Site icon Szallas.hu Blog

Szurdoktúra Budapest közelében – Irány a Rám – szakadék és a dömösi körtúra!


Közeledik a négy napos áprilisi hosszú hétvége, melyet feltétlenül érdemes kihasználni például egy kalandos erdei túrázásra. Ha rég nem jártál ott, akkor azért, ha pedig még sosem láttad, akkor azért válaszd következő kirándulásod céljául a Rám – szakadék meghódítását!

Tudnivalók röviden a Dömös – Rám – szakadék körtúráról

Dömös megközelítése:

A Rám – szakadék körtúra jellege 

Mielőtt útnak indulsz Magyarország egyik leglátványosabb erdei kirándulására, jó, ha ellenőrzöd, minden fontos felszereléssel rendelkezel-e.

A körtúra Rám – szakadékban húzódó útvonala nagyon kalandos, létrákat megmászva, korlátokba kapaszkodva, patakok kövein egyensúlyozva haladhatunk végig a csodálatos tájon

Hogy önfeledten átadhasd magad a túra szépségének, fontos egy strapabíró túracipő vagy bakancs, amely tartja a bokád és nem csúszik. Hátizsákban vidd az elemózsiát, hogy két kezed szabad maradjon; így tudsz kapaszkodni a korlátokba és a létrákon. 

Ha a fentiek alapján úgy gondolnád, ez a túra csak gyakorlott erdőjáróknak való, máris megnyugtathatunk. Aki tud járni és kapaszkodni, bátran nekivághat. Tíz évesnél idősebb gyerekek is gond nélkül teljesítik a túrát, számukra különösen izgalmas a vadregényes táj.

A dömösi körtúra fontosabb állomásai

A Rám – szakadék meghódítása a hangulatos Duna-parti községből, Dömösről indul, a túra során a P, az S és Z turistajelzéseket követjük. A szurdok csak egy irányban, felfelé járható – a kijelölt útról letérni tilos – így mindenképpen Dömös a kiindulópont

A Királykúti utcán már feltűnnek a keresett turistajelzések, ezeket követve érjük el elsőként a Malom – patak hangulatos völgyét. Itt könnyen járható út vezet az árnyas fák alatt, lépéseinket a halkan csörgedező patak kíséri.

Rövidesen elérjük a 150 évvel ezelőtti kőszénbányászatra emlékeztető Róza – tárót, majd kis lépcsősort pillantunk meg. Ezen leereszkedve a búcsújáró hellyé vált Szentfa – kápolnához és a Kaintz György – forráshoz érkezünk. Ha szeretnénk megpihenni, itt találunk padokat, esőbeállót, a forrás friss vizéből kortyolhatunk is.


Kellően felfrissülve folytathatjuk utunkat a patakon átlépdelve a Három-forrás – völgy irányába. A turistaút itt sem tartogat komoly kihívásokat, kényelmesen járható, ám az egyre meredekebb, sziklásabb völgyfalak már jelzik, hogy megérkeztünk a Rám – szakadékhoz

A szurdokká szűkülő árokban gyakran a patakmeder szikláin kell lépdelnünk. Itt már segítséget jelentenek a biztonságos haladáshoz a fémkorlátok, kapaszkodók. Az árnyas, félhomályos kanyonban egyre hatalmasabb sziklafalak közt haladunk felfelé, létrákon mászunk fel közvetlenül a vízesések mellett a meredek sziklalépcsőkön. Bámulatos és lenyűgöző természeti szépségek tárháza fogad mindenütt.

Sajnos viszonylag hamar véget ér a kalandtúra, kiérünk a Rám – szakadék tetejére. A Három-forrás völgy itt három ágra válik szét, mi jobbra tartunk, s a hamarosan ismét megjelenő Z jelzést követve kanyargó fa lépcsősoron érkezünk meg egy nagy pihenőhelyhez. 

Útjelző tábla mutatja az elágazást a Lukács-árok irányába, mi továbbra is a Z jelzésen maradva haladunk tovább a Szakó-nyereg felé. Újabb gázlóhoz érkezünk, s ezután már csak egy lépcsőt kell megmásznunk, hogy kiérjünk a völgyből a Júlia – forrás közelében.

Tovább haladva keresztezünk egy murvás erdészeti utat, itt csatlakozik be a Z+ jelzés. Kisvártatva újabb jelzőtáblás elágazáshoz érünk, ahol élesen jobbra kanyarodunk a P jelzésű turistaútra, melyen elindulunk vissza, Dömös felé. 

A tájkép átalakul, a Körtvélyes gyönyörű füves tisztásáról csodás panoráma nyílik a Prédikálószékre és a Vadálló-kövekre. Réteket, ligeteket hagyunk magunk mögött a Téry-út vonalát követve. Tovább ereszkedve egyszer csak megpillanthatjuk a dömösi prépostság romjait.

A Rám – szakadék körtúra végén a P jelzésű ösvényen, a régi temető mellett érkezünk vissza Dömösre, s ha elérjük a templomot, már nincs messze kiindulópontunk, a községháza előtti nagy parkoló.

Szálláshelyek a Rám – szakadék környékén

1. Naspolya Vendégház Nagymaros

Még a vállfák is egyedi díszítéssel várják az érkezőket a nagymarosi Naspolya Vendégházban, mely minden részletében különleges hangulatot áraszt. Családok, párok és egyéni utazók számára egyaránt kitűnő, barátságos szálláshely ez a Dunakanyarban. 


2. Kostel Panzió Kesztölc

Szépen felújított vidéki szálláshely vár a Pilisben a Kostel Panzió „személyében”, ahol még saját bort is készítenek. Gyönyörű környezet, szőlődombok és a Pilis fenséges látványa tárul szemed elé nap, mint nap, ha itt foglalsz szobát.

3. Patak Park Hotel*** Visegrád

Tökéletes csend és nyugalom fogad minden ide látogatót Visegrád első felnőttbarát szállodájában, a Patak Park Hotelben. Festői környezetben, egy kis patak partján áll ez a visegrádi wellness szálló, mely akkor is remek választás, ha a Dunakanyar felfedezését tervezitek.

4. Grand Hotel Esztergom****

Esztergom egyik legújabb bababarát szállodája a Grand Hotel, ahol nemcsak családi szobák, de a Bazilikára panorámás luxus lakosztályok is várnak. A wellnessélmények között kicsik és nagyok egyaránt találnak kedvükre való elfoglaltságot, a tetőtéri spa-ban pedig a felnőttek relaxálhatnak.

Reméljük, sikerült meghoznunk a kedved egy jóízű felfedezőúthoz a Rám – szakadéknál. Ha több napot is eltöltenél a környéken, foglalj szállást oldalainkon!

(Képek: Szallas,hu, instagram)


Exit mobile version