Eldugott kirándulóhelyekCsaládi kiruccanásProgramok hétvégére

Tatai Fényes Tanösvény – különleges cölöpséta a láperdőben

2 perces olvasási idő

Ha van hazánkban olyan tanösvény, ami semmiképp sem mondható szokványosnak, akkor ez az! A Tatai Fényes Tanösvény csábítja a természetrajongókat, családokat és fotósokat. Hódok, tündérrózsák, vízben álló égerfák, buborékok, és jellegzetes mocsárillat – egy varázslatos lápvilágba kalauzolunk titeket! A cölöpséta bemutatása mellett gyakorlati tudnivalókat is nyújtunk, és a tatai szállások sem maradnak el.

Tatai Fényes Tanösvény – különleges cölöpséta a láperdőben
Fényes Tanösvény (Fotó: Bella László)

A tatai láp története

Tata szlogenje nem hiába az, hogy „a vizek városa”: régen sok-sok tiszta, enyhén szénsavas forrás tört fel a területen, így Fényesen is. Egy időben ezek sajnos a bányászat miatt kiapadtak, de amikor a bányák később leálltak, a természet is kezdett magához térni. Ma már ismét tele a környék tiszta, friss forrásokkal. Ezért is működik a tanösvény mellett a Tatai Fényesfürdő, amit a 20 fok körüli források vize táplál. 

Tatai Fényes Tanösvény – különleges cölöpséta a láperdőben
Cölöpsétány a tatai tanösvényen (Fotó: Bella László)

Kezdődjön a túra!

Az autót a Tatai Fényes Fürdő és Kemping szabad parkolójánál hagyhatjuk, majd irány a Látogatóközpont! Nem nehéz észrevenni, egy impozáns fatorony található mellette, ami 14 méter magasan nyúlik az ég felé. Ez a torony azt jelzi, hogy ilyen magasságig érne a karsztvíz, ha szabadon törne fel a talajból. Egyébként a látogatóközpontba azért is érdemes betérni, mert a helyi élővilágot bemutató kiállítások kaptak helyet benne.

Tatai Fényes Tanösvény – különleges cölöpséta a láperdőben
Tatai fényes tanösvény (Fotó: Bella László)

Miután megvannak a belépők, mehetünk is a bejáratot jelző nagy fakapuhoz. Ez egyben a kijárat is, mivel a Fényes Tanösvény kvázi egy kört ír le. Az útmutató nagyjából annyi, hogy mindig tartsunk balra – az első elágazás a Sarki-forrásnál lesz, ahol, kitaláltátok: balra kell haladni.

Tatai Fényes Tanösvény – különleges cölöpséta a láperdőben
Tündérrózsák (Fotó: Bella László)

A hidakon, cölöpökön és fapallókon kanyargó út körülbelül 1 órás, és a gyerekek is garantáltan élvezni fogják, mert játékos, interaktív módon nyújt információt a hely élővilágáról. És hát eleve, nem egy hétköznapi terepen kanyarog ez a tanösvény, majd meglátjátok! 

Egy igazán egyedülálló cölöpsétány

Van abban valami különleges, amikor az ember nem a talajon, hanem megemelt pallókon vagy cölöpökön sétál a fák között, ugye? Itt is részben ez a felelős a különleges élményért. A cölöpsétány viszonylag új, 2015-ben építették, és több, mint 1 km hosszan fut a láp fölött. 

Tatai Fényes Tanösvény – különleges cölöpséta a láperdőben
Fotó: Bella László

Egész pontosan 1350 méter hosszú, és 18 állomás található rajta. Mind a 18 állomásnál információs táblákat helyeztek ki; nem kell semmit előre „guglizni”, a helyszínen minden érdekes információt megkaphatunk a lápvidékről, annak növény- és állatvilágáról, illetve egyéb látnivalóiról.

Bár az úton gyönyörű magas égerfák kísérnek, a lényeg odalent rejtőzik: a karsztforrások ma is aktívak, buborékjaik fel-felbugyognak alattunk. Ha szerencsénk van, kiszúrhatunk egy-egy békát, hódot, teknőst vagy a különös nevű, rágcsálóra emlékeztető nutriát is. A lebegő tavirózsák és a vízből kinyúló fatörzsek látványa végigkísér az úton!

A leglátványosabb látnivalók a séta során

Tulajdonképpen az egész séta egy kivételesen látványos terepen történik, de azért megvannak a közönségkedvenc pontok. Az egyik legizgalmasabb része az ösvénynek a Nagy-Égeresben található kilátótorony, ahonnan fantasztikus kilátást kapunk a vizes, vadregényes láperdőre. 

Tatai Fényes Tanösvény – különleges cölöpséta a láperdőben
Vadregényes láperdő

A másik népszerű hely pedig ezután következik: a tündérrózsákkal benőtt tó. Ez elsősorban a gyerkőcök kedvence, hiszen igazi vízi kaland várja őket: kézi erővel működő csónakkal is át tudják húzni magukat a túlpartra. Ha ehelyett viszont inkább megtartanátok a biztos távolságot a víztől, válasszátok az izgalmas függőhidat! 

Belépő ára és nyitvatartás

Többféle belépő van, a pontos kedvezményekről, csoportos és családi jegyekről a honlapon tudtok tájékozódni. A jó hír, hogy ha Tatán vagy a közelben foglaltok a szallas.hu-val, akkor 10 %-os kedvezménykupont kaptok a foglaláshoz, így olcsóbban vehetitek a belépőt!

  • Teljes árú nyári jegy: 1300 Ft
  • Teljes árú téli jegy: 900 Ft
  • Kedvezményes árú nyári jegy: 900 Ft
  • Kedvezményes árú téli jegy: 600 Ft
Fotó: Bella László

Nyitva tartás: A tanösvény egész évben látogatható, télen is nyitva tart, mivel a tanösvény 20-22 fok körüli vize sosem fagy be. 

  • április 1 – április 30. között: hétfő-péntek 9:00-15:30 / szombat-vasárnap: 9:00-18:00
  • május 1 – szeptember 30. között: hétfő-vasárnap 9:00-19:00
  • október 1 – március 31. között: hétfő-vasárnap 9:00-15:30

A tanösvény címe: 2890 Tata, Fényes Fasor 1363/95 hrsz. 

KÉPEK: Bella László www.lighthuntersgroup.com
Facebook oldal: https://www.facebook.com/lighthuntersgroup/
Instagram: https://www.instagram.com/laszlobella_lighthunters/

Gyakorlati tudnivalók a kiránduláshoz

  • Háziállatot nem vihetünk a tanösvényre, a segítő kutyákat kivéve.
  • Szélsőséges, viharos időjárás esetén nem látogatható, így érdemes előre megnézni, milyen időre számíthatunk!
  • Ha szakvezetést kérünk, akkor azt legalább 1 héttel előtte kell megrendelni. 
  • Csak gyalogosan látogatható, így a biciklizést inkább tartogassuk a városra – a Tatai Öreg-tó körül például szuper kerékpárút található!

További kihagyhatatlan látnivalók Tatán:

  • Öreg-tó: hazánk egyik legidősebb mesterséges tava, amit egyrészről a város, másrészről erdők ölelnek körbe. Kellemes séta, vagy biciklis program!
  • Tatai vár: Az Öreg-tó partján álló vár középkori kiállítása igazi élmény.
  • Fellner Jakab kilátó: 40 méter magasról csodálhatjuk meg a barokk hangulatú város képét.
  • Agostyáni Arborétum: A Gerecse hegység egyik legszebb völgyében terül el az arborétum, ahová 10 % kedvezményt kaphattok a belépőből, ha Tatán foglaltok szállást.
  • Kálvária domb: Tata legmagasabb pontja, 166 méterrel, és egyben természetvédelmi terület is. Szuper kirándulásos programot nyújt!

Néhány tipp a legjobb tatai szállások közül:

Platán Udvarház Tata

Platán Udvarház Tata

Sirály Panzió Tópart Tata

Sirály Panzió Tópart Tata

Váralja Apartman Tata

The Corner House Panzió Tata

The Corner House Panzió Tata

Forrás Vendégház Tata

Forrás Vendégház Tata

Ha még nem jártatok ezen a páratlan helyen, akkor ideje bepótolni, nem fogtok csalódni! Kiváló program gyerekes családoknak is, és mindenkinek, aki egy különleges természeti csodát szeretne látni. Az összes szállást Tatán itt találjátok >>

(Képek forrása: Bella László, szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%