Site icon Szallas.hu Blog

Magyarország ismert és rejtett tanösvényeinek NAGY térképes gyűjteménye


Egészen addig, amíg Martin Edittel el nem kezdtük térképre gyűjteni a hazai tanösvényeket, azt gondoltam, sokat ismerek, és közülük sokat már végig is jártam. Nos, be kell valljam, hatalmas tévedés volt, ugyanis több mint 300 magyarországi tanösvényt sikerült térképre helyeznünk, melyek között vannak ismertebbek, és rejtett kis sétautak is.

Edit segítségével, töretlen lelkesedéssel, és kitartó munkával a kilátók után végül sikerült összeállítanunk a Szallas.hu nagy tanösvény gyűjteményét is, melyek közül azokat, ahol személyesen jártunk, részletesebben be is mutatjuk. A többi pedig felkerült a bakancslistánkra, és ha utunkba esik, mindenképpen megnézzük.

Íme Magyarország ismert és rejtett tanösvényeinek térképes gyűjteménye:

Budapesti tanösvények

A Merzse-mocsár Természetvédelmi terület madárdalos tanösvénye

Nem hittem volna, hogy ilyen hely létezik a fővárosban, hiszen alig fél óra autózás után olyan csodálatos madárdalnak lehetünk fültanúi, ami a városban nagyon ritka. Budapest határában, rákoskertnél található a helyi védettségű Merzse-mocsár, növény és állatvilága nagyon gazdag.

Az itt kialakított tanösvény 15 pontból áll és egy könnyű sétával körülbelül másfél óra alatt kényelmesen végigjárható, ezért kisgyerekes családoknak is kitűnő program. Az ösvényről az itt élő állatok védelme érdekében tilos lelépni! A tanösvény legérdekesebb pontja a kilátó, így felülről is megcsodálhatjuk a mocsár élővilágát.

Tipp: távcsövet érdemes vinni, mert a madarakat így lehet igazán jól megfigyelni.

Merzse-mocsár a kilátó tetejéről

További tanösvények Budapesten:

Budapest környéki tanösvények

A varázslatos Ócsai Selyem-réti tanösvény

Az ócsai láperdő 6 állomásos tanösvénye egy egészen elképesztő világot tár elénk. A mocsári tavakból égerfák magasodnak, amik a vízen tükröződve varázslatos látványt nyújtanak. A szerencsésebbek mocsári teknősökkel is összefuthatnak. A Selyem-réti tanösvény minden évszakban mutat valami újat, ezért bármikor érdemes meglátogatni. Az út akár babakocsival is végigjárható.

Az egyedülálló kerepesi Bozótmíves tanösvény

Nem a leglátványosabb tanösvény azok közül, ahol eddig megfordultunk, de mindenképpen az egyik legérdekesebb ismeretanyagot nyújtja, ugyanis a bozótmívességről keveset lehet hallani. A 7 ismeretterjesztő tábla átfogó információt nyújt arról, mi is az a bushcraft, magyarul bozótmívesség, aminek a lényege a természetben való boldogulás. Könnyű, kisgyerekkel is teljesíthető séta.

Bozótmíves tanösvény

A sejtelmes Váci ártéri tanösvény

Egyszerre gyönyörű, és egyszerre félelmetes, ugyanis a tanösvény helyenként elég lepusztult állapotban van, amiben az is közrejátszik, hogy  Duna áradásakor sokszor víz alá kerülnek a pallói. Önkéntesek igyekeznek ezeket javítani, de szinte mindig van olyan szakasza, ami nehezebben járható.

Viszont az igazsághoz hozzá tartozik, hogy pont emiatt vált annyira népszerűvé, hiszen ez a fajta „lepusztultság” adja meg a különleges, sejtelmes hangulatát. A tanösvény  fokozott óvatossággal látogassuk, mert sajnos vannak balesetveszélyes részei.

Az ország egyik legkalandosabb tanösvénye, a Gyadai tanösvény

A Katalinpusztai Kirándulóközpontnál található 13 állomásos tanösvény nagyszerű családi program, és igazi kaland. Érdekessége, hogy itt található az ország egyik leghosszabb gyalogos függőhídja, de számos más izgalmas elem is tarkítja az utat. A parkolásért fő szezonban fizetni kell.

Gyadai tanösvény függőhídja (fotó: Bene Anikó)

Törökmezői tanösvény

Ennél a tanösvénynél már nem úszunk meg egy kis hegymászást, de megéri, mert az utolsó, 9. állomásnál Hegyes-tető kilátójából csodálatos panoráma tárul elénk. Törökmezőtől a zöld T jelzést kell követni, hogy végigjárhassuk a körülbelül 6 kilométeres útvonalat.

Kilátás a Julianus barát toronyból

Sisakvirág tanösvény Nagykovácsinál

A majdnem 10 kilométeres tanösvényen 8 tájékoztatótáblát helyeztek ki. A tanösvény névadó növénye a farkasölő sisakvirág, ami júniustól körülbelül augusztusig virágzik, így, ha mindenképpen szeretnénk látni, akkor ezt az időszakot válasszuk kirándulásunk időpontjául.

Sisakvirág tanösvény

Egyéb tanösvények a főváros környékén:

Tanösvények a Balaton környékén

„Búbos vöcsök” tanösvény a Kányavári-szigeten

A Kis-Balaton egyik leghangulatosabb helye a Kányavári-sziget, ami páratlanul gazdag madárvilággal büszkélkedhet. A 15 pontból álló tanösvényen sok hasznos információt megtudhatunk róluk, a kilátókból és madárlesekből pedig kis szerencsével néhányat mi magunk is felfedezhetünk. A környék többi látnivalójával együtt kitűnő családi program >>

„Búbos vöcsök” tanösvény a Kányavári-szigeten

Kovácsi-hegyi Bazalt utca – Buruczky Ferenc tanösvény

Vidornyaszőlőstől nem messze elképesztő kőalakzatok, hatalmas bazaltoszlopok magasodnak. A Balaton-felvidéki Nemzeti park egyik legszebb látnivalója a körülbelül 6 kilométeres, fokozottan védett Bazalt utca, mely a Buruczky Ferenc tanösvény része.

Kovácsi-hegyi Bazalt utca

Az eldugott Badacsonyi Tűzgyűrű tanösvény

A Szent-György-hegyi bazaltorgonákat sokan ismerik, de rejtőzik a környéken egy eldugott tanösvény, ahol szintén csodálatos bazaltképződményeket láthatunk. A badacsonyi Tűzgyűrű tanösvény útvonala ugyanis érinti a Kőkaput, a Tördemici Bazaltbányát és a Kőtengereket is. A tanösvényről bővebben ebben a cikkünkben olvashattok >>

Tűzgyűrű tanösvény

A Szent György-hegyi bazaltorgonák megtekintését se hagyjátok ki >>

Lóczy Lajos gejzírösvénye

A Tihanyi-félszigetet körülölelő 18 kilométeres tanösvény az apáti templomromtól indul. Az útvonal rendkívül látványos, az egyik legkülönlegesebb pontja azonban a hárommillió évvel ezelőtt keletkezett gejzírmező. Nyáron pedig a Csúcs-hegyről még a csodaszép levendulamezőben is gyönyörködhetünk. A távolság miatt a teljes túrát azoknak ajánljuk, akik gyakorlottabbak.

Lóczy Lajos gejzírösvénye

Az „Aranyember Útja” Balatonfüreden

A Balaton-felvidéki kék túra szakasza egy rövid, mindössze 600 méteres túra 6 pihenőponttal, ám annál látványosabb, hiszen több helyről is csodás panoráma tárul elénk. Utolsó állomása a Jókai-kilátó.

Az „Aranyember Útja” Balatonfüreden

Balatonkenesei Tátorján tanösvény

A városközpontból indul a sárga T jelzés, ami elvezet a szép kilátást nyújtó Soós-hegyre, a tátorján természetvédelmi területté nyilvánított élőhelyéhez.

Siófoki Töreki tanösvény

A Siófok nyugati határában elterülő természetvédelmi területet szeli át a 12 pontból álló 9 kilométeres tanösvény, amit két strandolás között érdemes beiktatni a programunkba.

Siófoki Töreki tanösvény

Tanösvények, amik még érdekelhetnek, ha erre jársz:

Csiga-túra tanösvény, Zalakaros
Vörös Homokkő városi tanösvény Balatonalmádiban

Tanösvények Veszprém környékén és a Bakonyban

A bámulatos Vár-völgyi tanösvény

A várpalotai tanösvény Martin Edit egyik kedvence. 18 kilométeres, és 13 állomásból áll, de megéri a sétát, mert gyönyörű környezetben vezet végig. Edit tippje: érdemes ősszel felkeresni, mert ilyenkor ezer színben pompázik, és szinte lehetetlen betelni a látvánnyal. Ő maga, több mint 100 fotót készített ezen a túrán.

Boroszlán tanösvény

A látványos útvonalon 8 tájékoztató táblát helyeztek ki. Az Odvaskő-barlang mellett feltétlenül érdemes megnézni a „magyar Gyilkos-tóként” emlegetett Hubertlaki-tavat is a túra során.

Hubertlaki-tó

A különleges Úrkúti Csárda-hegyi tanösvény

Az úrkúti őskarszt tanösvénye az egyik legkülönlegesebb hazai tanösvény. A körülbelül 1 kilométeres sétát azoknak ajánljuk, akik nem rettennek meg a lépcsőktől, mert itt bizony akad belőlük.

Csárda-hegyi tanösvény

Egyéb tanösvények a „királynők városának” közelében:

Tanösvények Székesfehérvár és a Velencei-tó közelében

Vértesi Panoráma tanösvény Csákberénynél

A 4,6 kilométer hosszú tanösvényen 8 információs táblát helyeztek ki, de a legérdekesebb része a 15 fő befogadására alkalmas vadmegfigyelő pont. Edit is szerencsés volt, mert nem mindennapi látványban lehetett része a túra során. „Nagy élmény volt, mert visszafelé úton már a völgyben megálltunk, felnéztem a dombra és szembenézett velem egy muflon. Legalább 5-en voltak.”

Vértesi Panoráma tanösvény

Gánti Bauxitföldtani Park

Az európai ritkaságnak számító 13 állomásos tanösvény vöröses színének köszönhetően olyan, mint egy marsbéli táj. Az egykori bauxitbánya területét körülbelül másfél óra alatt járhatjuk körbe.

Gánti Bauxitföldtani Park

A Vértes egyik leglátványosabb tanösvénye, a Haraszt-hegyi tanösvény

A 7 állomásos körtúra a Haraszt-hegy kopár szikláin vezet körbe, ahonnét több ponton is csodálatos kilátás nyílik a környékre. Szép időben érdemes plédet is magunkkal vinnünk, és kicsit megpihenni, gyönyörködni a tájban.

Haraszt-hegyi tanösvény

Még több tanösvény a környéken:

A legérdekesebb tanösvények Győr és Tatabánya környékén

Tatai Fényes Tanösvény

Azon kevés tanösvények közé tartozik, ahol belépőt kell fizetni. Nyáron a teljes árú jegy 2000 Ft, a kedvezményes pedig 1500 Ft. A látvány azonban bőven megéri, hiszen ehhez fogható láperdőt csak kevés helyen láthatunk az országban. Érdemes nyitott szemmel járni, ugyanis aki olyan szerencsés, mint Edit, még nutriát is láthat. „Leléptem a pallóról és megmozdult mellettem valami: egy szőrös csupaszfarkú patkány.” Az első ijedtség után itt is csodálatos fotók készültek.

Ha a Szallas.hu oldalán foglalod le szállásod, a belépő árából 10% kedvezmény jár. Ehhez a tatai szálláskínálatot itt találod >>

Tatai Fényes tanösvény

Tatai Fényes Tanösvény – különleges cölöpséta a láperdőben >>

Még több sétaút a közelben:

A nyugati országrész tanösvényei

Kövi Benge tanösvény Fertőrákosnál

A kőfejtő területén lévő tanösvény többek között bemutatja a névadó, botanikai ritkaságnak számító kövi bengét, és elvezet a vasfüggöny egy darabját szimbolizáló emlékműhöz is. Ám nem kizárólag ezek miatt érdemes végigjárni, hiszen csodálatos a kilátás innen a kőfejtőre, és a Fertő-tóra is.

Információ a nyitvatartásról, a belépőkről és a Szallas.hu kedvezményekről ide kattintva érhető el >>

Tipp: nyáron jól jön egy kalap, és naptej, mert a sziklafal tetején futó tanösvényen nem sok árnyék van.

Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház

A közkedvelt soproni Ciklámen tanösvény

A Soproni-hegység legkedveltebb sétaútját ősszel érdemes felkeresni, ha kifejezetten a ciklámenvirágzásban szeretnénk gyönyörködni. Ha mégsem ekkorra időzítjük az utazást, akkor sem kell bánkódni, mert akad út közben bőven látnivaló, melyek közül az egyik leggyönyörűbb a Várhely kilátó panorámája.

Ciklámen tanösvény, Sopron

Várisi sétaút tanösvény Sopronban

A Lövér Szálló elől induló tanösvény igazán családbarát, nem elég, hogy padok és játszótér várja itt a családokat, még pelenkázó is van. Egy kellemes séta, amit a legkisebbektől a nagyszülőkig mindenki kényelmesen végigjárhat.

Várisi sétaút tanösvény, Sopron

Tőzike tanösvény – Fertő-Hanság Nemzeti Park

A Csáfordjánosfa határában található tanösvény mentén március elejétől virágzik a védett tavaszi tőzike. A virágok megóvása érdekében szigorúan tilos letérni az ösvényről, a természetvédelmi őrök akár komoly bírságot is kiszabhatnak a szabályszegőkre.

Tőzike tanösvény, Csáfordjánosfa

Írottkő tanösvény

Aki Kőszegen jár, ne hagyja ki ezt a túrát, mert amellett, hogy nem túl nehéz terep, igazán látványos is. A tanösvény elvezet a két ország, Ausztria és Magyarország határán álló Írottkő-kilátóhoz.

Írottkő kilátó

Szőcei tőzegmohás láprét tanösvény

Az őrségi láprét egy különös világot tár elénk, ami legszebb arcát a tavaszi hónapokban mutatja, mikor virágba borul.

Szőcei tőzegmohás láprét tanösvény

Amit még érdemes megnézni:

Saághy Park tanösvény Szombathelyen

Tanösvények Kaposvártól Kecskemétig

Deseda Erdei kaland sétány

A kaposvári Deseda Kalanderdő minden korosztály számára tartogat kikapcsolódási lehetőséget. Az úgynevezett kalandkunyhókban 5 helyen 4 érzékszervünket tehetjük próbára, 4 interaktív tanösvényén pedig mindenki talál a tudásszintjének és érdeklődési körének megfelelő ismertetőt.

A vadregényes Hunyor tanösvény Lengyel-Annafürdőn

Az igazán vadregényes Lengyel-Annafürdői erdő igazi meglepetést rejt, egy rendkívül izgalmas tanösvény formájában. A körtúrán 7 ismertetőtáblát helyeztek ki, melyek közül az egyik leglátványosabb pont a 6., ahol a kilátó található.

Kilátó a Hunyor tanösvénynél

Kevésbé ismert, de annál izgalmasabb úti cél: Annafürdő Parkerdő, Lengyel >>

Keceli Rózsaberek sétaút

Az 5 kilométer hosszú tanösvény a Kecel környéki tájhasználati módokat mutatja be.

Keceli Rózsaberek sétaút

Kiskunmajsai Tartós szegfű tanösvény

A látogatását júniustól őszig javasoljuk, mikor a tartós szegfű virágzik. Rövid, ám annál látványosabb séta, melynek végén egy kilátó vár. A táv körülbelül 1 kilométer.

Kiskunmajsai Tartós szegfű tanösvény

Izsáki Bikatorok tanösvény

A 3 kilométeres tanösvény egyik legszebb pontja a Bikatorok-hegyen lévő kilátó, ahonnan jól belátható a táj.

Kontyvirág tanösvény Lakitelek-Tőserdőnél

A 8 állomásos tanösvény gyalogosan, kerékpárral, de száraz időben akár kerekesszékkel is járható. Mivel az útvonal az ártéri erdőt szeli át, így árvíz idején nem látogatható. Évszaktól független kellemes családi séta gyönyörű környezetben.

Kontyvirág tanösvény

Egyéb tanösvények a Kaposvár – Kecskemét vonalon:

Tanösvények a Mecsek környékén és a déli határnál

Óbányai Pro Silva tanösvény

Óbánya önmagában is egy ékszerdoboz, amit bármilyen évszakban is keressünk fel, nem fogunk csalódni. Mi egy hűvös tavaszi napot fogtunk ki, de a csendes, madárdalos környezet így is teljesen lenyűgözött. Az utolsó 6., és egyben leglátványosabb állomása a Csepegő-szikla után felbukkanó híres Ferde-vízesésnél található.

Ferde-vízesés, Óbánya

Siklósi Csodabogyó tanösvény

A máriagyűdi kegytemplom lábától induló tanösvény a Tenkes-hegy csúcsára vezet, ahol egy kilátó is magasodik, hogy még zavartalanabbul gyönyörködhessünk a csodálatos siklósi panorámában.

Ammonitesz tanösvény Villánynál

A 6 állomásos tanösvényt a Villányi Templom-hegy Természetvédelmi Területen alakították ki, az Dél-dunántúli Kéktúra útvonal részét képezi. Az itt található kőbányát a kőzettani értékei miatt védetté nyilvánították, de az ösvény növényvilága is említésre méltó. 

Ammonitesz tanösvény

Egyéb sétautak a környéken:

Kövirózsa tanösvény a Jakab-hegyen
Flóra-pihenő a Misina tanösvényen

A legérdekesebb tanösvények Szekszárd és Baja közelében

Gemenc leghangulatosabb tanösvénye, a Fekete gólya tanösvény

A gemenci erdő önmagában is csodálatos, tanösvényeinek köszönhetően pedig még érdekesebb. A Keselyűsi Fogadóépülettől induló séta során olvashatunk az itt fészkelő fekete gólyákról, közben pedig gyönyörű madárcsicsergést hallgathatunk.

Fekete gólya tanösvény

Madárles, kisvasút, vízi és gyalogos túra – vár a gemenci erdő! >>

Forgó-tavi tanösvény

A zöld tölgylevéllel jelzett tanösvény megközelítése a gemenci kisvasúttal lehetséges, ám a Gemenci Erdei Vasút nem mindig üzemel. Ebben az esetben az elszántabbak gyalogosan a sínek mentén, vagy egy közeli erdészúton is elérhetik a Keselyűsi Fogadóépülettől kiindulva.

A tanösvény egy lesfalhoz vezet, ahol állítólag vízben hűsölő szarvasokat és vaddisznókat is meg lehet figyelni. Nekünk sajnos nem volt ilyen szerencsénk, de a visszautat emlékezetessé tette egy előttünk áthaladó szarvascsorda.

Forgó-tavi tanösvény

A Pörbölyi Titán (Nagyfa) tanösvénye

A különleges fához vezető zöld levél jelzés a bajai Duna-híd lábánál lévő Potyka Csárdától indul. A több fából összenőtt fekete nyárt az ország legnagyobb kerületű fájaként tartják nyilván. Megközelítése vízállás függő, ezért indulás előtt célszerű tájékozódni. Maga az oda vezető út nem túl izgalmas, egy kellemes erdei séta, de a fa látványa kárpótol érte.

A Pörbölyi Titán (Nagyfa) tanösvénye

Egyéb tanösvények Szekszárd és Baja környékén

A leglátványosabb Szeged környéki tanösvények

Sirály tanösvény, Szatymaz

A Tisza-völgyi bemutatóháztól induló 5 állomásos tanösvény a szegedi Fehér-tóról és annak madárvilágáról nyújt átfogó ismeretet.

Sirály tanösvény, Szatymaz

Mórahalmi Bölömbika tanösvény

A mórahalmi Nagyszéksós-tónál húzódó 6 állomásos tanösvény a szikes tavak madárvilágát mutatja be. A látogatás leginkább márciustól októberig ajánlott, mert ilyenkor figyelhetők meg az itt élő madarak. A tanösvénytől nem messze található a különleges mórahalmi Bivalyrezervátum, amit szintén érdemes megnézni.

Tipp: egy váltócipő, vagy vízálló lábbeli jól jöhet.

Bivalyrezervátum, Mórahalom

A nyugalmas Mártélyi tanösvény a Tisza holtágában

A Holt-Tisza egyik legnyugalmasabb és legkülönlegesebb tanösvénye, ami erdei és ártéri vidéken halad, legérdekesebb része pedig a 300 méter hosszú fapalló sor. Editnek köszönhetően néhány fotón megmutathatjuk a tanösvény szépségét.

Még több sétaút Szeged környékén:

Tanösvények a Börzsönytől a Karancs – Medves vidékéig

Dejtári Páskom legelő tanösvény

A 3 kilométeres, 6 állomásos tanösvény a dejtári templomól indul. Első sorban a község történetét, kultúráját és az Ipoly-völgy élővilágát ismerhetjük meg a séta során. A legérdekesebb pontja a nádas, ahol kis szerencsével szürke gémeket és kócsagokat is megfigyelhetünk, költési időszakban pedig hangos madárcsivitelés kísérheti utunkat.

Dejtári Páskom legelő tanösvény

Ipolytarnóci Borókás-árok geológiai tanösvény

A különleges, 7 állomásos tanösvény az Ipolytarnóci Ősmaradványok Látogatóközpontban váltott belépőjeggyel látogatható. Érdemes így is felkeresni, mert rengeteg érdekességet tudhatunk meg a miocén korról, a központban pedig egy ritka leletet, egy 46 méter hosszú ősfenyő maradványát is megnézhetjük.

Belépőjegy a geológiai tanösvényre 2500 Ft, a kombinált teljes árú jegy 3500 Ft. A Szallas.hu oldalán foglalók egy 12%-os kedvezménykupont is kapnak. A beváltás feltételei az alábbi linken érhetők el >>

Salgó – Somoskő vára tanösvény

Lehet elfogultak vagyunk, de talán kijelenthetjük, hogy a Bükki Nemzeti Park egyik legszebb tanösvénye, ami a salgói és a somoskői várat köti össze. A 3,5 kilométeres távon található 6 állomás körülbelül másfél óra alatt járható végig kényelmes tempóval.

Somoskő vára tanösvény

Salgóbánya Boszorkány-kő geológiai tanösvény

Nem kell messzire kalandozni a salgói vártól, hogy egy másik csodaszép ösvényre tévedjünk, ami Boszorkány-kő geológiai tanösvény néven ismert. A helyhez több legenda is fűződik, amiknek főszereplői természetesen boszorkányok.

Tipp: érdemes a sétát úgy időzíteni, hogy a naplemente itt érjen minket, mert semmihez nem fogható látványban lehet részünk. (A visszaútra pedig jól fog jönni egy elemlámpa.)

Boszorkány-kő

Szilvás-kői tanösvény

A Rónabányáról elérhető tanösvény a különleges Szilvás-kői bazaltokhoz vezet. Mivel a környéken korábban bánya volt, és több helyen felfedezhetünk beszakadt bányavágatokat, azt javasolják, az ösvényről ne térjünk le. Ahol ilyen hasadást észlelünk, ott kifejezetten hűs levegő jön fel a felszínre, máshol pedig séta közben érezhetjük is, hogy a talpunk alatt üreges a föld.

Szilvás-kői tanösvény

Egyéb tanösvények a környéken:

Tanösvények a Mátrától a Bükk-hegységig

Kékes tanösvény

Talán sokaknak nem kell bemutatni az ország legmagasabban fekvő tanösvényét. A 10 állomásból álló körtúra kicsit nehezebb terep, mint a szokásos tanösvények, mert 8,5 kilométer hosszú és 410 méter a szintkülönbség. Az egyik személyes kedvencem, amit gyerekkoromban rengetegszer körbejártunk a családdal. Akkor a leghangulatosabb állomása a Pisztrángos-tó volt, ami azóta sajnos elmocsarasodott, és már nem úszkálnak benne halak. Ettől függetlenül nagyon klassz túra.

Kékes tanösvény

Ilona-völgyi geológiai tanösvény

A másik nagy mátrai kedvenc, amit, ha Parádfürdő környékén járunk, szinte kivétel nélkül végigjárunk, az Ilona-völgyi geológiai tanösvény. A kellemes, 6,5 kilométer hosszú séta a legendás Rákóczi-fa mellől indul és a látványos Ilona-völgyi vízesésig tart.

Az Ilona-völgyi geológiai tanösvény vízesése

Csipán-tető kilátó és tanösvény Mátranováknál

A tanösvény a Mátra élővilágát mutatja be, de a legszebb pontja a kilátó, ahonnan tiszta időben az egész környékre rálátni.

Csipán-tető kilátó és tanösvény

A nem mindennapi szomolyai Kaptárkő tanösvény

Itt található az ország legtöbb, 117 fülkével rendelkező kaptárkő-csoportja. A 4 kilométeres, 2 óra alatt végigjárható körnek mindössze 2 állomása van, de ezeken sok érdekességet megtudhatunk ezekről a különleges kőalakzatokról.

Kaptárkő tanösvény, Szomolya

Cserépfalui Ördögtorony tanösvény

Aki nem éri be a szomolyai kaptárkövekkel, az mindenképpen keresse fel az Ördögtorony névre keresztelt kaptárkövet Cserépfalunál. A tanösvény számos más érdekességet is tartogat, ilyen például a Subalyuk-barlang.

Cserépfalui Ördögtorony tanösvény

Andó-kúti tanösvény Varbónál

Lillafüred környéke számos tanösvénnyel büszkélkedhet, de talán kevésbé ismert a varbói Andó-kúti tanösvény. A 15 állomásos erdészeti tanösvény gyönyörű környezetben található, kitűnő családi program azoknak, akik szeretnek túrázni.

Andó-kúti tanösvény

Szalamandra tanösvény a Lázbérci-víztározónál

A 6 kilométeres tanösvény végállomása az Eszkala-tetőn lévő 5. pont, innen a Lázbérci-tavat teljes pompájában megcsodálhatjuk.

Lázbérci-víztározó, Dédestapolcsány

Még több tanösvény a környéken:

Tanösvények Aggtelek környékén

A Baradla tanösvény csodálatos útvonala

Néhány éve tavasszal egy nagyon aktív hetet töltöttünk Aggteleken, szinte minden nap túráztunk vagy a barlangokban, vagy a felszínen. Az egyik leglátványosabb túránk egyértelműen a 19 tájékoztató táblával ellátott 7,5 kilométer hosszú Baradla tanösvény végigjárás volt, ami a sárga jelzés mentén halad a barlang aggteleki bejáratától a jósvafőiig. Bár már sokszor jártunk a környéken, ekkor fedeztük fel a békáktól hangos Vörös-tavat és a Medve-sziklákat, amik a 14. állomásnál találhatók.

Jósvafői Tengerszem

Szögligeti Szádvár tanösvény

A Szádvár tanösvény a környék másik látványos útvonala, ami a Szalamandra Háztól induló körtúra keretében járható végig. A várrom a 12 állomásos tanösvény 7. pontjánál található, de már messziről észrevehető több pontról. A romos várfalakon szép időben rengeteg gyík sütkérezik, ha halk léptekkel közelítünk, nem egyet megfigyelhetünk.

Még néhány érdekes tanösvény a közelben:

Tanösvények a Zemplénben

Regéci tanösvény

A Zempléni Tájvédelmi Körzet egyik legszebb kirándulása a 3 állomásos 4 kilométeres tanösvény, ami Regéc és Mogyoróska között húzódik.

A regéci vár belépőjeggyel látogatható, felnőtteknek 1700 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak 1400 Ft. A Szallas.hu-s kedvezmények részletei itt találhatók >>

Regéci vár

Malomkő tanösvény Sárospataknál

A Sárospataki tanösvény elég nagy táv, 12 kilométer, de mindenképpen megéri végigjárni, mivel gyönyörű részeken visz. A sárospataki Iskolakerttől indul, az utolsó állomás pedig a Sárospataki várnál van, de út közben is akad látványosság bőven. Az egyik legnépszerűbb a Megyer-hegyi malomkőbánya, ahol a tengerszem is látható.

Tengerszem a Malomkő tanösvénynél

Egyéb zempléni és környékbeli tanösvények:

A Tisza-tó és a Hortobágyi Nemzeti Park legizgalmasabb tanösvényei

Tisza-tavi Vízi Sétány és tanösvény Poroszlónál

A Világörökség részéhez tartozó Hortobágyi Nemzeti Park területén elhelyezkedő sétány az egyik legnépszerűbb célpont a környéken, aminek látogatását Edit sem hagyta ki, és gyönyörű fotói láttán egészen biztos, hogy sokan kedvet kapnak a felkereséséhez.

Az útvonalat a víz fölötti cölöpökre épült pallón járhatjuk be, majd a séta csúcsaként egy 15 méter magas kilátóból is gyönyörködhetünk a tájban. A hely különlegessége, hogy a Vízi Sétány csak hajóval közelíthető meg.

Örvényi pákász tanösvény Tiszafürednél

A látogatása akár a Tiszavirág ártéri tanösvénnyel is összeköthető. A Pákász tanösvényt az ország egyik legizgalmasabb tanösvényeként emlegetik, ami nem véletlen, hiszen a kiindulópontig egy révész fuvaroz el minket, majd lábbelinket gumicsizmára cserélve indulhat is a kaland.

A túlpartra például egy ladikba szállva, kötél segítségével húzhatjuk át magunkat, de a kihelyezett túrabotokból is ajánlatos magunkkal vinni egyet, hogy legyen mivel kitapogatni, mennyire mély a láp. Mindezek mellett pedig a tájékoztató táblákról sok érdekességet megtudhatunk a pákászok nem hétköznapi életéről.

Örvényi pákász tanösvény Tiszafürednél

Ezeket a tanösvényeket is érdemes megnézni a környéken:

Hortobágyi Öreg-tavi tanösvény

A keleti országrész tanösvényei

Erdei fenyves tanösvény Debrecen határában

A debreceni Erdei Fenyves tanösvény 15 állomásán szinte mindent megtudhatunk a fenyőkről, amit tudni érdemes, sőt, az utolsó pontnál még egy kis irodalmi kitérőt is tehetünk.

Erdei fenyves tanösvény Debrecen határában

Debreceni Hármashegyalja tanösvény

A várostól 17 kilométerre található 8 állomásos tanösvény megközelítését a Zsuzsi vonattal ajánljuk, hiszen a kis gőzössel való utazás önmagában is élmény, főleg, ha gyerekekkel indulunk útnak. Bár a hely neve hegyekre utal, de valójában a szél által kialakított homokbuckákról van szó, amik távolról hegynek tűnnek.

A Hármashegyaljai tanösvény kilátója

Még több tanösvény a keleti határvonal közelében:

Vésztő-Mágor Történelmi Emlékhely Múzeum

Ti hittétek volna, hogy ennyi érdekes tanösvény létezik hazánkban? Kalandra fel, járjuk végig a lehető legtöbbet!

Mivel egy-egy területen több tanösvény is található, érdemes több napos programban gondolkodni, amihez szükség lesz egy jó szállásra is. Válogassatok a Szallas.hu bőséges kínálatából >>

Bár igyekeztünk a lehető legtöbb tanösvényt térképre gyűjteni, előfordulhat, hogy valami lemaradt. Ha jelzitek nekünk, és megírjátok, merre található, szívesen pótoljuk.

Még több magyarországi lombkorona-tanösvény >>

(Fotók: Martin Edit, Bene Marianna, Bene Anikó)


Exit mobile version