Site icon Szallas.hu Blog

Tatai Fényes Tanösvény – különleges cölöpséta a láperdőben


Ha van hazánkban olyan tanösvény, ami semmiképp sem mondható szokványosnak, akkor ez az! A Tatai Fényes Tanösvény csábítja a természetrajongókat, családokat és fotósokat. Hódok, tündérrózsák, vízben álló égerfák, buborékok, és jellegzetes mocsárillat – egy varázslatos lápvilágba kalauzolunk titeket! A cölöpséta bemutatása mellett gyakorlati tudnivalókat is nyújtunk, és a tatai szállások sem maradnak el.

Fényes Tanösvény (Fotó: Bella László)

A tatai láp története

Tata szlogenje nem hiába az, hogy „a vizek városa”: régen sok-sok tiszta, enyhén szénsavas forrás tört fel a területen, így Fényesen is. Egy időben ezek sajnos a bányászat miatt kiapadtak, de amikor a bányák később leálltak, a természet is kezdett magához térni. Ma már ismét tele a környék tiszta, friss forrásokkal. Ezért is működik a tanösvény mellett a Tatai Fényesfürdő, amit a 20 fok körüli források vize táplál. 

Cölöpsétány a tatai tanösvényen (Fotó: Bella László)

Kezdődjön a túra!

Az autót a Tatai Fényes Fürdő és Kemping szabad parkolójánál hagyhatjuk, majd irány a Látogatóközpont! Nem nehéz észrevenni, egy impozáns fatorony található mellette, ami 14 méter magasan nyúlik az ég felé. Ez a torony azt jelzi, hogy ilyen magasságig érne a karsztvíz, ha szabadon törne fel a talajból. Egyébként a látogatóközpontba azért is érdemes betérni, mert a helyi élővilágot bemutató kiállítások kaptak helyet benne.

Tatai fényes tanösvény (Fotó: Bella László)

Miután megvannak a belépők, mehetünk is a bejáratot jelző nagy fakapuhoz. Ez egyben a kijárat is, mivel a Fényes Tanösvény kvázi egy kört ír le. Az útmutató nagyjából annyi, hogy mindig tartsunk balra – az első elágazás a Sarki-forrásnál lesz, ahol, kitaláltátok: balra kell haladni.

Tündérrózsák (Fotó: Bella László)

A hidakon, cölöpökön és fapallókon kanyargó út körülbelül 1 órás, és a gyerekek is garantáltan élvezni fogják, mert játékos, interaktív módon nyújt információt a hely élővilágáról. És hát eleve, nem egy hétköznapi terepen kanyarog ez a tanösvény, majd meglátjátok! 

Egy igazán egyedülálló cölöpsétány

Van abban valami különleges, amikor az ember nem a talajon, hanem megemelt pallókon vagy cölöpökön sétál a fák között, ugye? Itt is részben ez a felelős a különleges élményért. A cölöpsétány viszonylag új, 2015-ben építették, és több, mint 1 km hosszan fut a láp fölött. 

Fotó: Bella László

Egész pontosan 1350 méter hosszú, és 18 állomás található rajta. Mind a 18 állomásnál információs táblákat helyeztek ki; nem kell semmit előre „guglizni”, a helyszínen minden érdekes információt megkaphatunk a lápvidékről, annak növény- és állatvilágáról, illetve egyéb látnivalóiról.

Bár az úton gyönyörű magas égerfák kísérnek, a lényeg odalent rejtőzik: a karsztforrások ma is aktívak, buborékjaik fel-felbugyognak alattunk. Ha szerencsénk van, kiszúrhatunk egy-egy békát, hódot, teknőst vagy a különös nevű, rágcsálóra emlékeztető nutriát is. A lebegő tavirózsák és a vízből kinyúló fatörzsek látványa végigkísér az úton!

A leglátványosabb látnivalók a séta során

Tulajdonképpen az egész séta egy kivételesen látványos terepen történik, de azért megvannak a közönségkedvenc pontok. Az egyik legizgalmasabb része az ösvénynek a Nagy-Égeresben található kilátótorony, ahonnan fantasztikus kilátást kapunk a vizes, vadregényes láperdőre. 

Vadregényes láperdő

A másik népszerű hely pedig ezután következik: a tündérrózsákkal benőtt tó. Ez elsősorban a gyerkőcök kedvence, hiszen igazi vízi kaland várja őket: kézi erővel működő csónakkal is át tudják húzni magukat a túlpartra. Ha ehelyett viszont inkább megtartanátok a biztos távolságot a víztől, válasszátok az izgalmas függőhidat! 

Belépő ára és nyitvatartás

Többféle belépő van, a pontos kedvezményekről, csoportos és családi jegyekről a honlapon tudtok tájékozódni. A jó hír, hogy ha Tatán vagy a közelben foglaltok a szallas.hu-val, akkor 10 %-os kedvezménykupont kaptok a foglaláshoz, így olcsóbban vehetitek a belépőt!

Fotó: Bella László

Nyitva tartás: A tanösvény egész évben látogatható, télen is nyitva tart, mivel a tanösvény 20-22 fok körüli vize sosem fagy be. 

A tanösvény címe: 2890 Tata, Fényes Fasor 1363/95 hrsz. 

KÉPEK: Bella László www.lighthuntersgroup.com
Facebook oldal: https://www.facebook.com/lighthuntersgroup/
Instagram: https://www.instagram.com/laszlobella_lighthunters/

Gyakorlati tudnivalók a kiránduláshoz

További kihagyhatatlan látnivalók Tatán:

Néhány tipp a legjobb tatai szállások közül:

Platán Udvarház Tata

Platán Udvarház Tata

Sirály Panzió Tópart Tata

Sirály Panzió Tópart Tata

Váralja Apartman Tata

The Corner House Panzió Tata

The Corner House Panzió Tata

Forrás Vendégház Tata

Forrás Vendégház Tata

Ha még nem jártatok ezen a páratlan helyen, akkor ideje bepótolni, nem fogtok csalódni! Kiváló program gyerekes családoknak is, és mindenkinek, aki egy különleges természeti csodát szeretne látni. Az összes szállást Tatán itt találjátok >>

(Képek forrása: Bella László, szallas.hu)


Exit mobile version