatókat. Az Egertől 10 kilométerre fekvő település fantasztikus kirándulóhely, ahol a hegyen és völgyön át, a kastélyban, a réteken, a tavaknál, a Barlanglakásokban, a borospincéknél, a patak mentén és a Gazdaházban számtalan meglepetés vár tieteket. Mutatjuk a kedvenc látnivalóinkat ezen a mesebeli helyen!

A legjobb látnivalók Noszvajon

De La Motte Kastély

Barokk hangulat uralkodik a Bükk hegység ölelésében, a noszvaji De la Motte kastélyban. Ez a hely a magyar kastélyépítés miniatűr remekműve 1774-ből.

De la Motte-kastély, Noszvaj

Miután megépült, Báró Szepessy Sámuel eladta gróf Almásy Antal özvegyének, báró Vécsey Annának. Viszont ennek köszönhető a kastély elnevezése, hiszen a grófné második férje volt De la Motte ezredes, aki Mária Terézia udvarából érkezett és neki köszönhetjük a kastély belső franciás díszítését is.

A kastély állandó lakhelyként szolgált a családnak és valószínűleg nagy társasági életet is folyt benne. Egyszer még Déryné is vendége volt a helynek, bár a csodás környezet miatt biztos sok más művész is megfordult ezen a helyen.

Szállások a kastély közelében >>

Református templom

Egy hely, amelynek építőköveiben ott van az egykori Árpád-kori templom maradványa,és melynek régi dicsőségét az oldalbejáratánál lévő falszakasz őrzi, gótikus nyílásával. A templomnak művészettörténeti ritkaságnak számító festett, fakazettás mennyezete volt, amely ma Egerben, a Vármúzeum Gótikus Palotájában tekinthető meg.

A mennyezetképek legjellegzetesebb darabjainak másolatai azonban Noszvajon is megtekinthetők a református templomban. A templom körüli régebbi temetőben IV. Béla király idejéből (1235-1275) származó pénzérméket találtak, s ez is bizonyítja, hogy ősi magyar, megszentelt földön jártok, amikor Noszvajon sétáltok.

Református templom, Noszvaj

Gazdaház

A Heves Megyei Múzeumi Szervezet múzeumi kiállítóhelyként rendezte be a noszvaji tájházat 1976-ban. Az épület mind külsejében, mind belső berendezésében az 1800-as éveket idézi.

Gazdaház Noszvajon

Az akkori lakásviszonyokról, a benne lakók életéről, valamint azokról a használati tárgyakról látható itt kiállítás, amelyek az adott kor emberének rátermettségét, ügyességét bizonyítják. Valószínűleg a ház jómódú, földműves család tulajdona volt, ezt bizonyítják az udvari homlokzat kőkeretes ablakai, a rácsos ajtó – a verebce, amely a bükkaljai, népi építkezés tipikus jelképe.

Ezen kívül a Gazdaház és udvara ad otthont a településen megrendezett programok nagy részének is. A tájház két kemencéjében tájjellegű finomságok készülnek és az augusztus végi Szilva-nap alkalmával itt mutatják be a szilvalekvár főzés csínját-bínját is.

Barlanglakások, Farkaskői Alkotótelep

A Bükkaljai kőkultúra egyik híres jelképe a több település határában is megtalálható barlanglakások hada.

Barlanglakások Noszvajon

Az itteni, noszvaji lakásokat a XIX. század elején alakíthatták ki. Az Egertől Miskolcig elhúzódó szakaszon számos riolittufába vésett lakóhellyel találkozhattok, mindenképp érdekes látnivaló, hiszen az elszegényedés során ezen lakásokba kényszerült paraszti nép életébe kaphattok betekintést. Ma már a barlanglakások – kevés kivétellel – lakatlanok, a falu délkeleti részén, a „Pocem”-ben lévők nagy részében pedig alkotótelep működik.

Látogatható: 10.00 – 18.00 óráig; csoportoknak előzetes bejelentkezés alapján

Szállások a barlanglakások közelében >>

Thummerer pincelátogatás

Ha Bükk, akkor természetesen bor és gasztronómia. Ezért Noszvajról sem mehettek el anélkül, hogy ne látogatnátok meg a falu határában található, a számos rangos díjjal büszkélkedő, méltán híres Thummerer Pincét, amely már több mint 30 éves.

A pincészet alapítója Thummerer Vilmos 1995-ben az Év Bortelmelője lett. A pincészet pedig 2011-ben az év pincészete díjat kapta, 2013-ban pedig a Magyarország Legeredményesebb Pincészete díját vehette át.

Ha igazán finom borokat szeretnétek kóstolni ezen a vidéken, akkor ezt a nagy múltú helyet ne hagyjátok ki. A pincelátogatáshoz azonban előzetes egyeztetés szükséges.

Síkfőkút

Noszvajtól északra, a Kánya-patak festői szépségű erdővel, hegyekkel körülvett völgye teszi hangulatossá a noszvaji kirándulást. Kedvelt úti célja nem csak az itt élőknek, hanem a Noszvajra látogató vendégeknek is.

Noszvaj-Síkfőkút

A környék turisztikai- és pihenést szolgáló körülményei az 1930-as években alakultak ki az egri turistaegyesület kezdeményezésére. A felső tó nyaranta csónakázásra, vizibiciklizésre, az alsó tó horgászásra, a tórét pedig piknikezésre csábítja az ide érkezőket.

Jó ha tudjátok, hogy Noszvaj – Síkfőkút az ország egyik legtisztább levegőjű települése. A túraútvonalak kirándulásra csábítanak: érdemes elindulni a Síkfőkút – Novaji kunyhó – Várhegy – Attila kút – Síkfőkút, a Síkfőkút – Imány-tető – Kerek domb – Patkó hegy – Síkfőkút, a Síkfőkút – Attila forrás – Várkút útvonalon, hogy felfedezzétek a környéket. Kerékpárral a szomolyai kaptárkövekhez is ellátogathattok, de közel van Ódorvár, sőt a Hór-völgyében is elbarangolhattok.

Várkút

A Bükkben amellett, hogy fantasztikus környezetben, remek levegőn, zöld környezetben, fenomenális borok táraságában pihenhettek, számos aktív kikapcsolódásra alkalmas lehetőség is adódik.

Ilyen a Síkfőkútról már fentebb említett turista utak bejárása is, de ha igazán szépet szeretnétek látni, akkor a zöld túrajelzést követve az Attila forráshoz majd a 669 méteres Várhegy tövében fekvő Várkútra juthattok el, mely a Kánya Patak forrásvidékének első és a legmagasabb ponton eredő forrása. A forrás történelme a messzi múltba nyúlik vissza, hiszen valamikor ezen a helyen földvár állott, és ma is Várkút és környéke az egyik legszebb kirándulóhelye a vadregényes Bükknek.

Galassy-kripta

A Galassy-kripta a Galassy család nyughelyeként készült 1900-ban, késő eklektikus stílusban. A kripta a Noszvajt és Szomolyát összekötő úton található, egy ösvényen közelíthető meg. Érdekesség, hogy a 40 méter széles és 15 méter magas épületet a tufafalba vájták, bal oldalán 10 méter hosszan régi sírkamrák láthatók. 

Egyedi látványosság Noszvaj határában, amelyet egy noszvaji kirándulás során érdemes felvenni a listánkra. 

Galassy-kripta

Szent Imre-forrás és a 300 éves tölgy

A 300 éves matuzsálem kocsányos tölgy igazi növényóriás, Magyarország legnagyobb fái között tartják számon. A fa tövében csobog a Szent Imre forrás, amely azért is különleges, mert úgy fest, mintha a fa gyökérzetén keresztül törne fel. A tölgyfát a Dél-Bükk kapujának „őrének” is nevezik.

A 300 éves tölgyóriás

Kövesdi-kilátó

A Kövesdi-kilátó Síkfőkútról közelíthető meg, az autónkat itt érdemes leparkolni. A kilátó könnyű túrával elérhető, útközben vadregényes völgyben haladunk majd a Kánya-patak mentén a Várkúti turistaházig. Itt található a Kövesdi-kilátó, amely a környék egyik legnépszerűbb kirándulóhelye, mesés kilátás nyílik innen a környező tájra. Tiszta időben még Mezőkövesdig is ellátni.

Kövesdi-kilátó

Kirándulóhelyek Noszvaj környékén

Ha csupán egy rövid sétát szeretnétek tenni Noszvaj környékén, vegyétek célba az Imány-tetőt, amely a falu központjában ajándékoz meg lenyűgöző kilátással. Ha nem riadtok vissza a hosszabb, ám könnyen járható útvonalaktól, jó választás lehet a Nagy-Eged, az 537 méter magas hegy tetejéhez vezető úton az Egri Borvidék szőlőtőkéi között sétálhatsz

Remek döntés lehet még a közelben egy forrástúra, amelyhez túratérkép is elérhető. A 7,5 km hosszú túra során 8 forrás is az utatokba kerül, az egész napos program során 350 méteres szintemelkedés vár. 

Tipp! Gyerekekkel bakancslistás látnivaló a noszvaji meseút, amely során 7 próbatétel és 10 meseház várja a gyerekeket a meseterápiás tanösvényen. 

Nagy-Eged hegy

Programok Noszvajon >>

Látnivaló a közelben: Mátyus Udvarház, Eger

Eger városából kiérve és Noszvaj felé véve az irányt fél úton álljatok meg, ott ahol a nagy tisztás közepén csodaszép lovakat láttok legelészni.

Mátyus Udvarház, Eger

A Mátyus Udvarház ugyanis Eger belvárosától pár perces autóútra található és Noszvajtól is alig pár kilométer választja el. Kitűnő program lehet a városnézés, a kirándulások közepette.

Barátságos pulik köszöntik a látogatókat az Udvarház területére beérve, de a kedves fogadtatás mellett találtok itt játszóteret, csodálatos Lipicai lovakat, de van lovaglási és lovas kocsikázási lehetőség, lovas múzeum, étterem, ifjúsági szállás. Érdemes kicsit kizökkeni a városi forgatagból, lecsendesedni és feltöltődni ebben az elbűvölő környezetben.

Látnivalók Noszvaj közelében >>

3 hangulatos szálláshely Noszvaj legszebb részén

Panoráma Hotel – Élvezd a csendet Noszvajon! 

A szálloda fenyvesek és szőlőbirtokok között rejtőzik, és olyan nyugalmat ígér vendégeinek, ami a stresszel teli hétköznapok során csupán vágyálom. Az állatbarát szálláshely wellness szolgáltatásokkal, és barátságos szobákkal teszi pihentetőbbé a noszvaji kikapcsolódást. A hotel OTP, MKB, és K&H SZÉP kártya elfogadóhely.

Boutique Vendégház Vidéki Idill – Otthonos szálláshely vár a patakparton

A 3 szobás, 6 férőhelyes egyedi vendégház ideális választás azoknak, akik a családdal, vagy a barátokkal szeretnék felfedezni Noszvaj látnivalóit és természeti kincseit. A szálláshely kényelmes szobái Romantik, Retró, és Minimál stílusban lettek berendezve, amely már önmagában is kuriózum. A házhoz tartozik saját szauna, a gyerekeket pedig hinta várja a kertben

Fakocka Apartman – Erdei apartman egyedi környezetben

A Fakocka Apartman csendes, nyugodt erdei környezetben vára azokat, akik kipróbálnák a pihenést egy rendhagyó szálláshelyen. Az apartman kertjében bográcsozni és tárcsázni is lehet, de egy jó kis szalonnasütés is színesebbé teszi majd a kikapcsolódást. A Fakockának saját jakuzzija van, a parkolás, a wifi és a légkondi pedig ingyenes. 


Szállást keresel Noszvajon? Ezeket ajánljuk >>

(Képek: Szallas.hu)


Exit mobile version