Site icon Szallas.hu Blog

Kazamaták földjén – Térképezd fel a komáromi erődrendszert!


Mindig is kíváncsi voltál a legendás bevehetetlen erődre, ami több kilométer hosszú földalatti kazamata-hálózattal vár Komáromban? A komáromi erődrendszer kihagyhatatlan látnivaló, a hadtörténeti műemlék bakancslistás hely a történelemrajongók számára

Komáromi erődrendszer – Komárom legendás látnivalója

Komárom előnyös közlekedés-földrajzi helyzete miatt már a régmúltban is jelentős gazdasági és kulturális szerepet töltött be, stratégiai jelentőségű központtá a Római Birodalom terjeszkedése alatt vált.

A komáromi erődrendszer Közép-Európa legnagyobb erődítményrendszere, amely a Szlovák Köztársaság és Magyarország területére is kiterjed. 

Gondoltad volna? A komáromi erődrendszer 9.3-at kapott a lehetséges 10-ből a Szallas.hu vendégértékelései alapján, a látogatók 100%-a ajánlaná barátjának az erőd megtekintését. 

Komáromi Erődrendszer

Mit érdemes tudni az erődrendszerről?

A Komáromi Erődrendszer részei a Monostori Erőd, a Csillagerőd és az Igmándi Erőd, utóbbi épült legkésőbb. 

A Monostori erőd 1850 és 1871 között épült. A hadtörténeti műemlék 25 hektáron fekszik, teljes területe a lőterekkel együtt 70 hektár. Az erőd 640 helyiséget számlál, az itt élő katonák legmagasabb létszáma 8000 fő volt.  

Az erőd napjainkban népszerű filmforgatási helyszín, emellett számos kiállítással várja a látogatókat. 

A Csillagerőd az Öregvár keleti bástyájával szemben fekszik, feladat az volt, hogy óvja a meglepetésszerű támadásoktól a központi erődöt, védje a hajóhidat, és blokkolja a folyami hajóforgalmat. 

Az Igmándi erőd a komáromi erődrendszer legfiatalabb tagja, amelyet úgy alakítottak ki, hogy a lehető legtöbb löveg nézzen az ellenség irányába. A zárt erődudvar északi oldalát egy laktanya zárta le. Az Igmándi Erőd jelenleg nem látogatható, várhatóan 2023 nyarán nyit majd. 

Komáromi erőd

Az erődrendszer megközelítése

Az erődrendszer Budapesttől 96 km-re fekszik, autóval az út körülbelül 60 perc. Ha Esztergomból indulsz, szintén ennyit kell utaznod. 

Tömegközlekedéssel körülményesebb az erődrendszer megközelítése, ugyanis a komáromi vasútállomástól autóbusz járatokkal juthatsz a Monostori Erőd megállóig. 

Földalatti folyosók

Kihagyhatatlan látnivalók Komárom környékén

Felfedeznéd a Komáromi Erődrendszer közelében található programokat és látnivalókat? Ezek a helyek mindenképpen kerüljenek fel a listádra:

Derítő-tó, Tata

Fedezzétek fel Tardos titkos kincseit is, ha Komárom felé veszitek az irányt >>

Top 5 hangulatos szállás Komárom városában

Összegyűjtöttünk neked öt szálláshelyet a komáromi erdőrendszer közelében, ahol pihentető kikapcsolódás vár rád.

Állatbarát hotel a Duna-parton – Hotel Aqua Komárom

Apartman közel a városközponthoz – Ilona Apartmanház Komárom

Szállástipp csendes kikapcsolódáshoz – Vasmacska Panzió Komárom

Egyedi szálláshely pároknak – Exotikus 2 szobás lakás erkéllyel Komárom

Családbarát apartman Komáromban – Czanek Apartman Komárom

Kedvet kaptál egy komáromi hosszú hétvégéhez a családdal vagy a barátokkal? Foglalj szállást a Komáromi Erődrendszer környékén még ma >>

(Képek: Szallas.hu)


Exit mobile version