Site icon Szallas.hu Blog

Sziklás kalandtúra – Egyedülálló gyilokjárón a Pes-kő barlanghoz


A Pes-kő és a Gerecse olyan rejtett látnivalókat és természeti kincseket tartogat számodra, ahol garantáltan nem találkozol több ezer turistával. Tarts velünk, kalandos útvonalat írhatsz fel a bakancslistádra!

Panoráma a barlanghoz vezető útvonalon

Milyen élményeket tartogat a Pes-kő útvonala?

Sokszor jártál már a tatabányai Turul-szobornál és a Nagy-Gerecse legjobb medvehagyma-lelőhelyeinél? Akkor biztosan felfedeznéd a Gerecse kevésbé ismert déli részét is, ahova a Pes-kő sziklabarlangja kalandos útvonallal csalogat. 

Nem kell hozzá más, csak egy kellően jó tapadást biztosító túracipő, egy hátizsák, amiben az elemózsiát hozod magaddal, és egy telefon, amelyen jól működik a mobilnet. Minden mást nyugodtan bízz a természetre, meglátod, remekül érzed majd magad. 

Szállások a közelben >>

Mivel találkozol egy Pes-kő túra során? Sziklakilátókkal, ösvényekkel, és természetesen a Pes-kő barlanggal, amelyhez egy gyilokjáró vezet. Ha nem félsz a magasságtól, a mélységtől, és elég spontán vagy, akkor ez lesz az egyik kedvenc kirándulóhelyed.  

A Pes-kő panorámája

A Pes-kő barlang megközelítése

A 393 méter magas Pes-kő a Déli-Gerecsében található, itt rejtőzik az a csupasz, repedezett sziklafal, amelyhez egy egyedülálló sziklaösvény vezet. A gyilokjáró a tériszonyosok számára valóban gyilkosnak tűnhet, nekik, és kisebb gyerekeknek semmiképpen sem ajánljuk a túrát a Pes-kő barlang birodalmához.  

Fontos tudni, hogy a sziklafalhoz és barlanghoz nem visz jelzett turistaút, a terület Tarján vagy Vértestolna felől közelíthető meg. Érdemes a navigáláshoz a telefonunkat használni, turistajelzések hiányában ez tűnik a legkézenfekvőbb megoldásnak. 

Foglalj szállást a környéken >>

A Pes-kő-barlang bejárata 4 méter magas és 2 méter széles, igen látványos háromszögforma. Ha befelé haladsz a járatban, hamar érzékeled, hogy a járat egyre alacsonyabb és keskenyebb lesz, mígnem eléred a 8 méteres mélységet. Itt ér véget a barlang.  

A barlang bejárata

A barlang felfedezése után a környéket érdemes még jobban körüljárni, mert számos kilátópont vár. 

Programok és látnivalók egy többnapos kiránduláshoz

Beleszerettél a környékbe, és szívesen kalandoznál a közelben, hogy felfedezd a helyi látnivalókat és érdekességeket? Egy többnapos kikapcsolódás során érdemes felkeresni a tatai Agostyáni Arborétumot, a várat, és az Angolparkot, de a Derítő-tó környékén is romantikus sétát tehetsz. 

Ha érdeklődsz a régészet iránt, mindenképpen vedd célba a tatabányai Szelim-barlangot, vagy a Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Bemutatóhelyét Vértesszőlősön.

A tatabányai Ranzinger Vince kilátóból megcsodálhatod az Öreg-tó környékét, illetve a vértessomlói Vitányvár és a bajnai Sándor-Metternich kastély is izgalmas látnivalókat és kalandokat ígér.

Sándor-Metternich kastély

Neked ajánljuk a Pes-kő túrát, ha 

Örömmel fejest ugranál az élményekbe? Foglalj szállást a Pes-kő közelében, és élvezd a Gerecse vendégszeretetét! 

A kalandtúra előtt vagy után remek hétvégi program lehet a gerecsei lombkorona-ösvény:

(Képek: Szallas.hu, Kristóf Eszter)


Exit mobile version