Site icon Szallas.hu Blog

Várak, borok, présházak – Tolna megyei kirándulás bakancslistás élményekkel (+szállásajánló)


Mesebeli pincefalvakkal, középkori várakkal és hangulatos kirándulóhelyekkel bővítenéd a hazai bakancslistádat? Mutatjuk, milyen élmények várnak rád, ha nem tudsz nemet mondani egy többnapos Tolna megyei kirándulás gondolatára! 

Tolnai megyei kirándulás – 15 bakancslistás látnivalóval

Összegyűjtöttük neked Tolna megye legizgalmasabb látnivalóit, kirándulóhelyeit, történelmi és természeti kincseit. 

Simontornyai Vár és Vármúzeum, Simontornya

A XIII. században épült vár Simontornya kiemelt látnivalója, amely napjainkban állandó és időszaki kiállításokkal várja az érdeklődőket. 

Egy felfedező körút alkalmával a helyreállított várban megtekinthetjük a reneszánsz keresztablakokat, a loggiát, a kandallós szobát, és az egykori lovagtermet, amelynek emlékeit a kőtár őrzi. Egy Tolna megyei kirándulás alkalmával érdemes felvenni a listánkra a várlátogatást. 

Simontornyai Vár és Vármúzeum

Szállástipp: Fried Kastélyszálló Resort Simontornya

Ozorai Pipó vára, Ozora

Ozorai Pipó vára értékes középkori emlékünk, amely a Balaton és a Duna között, Ozora községben található. A várkastély napjainkban élményházként működik, a földszinti helyiségekben vártörténeti kiállítás várja a látogatókat. 

Bejárhatjuk a belső udvart és az emeleti történeti termeket, megnézhetjük Pipó hitvesének hálószobáját, a díszes tróntermet, a reneszánsz ebédlőt és a fegyvergyűjteményt is. 

Ozorai Pipó vára

Szállástipp: Gála Panzió Simontornya

Dunaföldvári vár, Dunaföldvár

Dunaföldvár vára feltehetően a 15. századból származik, feladata a stratégiailag fontos dunai átkelőhely biztosítása volt. A vár napjainkban állandó kiállításokkal és programokkal várja a látogatóit, míg a gyerekek múzeumpedagógiai foglalkozásokon vehetnek részt. 

Dunaföldvári vár

Szállástipp: Panoráma Üdülőfalu Dunaföldvár

TOP szállások Tolna megyében >>

Babits Mihály Emlékház, Szekszárd

Babits Mihály szülővárosában, Szekszárd központjában található a Babits Mihály Emlékház, ahol a látogatók megtekinthetik a család mindennapi használati tárgyait, fotóalbumait, és a ház eredeti bútorait. Az épületnél látható Babits Mihály szobra is. 

Irodalom és Babits-rajongók számára az emlékház bakancslistás pont egy Tolna megyei kirándulás során. 

Babits Mihály szobra

Szállástipp: Munkácsy Villa Szekszárd

Mézeskalács Múzeum, Szekszárd

A Petrits család 1825 óta készíti a mézeskalácsokat, gyertyákat és cukorkákat, a mesterségek apáról fiúra szálltak. 

A szekszárdi Mézeskalács Múzeum bemutatja a Petrits család és a mézeskalácsos mesterség történetét, illetve megismerhetjük azokat az eszközöket is, amelyekkel a régi mesterek dolgoztak. A vendégeket mézes sütemények, és mézeskalácsok széles kínálata várja.

Mézeskalács Múzeum

Szállástipp: Lehel Vendégház Szekszárd

Lösz-szurdik tanösvények, Szekszárd

A mézeskalácsos élmények után érdemes még Szekszárdon maradni, hiszen a város érdekes kirándulóhelyeket is tartogat számunkra. 

A 6 km hosszú Benedek-szurdik tanösvény és a 3 km hosszú Parásztai tanösvény különleges tájakon vezet, utunk során felfedezhetjük a löszbe vájt barlanglakásokat, a terület szőlőterületeit, eközben ráadásul a kilátásban is gyönyörködhetünk. 

Lösz-szurdik tanösvények

Szállástipp: Kerékhegy Vendégház Szekszárd

Szekszárdi városnézés >>

Molyhos tölgy, Bátaszék

A bátaszéki molyhos tölgy a város külterületén, az Orbán-hegy nevű dűlőn található, a Szent Orbán-kápolna közvetlen szomszédságában. 

A tölgy 2015-ben elnyerte „Az év fája” címet hazánkban, egy évvel később, 2016-ban pedig „Az év európai fája” versenyen is első helyezést ért el. A fa korát 300-400 évre becsülik.

Molyhos tölgy, Bátaszék

Szállástipp: Rókabajusz Vendégház Bátaszék

Szent Hubertus kápolna, Tamási

A Szent Hubertus kápolna a vadászok és erdészek védőszentjének tiszteletére épült, Gál László erdőmérnök tervei alapján. 

A Miklósvári-tó partján található, medvegerezdes boronafal szerkezettel épült kápolna hazánkban és külföldön is ismert, elhelyezkedése és festői látványa miatt évente több ezren keresik fel. 

Szent Hubertus kápolna

Szállástipp: Mazsola Vendégház Tamási

Tamási-kilátó, Tamási

A Tamási-kilátó környékén interaktív játékos megállókat alakítottak ki, így a könnyed túrával megközelíthető építmény felé haladva rendhagyó módon ismerkedhetünk meg a terület állat- és növényvilágával

A kilátóból mesés kilátás nyílik Tamási városára és a környező dombvidékre, a túra éppen ezért színes program egy Tolna megyei kirándulás alkalmával. 

Tamási-kilátó

Szállástipp: Borostyán Apartmanház Tamási

Szállások Tolna megyében >>

Dám Pont Ökoturisztikai Látogatóközpont, Tamási

A Dám Pont Látogatóközpont Tamási a Miklósvári parkerdőben fekszik, a látogatóközpont kiállítótérként és rendezvényhelyszínként is funkcionál.

A kétszintes épületben interaktív, digitális eszközök (touch kijelzők, hangzuhany, 3D projektor és szemüveg, fotófal stb.) segítségével ismerhetik meg a látogatók a térség vadászati kultúráját, az itt élő állat- és növényvilágot, a város és a környék természeti és történeti értékeit

Tipp: A környéken érdemes bejárni a Parkerdei tanösvényt és a Dámok dobogása tanösvényt is.

Dám Pont Ökoturisztikai Látogatóközpont

Szállástipp: Flóra Vendégház Tamási

Tamási Vadaspark, Tamási

A 20 hektáron elhelyezkedő Tamási Vadasparkban közel 50 dámszarvas, vaddisznó, gímszarvas és muflon várja a látogatókat.  

A kihelyezett információs tábláknak köszönhetően megismerkedhetünk a tolnai erdők állat- és növényvilágával, a földbe süllyesztett leskunyhókba bújva pedig természetes környezetükben tanulmányozhatjuk az állatokat.

Tamási Vadaspark

Szállástipp: Hársfa Szálló Tamási

Présház Múzeum, Tamási

A Présház Múzeum szőlőskertek és bortermelők környezetében található, a múzeum célja, hogy megőrizze a tájegység borkultúráját, illetve néprajzi és építészeti emlékeit. 

Az épület közvetlen környezetének rehabilitációjának köszönhetően belepillanthatunk az egykori szőlőművelés kis részletébe is. Egy Tolna megyei kirándulás nem lehet teljes a megye ismert pincefaluinak felfedezése nélkül. 

Présház Múzeum

Szállástipp: Bronco Vendégház Tamási

Pincehegy, Györköny

A település mellett elhelyezkedő dombon egy 300 épületből és diófás környezetből álló „Pincehegy” található. 

A település vezetésének és a pincegazdák együttműködésének köszönhetően a 300 éves Pincehegy egysége és szépsége még napjainkban is őrzi a régi idők emlékeit. 

Pincehegy, Györköny

Szállástipp: Wein&Schlaf Panzió Györköny

Szállások a közelben >>

Pincefalu, Paks

A szőlőtermesztés fellendülése a 18-19. századra tehető Pakson, a paksi présházak építése a 19. század elején kezdődött meg. A présházak – melyek többségében 50 m² nagyságú hagyományos gerendás famennyezetű épületek – legnagyobb része a Sárgödör téren található.

Pincefalu, Paks

Szállástipp: Muskátli Apartman Paks

Pincefalu, Bölcske

Bölcske fő nevezetessége a csaknem 500 pincéből és pincesorból álló Pincefalu, melyet szőlőültetvények vesznek körül. A helyi borászok munkájába betekintést nyerhetnek a látogatók a helyi rendezvények idején, a településen Irsai Olivért, Olasz rizlinget, Kékfrankost és Zweigelt illetve Cabernet is termesztenek. 

Pincefalu, Bölcske

Szállástipp: Eszter Panzió Harta

Beleszerettél a helyi látnivalókba? Foglalj szállást, és tedd tökéletessé a Tolna megyei kirándulást >>

A szekszárdi borvidék ősszel is tárt karokkal vár >>

(Képek: Szallas.hu)


Exit mobile version