Site icon Szallas.hu Blog

Ezer élménnyel vár a Tisza-tó: Kihagyhatatlan helyek és szállások az egész családnak


A Tisza-tó egy igazi természeti kincs Magyarországon, ráadásul az aktív pihenést kedvelők fellegvára. Csónakázás a Tisza-tavi madárrezervátumban, kerékpártúra a tó körül, netán izgalmas ártéri tanösvények érdekelnek? Mindre találtok példát: íme, a legérdekesebb Tisza-tavi helyek és programok, valamint családbarát szállások közül is válogathattok. Tartsatok velünk egy igazi vízi paradicsomba!

Ezer élménnyel vár a Tisza-tó: Kihagyhatatlan helyek és szállások az egész családnak

Kihagyhatatlan helyek: irány a Tisza-tó környéke!

Szórakoztató ismeretterjesztés: Tisza-tavi Ökocentrum

Észrevettétek már, hogy a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum központi épülete egy felszálló madarat formál? Ha még nem, győződjetek meg róla élőben! A Tisza-tó látnivalói közül az Ökocentrum az alap, mert itt abszolút mindent megtudhattok a tó élővilágáról. Sőt, itt található Közép-Európa legnagyobb édesvízű akváriumrendszere is. 

Tisza-tavi Ökocentrum, Poroszló

A látogatóközpontban minden van: őshonos magyar halak, kétéltűek, 3Ds mozi, kilátótorony, játszószoba, rovarbemutató, és szabadidőpark hóddal, rókával, ékszerteknőssel, muflonnal. A gyerekek is imádni fogják, mert interaktívan szemléltetik a hely érdekességeit.

A kicsik kedvence: Tisza-tavi miniZOO, Sarud

Ha a gyerkőcök mániája az állatkert és az állatsimogatás, ne aggódjatok, a tó mellett is kialakítottak egy mini, családbarát állatparkot. Az állatokkal való ismerkedés mellett a park szolgáltatásai közt szerepel még a csónakos vízi- és kerékpártúra szervezése is, de kézműves foglalkozásokkal is segítenek lekötni a gyerekek fölös energiáit. 

Tisza-tavi miniZOO

Tekerjétek körbe az egész tavat! 

Nem csak a Balatont lehet ám körbebiciklizni! Tavaly végre átadták a Tisza-tó kerékpárút utolsó szakaszát Tiszafüred és Poroszló között. A fejlesztés részeként megépült a Tisza-tavi kerékpáros híd is, ami dizájnosan illeszkedik a természeti környezetbe. Kétféle útvonal közül választhattok: a Kiskör 70 km hosszú, míg a Nagykör 95 km hosszú. Az egész családnak érdemes két kerékre pattanni, mert most már biztonságos úton, csodás tájkép mellett bringázhattok!

Tisza-tavi tanösvények, amik mellett nem lehet elmenni:

Pákász tanösvény, Tiszaörvény 

Tudjátok, kik voltak a pákászok? Ha nem, nem fogjuk elspoilerezni: ezen a tanösvényen alaposan megismerhetitek e különös emberek történetét és életstílusát. A Szabics-kikötőből induló tanösvény 1 km hosszú, így kisgyerekkel is bírható, kellemes 1-2 órás séta lesz. 12 állomás tagolja az ösvényt, vízen és szárazföldön kanyarog, miközben igazi kalandokat élhettek át. Például kipróbálhatjátok a lápon járást, a nádsíp készítést, vagy akár célba is dobhattok sárgolyóval. 

Tipp: A változatos terepviszonyokra tekintettel, a kisebb gyerekeknek érdemes saját gumicsizmát is vinni. Nem csak kényelmesebb, de felhőtlenebb lehet így a felfedezés.

Tiszaörvényi Pákász Tanösvény

Tiszavirág Ártéri Sétaút, Tiszaörvény 

Szoktuk mondani, hogy valami „tiszavirág életű”, azaz rövid ideig tart, és ilyenkor sokan egy növényre gondolnak. Holott a tiszavirág valójában egy kérészfaj, azaz egy szárnyas rovar. Ennek a fejlődési szakaszaival, a tó élővilágával, és olyan rég elfeledett mesterségekkel ismerkedhettek meg a tanösvényen, mint a gyékényfonás. Az Ártéri Sétautat vízi úton a Szabics-kikötőből, csónakkal lehet elérni. 2 km hosszú és 10 állomásból áll, így ez is egy pár órás, kényelmes kirándulást nyújt az egész családnak.

Tiszavirág Ártéri Sétaút

Nincs Tisza-tó csónakázás nélkül: Izgalmas csónaktúrák, ahol testközelből láthatjátok a vízi paradicsomot

Csónakkal a Tisza-tavi madárrezervátumba

Ezen a városi kikötő által szervezett, pár órás túrán megnyílik előttetek a vízi világ szépsége! A fák ágain énekesmadarak kísérnek, a vízben kiszúrhattok egy-egy vidrát, és olyan különleges madárfajokat figyelhettek meg a csónakból, mint a fekete gólya, a törpegém, a jégmadár, vagy a kárókatona. Ugyanis a Tiszavalki-öbölben terül el Közép-Európa legnagyobb madárvonulási központja. Páratlan élmény lesz!

Egy másik opció, ha a Tisza-tavi madárrezervátum érdekel, a Bencsik Barnabás által vezetett motorcsónakos túrák. Ennek keretében is egy izgalmas, vadregényes ismeretterjesztő túrán vehettek részt, és bónusz, hogy a motorcsónak kutyabarát.

Hód vízitúra, ahol nem csak hódokat láthattok

2005-ben 26 hódot engedtek szabadon a Tisza-tó egyik szigetén, azóta szépen elszaporodtak ezek a különös kis vízi élőlények, amik mindig nagyon izgatják a gyerekeket. A hód vízitúra is egy családbarát, kellemes program, amit nem érdemes kihagyni, mert a hódok mellett a tó növény- és madárvilága is feltárul előttetek.

Motorcsónakos hód vízitúra

Napkelte-, naplemente- és éjszakai vízitúra

A naplemente eleve jól hangzik, de a napfelkelténél már az ember kétszer is meggondolja, hogy megéri-e felkelni olyan korán?! A válasz: mindenképp! Ugyanis ilyenkor egy egészen más világ fogad a vízen: a táj még csak ébredezik, de a madarak már a hangjukkal ébresztgetik a természetet. Naplementekor pedig romantikus fénybe öltözik a víztükör, és ekkor a legaktívabbak a hódok is. 

Sőt, éjszakai túrára is bejelentkezhettek, ahol a fényszennyezéstől mentes, csillagosan ragyogó ég alatt hallgathatjátok a tó csendjét. A túrákat Molnár Balázs vezeti, nagyméretű, kényelmes, modern motorcsónakkal.

Ha ti magatok szelnétek a habokat: Chili Outdoors Kajaktúrák

Fedezzétek fel a kis csatornákat, és a nádasból előtűnő nyílt vizet, úgy, hogy ti eveztek! Nyugi, ha ti sem születtetek profi kajakosnak, semmi vész, a kajaktúra elején technikai oktatást kaptok, a biztonságos felszerelés is garantált, és szakképzett vezetők kísérnek. A csoport maximum mérete 6 fő, és nem a verseny-lapátolás a cél, így lesz időtök fotózkodni, nyújtózni, szusszanni menet közben.

Tisza-tavi kajaktúra

Jó tudni: Ezek a vízi túrák mind Tiszafüredről indulnak, és mind előzetes bejelentkezéshez kötöttek!

+ 2 szuper hely a Tisza-tó környékén, ha a természetbe vágytok:

Karcagi lombkorona sétány

Karcag egy jó 40 perc Tiszafüredtől, de látnivalói –például a híres szélmalom– megérnek egy kiruccanást. Most azonban a lombkorona sétányt emeljük ki, ha netán különleges szabadtéri kirándulásra vágynátok. A sétány 6 méter magasan vezet a fák között, és ha elfáradtatok, akad pihenőpad, játszótér, és tűzrakóhely is. Egész évben ingyenesen látogatható! Még több Karcag környéki látnivaló >>

Karcagi lombkorona sétány

Tiszaigari Arborétum

Tiszaigar körülbelül 10 perc autóútra található Tiszafüredtől, és érdemes útba ejteni egyszer az arborétum miatt. A növények közt tett séta után akár a padokkal ellátott tűzrakó helyek körül is lepihenhettek egyet. Az arborétumot 2016-ban felújították, így azóta kibővült a növényállomány is.

Tiszaigari Arborétum

Fontos: Amíg a járvány miatti korlátozások érvényben vannak, minden látnivaló és program előtt külön tájékozódni kell a nyitvatartásról és a látogatási feltételekről!

Szállást kerestek? Adunk pár tippet: Családbarát szállások a Tisza-tónál!

Kedves Vendégház Tiszafüred

Nem kérdés, hogy egy kedves helyről van szó, de a szállás fő vonzereje, hogy ez egy önálló kertesház. Így a maximum 5 fős családé lehet az egész ház. A gondozott udvarban napozószékek és tűzrakóhely is vár.

Lila Akác Apartman Tiszafüred

Ismét egy olyan apartman a Tisza szállások közül, ami csak a tiétek lehet, és nem kell osztozni más vendégekkel a közös tereken! Kényelmes beltér, kiváló felszereltség, tágas terasz – mi kell még? 

Lila Akác Apartman Tiszafüred

Homok-Bérc Vendégház Tiszafüred

Tiszafüredtől 3 percre, csendes, zöld övezetben is megszállhattok. 3 vendégház van, melyekhez közösen tartozik egy nagyméretű park, ahol többek közt van strandröplabda-pálya, szalonnasütő, trambulin, függőágyak, és egy kis játszótér is.

Homok-Bérc Vendégház Tiszafüred

Szívünk Csücske Vendégház Sarud

Mit szólnátok egy takaros falusi parasztházhoz, ami a régi korokat idézi meg, de belül modern kényelemmel szolgál? 5 fős családok bőven elférnek benne, de maximum 7 főt is tudnak fogadni.

Szívünk Csücske Vendégház Sarud

Partitúra Vendégház Tiszaörvény

Tiszaörvény Tiszafüred üdülőfaluja, így a vendégház elhelyezkedése szuper. A 4 fős apartman a hatalmas üvegfelületeknek köszönhetően rendkívül világos, hangulata természetes, barátságos.

Partitúra Vendégház Tiszaörvény

Harmónia Kisház Vendégház Poroszló

A Tisza-tóhoz és a központhoz is közel van ez a vendégház, amelynek udvarában mini játszótér, kerti pavilon, és sütögetőhely is található. Az igényes, letisztult berendezésű ház 4 férőhelyes.

Harmónia Kisház Vendégház Poroszló

Harmónia Parasztház Poroszló

A tiszai szállások egyike gyöngyszeme ez a vidékies, ugyanakkor modern szálláshely, játszótérrel, fedett terasszal. A fő családi házban összesen 8 fő fér el, de az udvaron van egy másik ház is, amiben még 4 személy elszállásolható.

Harmónia Parasztház Poroszló

Akárhogy is szerettek kirándulni – két keréken, csónakkal, vagy szárazföldön – ne habozzatok, mert a Tisza-tó környéke fantasztikus élményeket kínál!

A Tisza-tavi szállások közül itt tudtok még válogatni >>

(fotók: szallas.hu)


Exit mobile version