Site icon Szallas.hu Blog

Őszi kirándulásra fel! Irány a Nagybörzsöny!


Tavaly októberben teljesen egyedül elmentem egy hatalmas nagy túrára a Börzsönybe. Egy magánéleti válság közepén voltam és úgy éreztem, hogy a természet és az erdő jót fog tenni a lelkemnek. Nem szeretnék ilyen közhelyekekel tűzdelt, spirituális véleményformáló bejegyzést írni, de egy biztos, hogy a Börzsönynek van egy fajta energiája. Kicsit ahhoz tudnám hasonlítani, mint a Balatont. Van egyfajta vonzása. Persze, most ne egy több kilométeres túrára gondoljatok, ahova elmentem, csak egy két óra séta, kényelmes „gondolkodós”, léptekkel. Ezt a kis intermezzot azért gépeltem a cikkem elejére, mert hasonló energiákról és élményről mesélt nekem Schváb Móni, akivel egy kellemes kávézóban találkoztunk a Nagybörzsöny kellős közepén. Lélek Koffein-Pauer Krisztina írása.

A Szallas.hu blog portfólióját nézetgetve, tudtam, hogy szeretnék egy börzsönyi apartman tulajával beszélgetni és így akadtam rá a Kis Sziget Vendégházra. A 2 szintes felújított kis parasztház az 1880-as évek végén épült, s igazi gyöngyszemnek számít. Mikor megláttam Móniék felépített pihenő-házát olyan volt, mintha megállt volna az idő.

„Húsz évvel egy véletlen során kerültünk a faluba és mindenféle megfontoltság nélkül még aznap megvettük álmaink házát. A mai napig azt vallom, hogy én munkám a világ legszebb hivatása. Az egész családom teljesen kiborult, hogy a párommal mi, mit fogunk kezdeni egy lomtárnak kialakított házikóval a Nagybörzsöny kellős közepén. ”- Móni lelkesedése a házuk iránt töretlen és elmesélése alapján egy pályázat elnyerésével sikerült a kettő szintes, rusztikus stílusban felújított kis ékszerdobozt megalkotniuk. ”

„Az első pillanattól fogva imádtam itt lenni. Tudtam, hogy a vendégek is rajongani fognak a Kis Szigetért. Élvezzük minden pillanatát és nem csak a munkánk lett a ház teljeskörű ellátása, hanem szerelmünk is.”

Kis Sziget Vendégház

Pár évre rá Móniék megnyitották a nagyobb vendégházukat és ő kapta meg az Édes Otthon nevet. „A kisház pihent pár évig, mert mi megint pályáztunk és megint építkeztünk.” A mostanra már 16 fős Édes Otthon vendégház sok időt lekötött, amíg kiteljesedett. A Kis Sziget Vendégház a meghittségre, romantikára, személyes vendégszeretetre éhes pihenőket várja.

Móni elmondása alapján a vendégház újra indítása egy lelki gyakorlat volt számára. „Egy nehéz időszakom termése, amibe szívem-lelkem beletettem. Szinte mindent én álmodtam meg benne. Az új hangulat egy kis Provence-levendulás feeling sok-sok apró csetresszel és látnivalóval. Töretlenül a vendégek kedvence a mai napig is ez a pici kis házikó.

Számomra nagyon fontos a személyes vendéglátás és a vendégek elégedett mosolya. A legszebb hivatást választottam! Nevét a rohanó világunktól elzárt kis sziget inspirálta”.

Nem tudok elmenni a híres börzsönyi lepény mellett, amiből egyszerűen nincs olyan mennyiség, ami elég lenne. „Bizony, nagyon híres és a vendégházunkban is fogyasztható a helyi paraszttál mellett. Nagyon fontosnak tartjuk a gasztronómiát, helyi termékekben is bővelkedünk: házi füstölt áruk, sajtok, lekvárok, mézeskalács, aszalt gyümölcsök, börzsönyi kemencében sült lepény. Vendégeink részére igényes gasztronómiával készülünk. Igény szerint gyertyafényes meghitt vacsora, bőséges reggeli kérhető.

A kicsiny faluban számtalan műemlék jellegű épület, négy templom, erdei kisvasút, horgásztó található. „Aki hozzánk látogat, annak a „lelke is megszépül”. Szoktam mondani. A faluban található nevezetesség mellett nem szabad csak úgy elmenni, érdemes ellátogatni az erdőbe is, ahol nagy túrákat lehet tenni, illetve a főtértől két perces sétára található az evangélikus templom szomszédságában az Antal-féle műemlék vízimalom.”

Egy hely, ahol egyszerre lehet jókat enni, inni, kirándulni, pihenni, aludni és a szeretteinkkel lenni. Ha semmi másra nem vágyunk csak hamisítatlan vidéki környezetre, csendre, nyugalomra, romantikára és egy elvonulós családi vagy baráti napokra, akkor mindenkinek szívből ajánlom a Kis Sziget Vendégházat.

Ha még több vidéki hangulatú szállást is megnéznél, itt megtalálod őket >>

(fotók: szallas.hu)


Exit mobile version