Site icon Szallas.hu Blog

Szolnoki RepTár – Európa egyik legkülönlegesebb repüléstörténeti kiállítása


2016 szeptemberében egy európai szinten is jelentős repüléstörténeti kiállítás nyílt Szolnokon, ahol már történelme van a repülésnek. Egészen pontosan 1911. november 26-tól számítják, mikor Kvasz András a Kvasz I névre keresztelt szerkezetével sikeres repülést hajtott végre a városban. A gép replikája a fedett kiállítótár emeletén látható. Régóta készültünk már, hogy mi is megnézzük a Szolnoki RepTár kiállításait, és egy szép napos kora nyári hétvégén végre meg is valósult a tervünk.

Kvasz I

Szolnoki RepTár megközelítése

Egy 60 ezer négyzetméteres kiállítást, ahol hatalmas harci gépek kaptak helyet leginkább a városon kívül tudtunk elképzelni. Magunk is meglepődtünk, mikor kiderült, hogy a helyszín a városban, egy lakórész mellett található az Indóház út 4-6. szám alatt egy műemléki védettségű vasúti épületben és annak közvetlen környezetében.

A RepTár múzeuma előtt tágas parkoló található, aminek használata ingyenes.

Cápeti II – L39-ZO Albatros sugárhajtású oktatógép
A Csőrike névre keresztelt MIL MI-24D harci helikopter

A Szolnoki RepTár múzeuma

A fogadóépület magában az indóházban került kialakításra, ahol a jegypénztár mellett kávézó, ajándékbolt és mosdók is találhatók. Innen egy üvegfolyosó vezet a hatalmas, modern hangárépületbe, ahol érdekesebbnél érdekesebb, főként harcászatban használt repülőgépek kaptak helyet. Sok közülük igazi muzeális érték, amit szinte testközelből meg lehet vizsgálni.

Kamov KA-26 futárhelikopter

Az egyik legújabb relikvia egy B-24G típusú gép roncsa, amit még 1944-ben ért találat, de csak 2018 augusztusában találtak rá, mikor a Duna alacsony vízállása lehetővé tette a felfedezését.

A Dunából kiemelt B-24G maradványa

Kuriózum az 1999-ben a Balatonból kiemelt Iljusin IL-2M-3 „Sturmovik” csatarepülőgép maradványa is, amit a légvédelem 1944 decemberében lőtt le a tó felett.

A Balatonból kiemelt csatarepülőgép

Érdekesség persze ezeken kívül is akad bőven, de maradjon valami meglepetés is!

Érdemes betérni a kisebb emeleti kiállítóterekbe is, ahol sok repüléstörténettel kapcsolatos tárlat tekinthető meg interaktív elemekkel tarkítva. Így például virtuális szemüvegek segítségével több harci gép vezetőfülkéjében is körbenézhetünk.

Ezzel még nincs vége az ámulatnak, mert az udvarra kiérve újabb érdekes repülők és helikopterek sorakoznak, de helyet kaptak lokátorok és légvédelmi rakéták is. A géppark folyamatosan bővül, most is várnak új darabokat.

Lokátorok és rakéták a szabadtéri kiállításon

Családosoknak pedig egy szépen kialakított kis játszótérrel készültek, ahol a kisebbek is jól szórakozhatnak.

Extra élmények a RepTár területén

Az alapjegy mellé lehetőség van különböző élmények megváltására, így ezt a díjat csak azoknak kell megfizetni, akik valóban ki is használják.

Az egyik szuper ötlet, hogy aki szeretne, készíthet saját dögcédulát, amihez az alapot az ajándékboltban vásárolhatja meg. Majd a hangár épületében az emeleten találhatja meg hozzá a gravírozó gépet és hozzá egy részletes leírást, hogy hogyan készítheti el a saját szuvenírjét. Természetesen a kollégák segítenek, ha arra szükség van.

Dögcédula-készítő

Emellett próbára lehet tenni az ügyességünket akadálypályán és a csúszópályán, ami az udvari régi raktárépületben kapott helyet. Ide előzetesen be kell jelentkezni.

10 év fölött ki lehet próbálni a repülőgép szimulátort, de a kisebbekre is gondoltak, ők beülhetnek két valódi harci gép pilótafülkéjébe. (Természetesen a felnőttek is, sőt, fotó készítésére is van lehetőség.) A Szallas.hu oldalán foglalóknak ez a szolgáltatás díjmentes. Részletek >>

Ha mindez még nem lenne elég, 4D-s moziban is átélhetjük a repülés élményét.

Helyet adnak különféle rendezvényeknek, mikor ott jártunk, éppen egy jubileumi vacsora dekorációja készült a hangár földszintjén, az emeleten pedig gyerekzsúrt tartottak, de koncerteket és előadásokat is szerveznek, úgyhogy érdemes követni az aktualitásokat.

Belépő a Szolnoki RepTár kiállítására

Alapjegy felnőtteknek hétköznap és főszezonon kívül 2000 Ft, hétvégén és főszezonban 2500 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak 1000, illetve 1250 Ft. Családoknak és csoportoknak további kedvezményeket biztosítanak.

A bónusz élményekért 400 és 800 Ft kérnek attól függően, melyiket szeretnénk igénybe venni.

Programok a RepTár Múzeumban

RepTár Piknik – 2019. augusztus 31., szombat, 10:00–18:00

A RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban immáron harmadik alkalommal rendezik meg az egész napos családi élményeket felsorakoztató RepTár Pikniket. Számtalan program közül választhatnak az ide látogatók: Darumadár, Big Air Bag, Aerotrim, Mászófal, kutyás bemutató, élménypedagógiai foglalkozások, drón- és tank bemutató.

További információ a RepTár Piknik esemény Facebook oldalán

Szállásajánló a közelben

A városban érdemes több napot is eltölteni, mert több látnivaló is van a környéken, a horgászat szerelmesei pedig kipróbálhatják, milyen a kapás a Tiszán

Wellnesskedvelőknek – Tisza Szálló és Termálfürdő, ahol törökfürdő várja a vendégeket.

Tisza Szálló és Thermálfürdő Szolnok

Nyugalomra vágyóknak – Júlia Apartman a Holt-Tiszánál

Júlia Apartman Szolnok

Pénztárcabarát tipp: Tiszavirág Apartman

Tiszavirág Apartman Szolnok

Mi felnőttként is nagyon élveztük, de kitűnő családi programnak is, hiszen ilyet máshol nem látni hazánkban! Megnézitek?

(fotók: Bene Marianna, szallas.hu)


Exit mobile version