Site icon Szallas.hu Blog

Szent György-hegyi panorámatúra a bazaltorgonák mellett


„Olyanok, mint az óriások játékos kedvében egymásra rakott építőkövei” – ezt mondja Sinkó László a Szent György-hegyi bazaltorgonákról vagy más néven kőzsákjairól a Másfélmillió Lépés Magyarországon című műsorban. Való igaz, hogy a hegy páratlan látványt nyújt a 25 méter magas bazaltoszlopaival, melynek tövében falépcsőn haladhatnak a turisták. A másik, ami miatt népszerű úti cél, az a hegytetőről elénk táruló lélegzetelállító panoráma. Tartsatok velünk egy kellemes túrára, ami másfél-két óra alatt bejárható!

Szent György-hegyi bazaltorgonák

A Tapolcai-medencében található, 414 méter magas hegy egyike a Balaton-felvidék híres tanúhegyeinek. Azért „tanú”, mert megőrizte a lepusztult területek felszínének rétegződését és eredeti magasságát. Ilyen többek közt a csodás Badacsony is. A Szent György-hegy is igazán régi időkről tanúskodik; alapkőzetét a Pannon-tenger üledéke alkotja, amire évmilliókkal ezelőtt vulkánkitörések bazaltja rakódott, melyet a szél és a víz formált – és még ma is formál! 

A Szigligeti várból tökéletesen rálátni a hegyre

Szent György és a sárkány legendája

Szent György a 3. században élt katona volt, aki vértanúhalált halt, és a mondák szerint megölt egy sárkányt – ezért is ábrázolják legtöbbször lándzsával és sárkánnyal. Ez az oka annak is, hogy a Szent György-hegy egyik barlangját úgy hívják, hogy Sárkány-lik; elvileg itt lakott a bestia, aki a falu lakóit sanyargatta, mígnem a katona végzett vele. Maga a hegy a korábban itt található Szent György-kápolnáról kapta a nevét. Mivel a keresztény egyház egyik legismertebb szentjéről van szó, a hegy mellett számos más helyiség is viseli a nevét: például Dunaszentgyörgy vagy Erdélyben Sepsiszentgyörgy, de éppenséggel ő a védőszentje Angliának és Portugáliának is, illetve a cserkészek és rendőrök patrónusa. 

A számos szobor egyike, amelyik Sárkányölő Szent Györgyöt ábrázolja (Moszkva)

Milyen látnivalókat érintenek a túraútvonalak?

Kőzsákok közt vezet az út
Kilátás a Badacsonyra
Út a hegynek Kisapáti felől

A legjobb túraútvonalak a Szent György-hegy körül

3 fő túraútvonalat mutatunk, melyek különböző kiindulási ponttal rendelkeznek. A hegy ugyanis több oldalról is megközelíthető, például nyugatról Raposkáról, délnyugatról Hegymagasról, vagy keletről Kisapáti felől. Mindegyik út könnyen teljesíthető, mivel oda-vissza összesen 4-5 km hosszúságúak. A hegy tetején összefutnak a jelzések: a kék, a sárga, a zöld, és a piros jelzésű Tanösvény, így bármelyiket választjuk, a lényeget látni fogjuk!

1. Indulás: A raposkai bányaudvaron parkolhatunk, innen pedig a piros Tanösvény jelet követjük. Ez ugyanis a Szent György-hegyi Bazaltorgonák Tanösvény.

A raposkai volt bányaudvaron hagyhatjuk az autót

2. Indulás: Lengyel-kápolnától Hegymagas településén (a kápolna előtt tudunk parkolni), és követjük az Országos Kéktúra vonalát.

Szőlőskertek mellett halad az ösvény

Hegymagas panziók és vendégházak >>

Harmónia Vendégház Hegymagas

Harmónia Vendégház Hegymagas

Hoffman Vendégház Raposka

Hoffman Vendégház Raposka

4K Vendégház és Vinotéka Kisapáti

4K Vendégház és Vinotéka Kisapáti

3. Indulás: Kisapátitól zöld jelzésen (a temető előtti téren parkolhatunk), majd a Kulcsosház nevű turistaháztól rátérünk a kék jelzésre.

Kilátó pont a Balaton felé

Mindenkinek ajánljuk ezt a kirándulást, hiszen nem hosszú a táv, családok is kedvelik, a terep pedig egészen csodálatos. Túrára fel! Szállások a Badacsony környékén >>

(fotók: Kalácska Erika, szallas.hu)


Olvass tovább >> 5 dolog, amit ne hagyj ki, ha a Balaton-felvidéken jársz


Exit mobile version