Site icon Szallas.hu Blog

Izgalmas kalandok várják a családot ezeken a gyerekeknek szóló tanösvényeken


A tanösvények végigjárása általában véve szuper családi program, hiszen kicsik és nagyok is szórakozva tanulhatnak. Ám léteznek olyan tanösvények gyerekeknek, amiket kifejezetten úgy alakítottak ki, hogy a legkisebbek kedvében járjanak. Ezeken a tanösvényeken nem csak a tanulásé a főszerep, az új ismeretek mellett rengeteg kalandos játék is vár rátok.

Gyerekeknek szóló tanösvények Budapesten és környékén

Mindig is imádtunk túrázni, de pici gyerekkel nem tudunk még hosszú utakat megtenni, így az utóbbi másfél évben a rövidebb tanösvények váltak a fő célpontjainkká. Mi magunk is meglepődtünk, hogy nagyobb utazás nélkül, akár a fővárosban, vagy a környékén is milyen klassz helyek találhatók, amik gyerekkel is könnyen végigjárhatók, sőt, akad köztük nem egy olyan terep is, amit még babakocsival is leküzdhetünk.

Az alábbi Budapesti és környékbeli tanösvényeket gyerekes családoknak is ajánljuk, de nem feltétlenül csak nekik, mert még felnőtt fejjel is nagyon élveztük.

Tanösvény a Merzse-mocsár Természetvédelmi területen, Budapest határában

A 17. kerület szélén található hangulatos tanösvény 15 tájékoztató táblával várja a látogatókat. Bár kifejezetten gyerekeknek szóló attrakciójuk nincs, hacsak a kilátója nem, ahonnét jól belátni az egész mocsaras területet, mégis szuper gyerekes program. Hogy miért? Főként a gazdag állatvilága, különös tekintettel a madárvilága miatt. Érdemes távcsővel nekivágni az útnak, hiszen rengeteg védett fajt megfigyelhetünk így. Nagyon könnyű terep, és a táv kisebb gyerekekkel is teljesíthető.

Merzse-mocsár a kilátó tetejéről

Mimó és Csipek izgalmas meseösvényei a budapesti Ferenc-hegyen és a Kis-Sváb-hegyen

Budán rögtön három olyan tanösvényt találtunk, ami a gyerkőcös bakancslistára való, hiszen teljes mértékben rájuk van szabva. A meseösvények két szerethető figura, Mimó és Csipek segítségével kalauzolják végig az apróságokat a csodás budai tájon. 

Az alig 400 méter hosszú Érzékek Ösvénye egy igazán rövid tanösvény, ami még babakocsival is bejárható, és a Ferenc-hegy élővilágát mutatja be. Az ötletgazda Európalánta Egyesület honlapjáról letölthető hozzá egy mese, ami keretet ad a kirándulásnak. Az egyes állomásokon pedig különböző interaktív játékok várják a gyerekeket.

Ugyanitt található a „Tükörben az élővilág” ösvény, ami hasonló elven került kialakításra, de itt a környezetvédelemé a főszerep.

Akinek tetszett az Érzékek Ösvénye, azoknak érdemes még ellátogatni a nagyon hasonló „Élmény a természetben” tanösvényre is, ami a Kis-Sváb-hegyen található.

Szállások a fővárosban >>

Csodák az ócsai Selyem-réti tanösvényen

Az ócsai láperdőben megbújó 6 állomásos tanösvény gyerekek számára legizgalmasabb pontja a végén található aprócska kis játszótér a Selyem-réten, de azért az odaút is tartogat néhány érdekességet. Nem árt nyitott szemmel járni, mert mocsári teknősöket és siklókat is felfedezhetünk út közben. Bár végig földút van, de babakocsival is végig lehet menni rajta, néhol jelent csak kicsit nagyobb kihívást áttolni a laza homokon.

Selyem-réti tanösvény

A kalandvágyó gyerekek (és szülők) kedvence, a Gyadai tanösvény

A Katalinpusztai Kirándulóközpontnál található 13 állomásos tanösvényt azoknak a családoknak ajánljuk, ahol van néhány örökmozgó gyerkőc, akiknek valahogy le kell vezetni a fölösleges energiájukat. A kalandos elemekkel tarkított útvonalat ők fogják a legjobban élvezni, hiszen egyensúlyozhatnak cölöpökön, vagy átkelhetnek az ország egyik leghosszabb gyalogos függőhídján is.

Gyadai-tanösvény függőhídja

Gyerekbarát szálláshely a közelben: Debre Vendégház – Szendehely

Debre Vendégház – Szendehely

A legjobb vidéki tanösvények gyerekeknek

Nem csak a fővárosban találhatunk szuper tanösvényeket, vidéken is számos jobbnál jobb útvonal van, amit már egészen kicsi gyerekkel is érdemes végigjárni. Most megmutatjuk a kedvenceinket, a legszebb tanösvényeket, ahol érdemes túrázni egyet!

A zalakarosi interaktív Csiga-túra tanösvény

A Zalakarosi Parkerdő területén található körülbelül 1 kilométeres tanösvény rengeteg interaktív elemmel várja a kicsiket. Így például a hangostáblán a madarak énekét hallgathatjuk, ha pedig pihenni támad kedvünk, akkor keressünk egy kockaforgatós padot, ahol a gyerekek addig is szórakozhatnak, míg mi szusszanunk egyet.

Csiga-túra tanösvény

A környék legklasszabb szálláshelye, ha gyerekkel érkeztek: Mese Panzió Zalakaroson

Arborétum, vadaspark és tanösvény – a tökéletes program Pákozdon

A Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark remek családi program, ahol egy komplett napot is el lehet tölteni. Bár kétség kívül a kisebb gyerekek a vadasparkot fogják leginkább élvezni, de a nagyobbaknak érdekes lehet a vadaspark területén található Erdészeti Tanösvény is, ahol a vadgazdálkodásról szerezhetnek hasznos ismereteket.

Pákozdi szállásajánlatunk >>

Kaland az egész családnak a tatai Fényes Tanösvényen

Ez az a hely, ahol kortól függetlenül mindenki nagyon jól fogja érezni magát! A gyerekeket nem csak a kalandos útvonal fogja elvarázsolni, hanem az itt található játszótér is. A tavon található egy kiépített kötélpályás, csónakos és függőhidas átkelési lehetőség is, amit a bátor lurkók biztosan nem fognak kihagyni!

Tatai Fényes tanösvény

Gyerekbarát szállások Tatán >>

Boszorkány tanösvény a Soproni Parkerdőben

Igazán különleges meseösvény, ahol valóban a mesék világába csöppenhetünk. A 8 állomásos tanösvény a Lővér Kalandpark melletti úttól indul, és a Kőhalmy Vadászati Múzeumig vezet. A meseösvény háttértörténetét a Kecske-patak boszorkánylegendája adja, melynek története játékosan megelevenedik a meseösvény különböző pontjain.

Szállásajánlatunk Sopronban: Fényes Panzió

Fényes Panzió

Deseda Erdei kalandsétány Kaposváron

A környék legjobb családi kirándulásait kínálja a hely, amit mi csak megerősíteni tudunk. A Deseda Kalanderdő területén összesen 4 tanösvényt építettek ki, melyek között minden korosztály talál olyat, ami számára érdekes lehet. A játszótere is különleges, ugyanis a legkisebbektől egészen a tini korosztályig mindenkinek tartogat játékelemeket, így tényleg az egész család felhőtlenül fog szórakozni.

Deseda tanösvény

Szállásajánlatunk Kaposváron: Fenyves Apartman

Fenyves Apartman

Molnárka tanösvény a varázslatos gemenci erdőben

A gemenci erdő rengeteg látványos és érdekes tanösvénnyel büszkélkedhet, melyek közül a legkisebbeknek a Molnárka tanösvényt ajánljuk, melynek névadó kabalafigurája interaktív módon vezeti végig a gyerekeket az ártéri erdőt bemutató állomásokon. Talán az egyik legizgalmasabb pontja a madármegfigyelő torony, ahonnét kis szerencsével még a környéken előforduló fekete gólyát is láthatunk.

Tipp: Az élményt csak fokozza, ha a Gemenci Erdei Vasúttal közelítjük meg a kiindulópontot, hiszen melyik lurkó ne élvezné a vonatozást!?

Őslények nyomában az ipolytarnóci Borókás-árok geológiai tanösvényen

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Látogatóközpont területén található tanösvény egy fantasztikus időutazás egyik állomása, ami egészen miocén korig repít vissza, ahol még életnagyságú őslényekkel is találkozhatunk. Van lehetőség csak a geológiai tanösvényre külön belépőt váltani, de érdemes a kombinált jegyet választani, mert a látogatóközpont többi attrakciója is nagyon érdekes! Részletek >>

Borókás árok tanösvény

Hangulatos szállás az egész családnak: Tarnócz Vendégház

Szalajka-völgyi természetvédelmi bemutatóösvény

Az ország egyik legszebb helye a Szalajka-völgy, így nem kérdés, hogy tanösvénye is a legszebbek közé tartozik. A táv kicsit hosszabb, nagyjából 4 kilométer, de a nagyobb gyerekek ezt minden gond nélkül legyűrik. Kisvasúttal érdemes elmenni a Gloriette-tisztásig, onnan pedig indulhat a felfedezőtúra.

Szilvásváradi szálláskínálatunk >>

Izgalmas kérdések, érdekes válaszok a jósvafői Fürkész-tanösvényen

Igazi közös családi kaland, mely során olyan kérdésekre kaphatunk választ, mint például, hogy milyen erős a víz, vagy éppen, mit „lát” a kezünk. A 12 állomásos tanösvény nagyjából 3 kilométer, de a terep egyáltalán nem nehéz, így kisebb gyerekekkel is élmény lesz, a játékos feladatoknak köszönhetően pedig sok új ismeretre is szert tehetnek.

Kincskereső játékösvény Aggteleknél

A különleges tanösvény időszakosan üzemel, általában húsvéttól nyár végéig, de érdemes elmenteni a programot, mert a tavaszi szünetben, vagy a nyaraláson szuper kaland lesz. Kincskereső felszerelést 500 Ft-ért válthatunk a Baradla-barlang fogadóépületénél, majd indulhat a móka! A játéknak ráadásul tétje is van, aki az összes matricát összegyűjti az az Információs Irodában ajándékot kap. A tanösvény a rövidebbek közé tartozik, mindössze 1 kilométer, úgyhogy kisebb gyerekekkel is bátran vágjunk neki.

Gyerekbarát szállások a közelben >>

Kalandos tanösvények a Tisza-tónál

Kihagyhatatlan kaland, ha a környéken járunk a Tisza-tavi Vízi Sétány Poroszlónál, ami babakocsival is jól járható, ám ha csak egy tanösvényre jut időnk, akkor gyerekekkel inkább egy másikat ajánlunk, ahol kicsit több a kaland. Érdekesnek mindkettő érdekes, és babával talán jobb döntés a rövidebb Vízi Sétány, de az örökmozgó gyerekek itt sokkal inkább „keretek” közé vannak szorítva.

Tisza-tavi Vízi sétány

A Tisza-tó déli partján, Tiszafürednél található egy másik tanösvény, ahol az izgalmas feladatok mellett kilátótornyok, kis játszótér és csónakázás is várja őket. Ez a hely nem más, mint a Tiszavirág ártéri sétaút, amin belül található egy igazán vadregényes kisebb tanösvény is, az Örvényi pákász tanösvény. Erre már csak nagyobb gyerekekkel vállalkozzunk, vagy olyan picúrral, akit a hordozóban biztonsággal végig tudunk vinni, mert a séta lényege éppen az, hogy egy kifejezetten sáros, lápos területen kell átjutnunk. Mondanunk sem kell, hatalmas élmény, és nem csak a gyerekeknek!

Tipp: A Tisza-tó környékén tavasztól őszig rengeteg a szúnyog, és tapasztalatunk szerint a legtöbb riasztószerre immunisak, így praktikusabb a lenge hosszú ruházat.

Szuper családbarát szálláshely extrán figyelmes házigazdával: Harmónia Vendégház Poroszlón

Harmónia Vendégház Poroszló

Ha a fentieket már mind végigjártátok, vagy nem találtatok köztük kedvetekre valót, nézzétek meg a NAGY térképes tanösvény gyűjteményünket, ahol az országban fellelhető legtöbb tanösvény jelölve van.

Az ország legizgalmasabb lombkorona ösvényeiről itt olvashattok:

Még több szálláshely a szallas.hu oldalán >>

(fotók: Martin Edit, Bene Marianna, szallas.hu)


Exit mobile version