Site icon Szallas.hu Blog

TOP 5 őszi program Szilvásváradon, amiért megéri útnak indulni


A Bükk az a vidék, amelynek kifejezetten jól áll az ősz: a színpompás fák, a csípősen friss hegyi levegő és az elcsendesülő erdő hangulata vár. Amellett, hogy a bükki Szalajka-völgy Szilvásvárad (sőt, Magyarország) egyik legszebb természeti kincse, még rengeteg programlehetőséget is kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt, az erdei kisvasúttól kezdve az izgalmas kalandparkig. Íme, a legjobb programok Szilvásváradon, szállásajánlóval!

Nem véletlen, hogy a Szalajka-völgy a Bükk egyik legkedveltebb kirándulóhelye. Kristálytiszta karsztforrások, pisztrángos tavak, jól kijelölt túraútvonalak és történelmi, kulturális emlékek gazdagítják ezt a festői vidéket. Ezek közül szemezgettünk most, íme!

Útban a Fátyol-vízesés felé

1. Szilvásváradi Kisvasút

Az eredetileg gőzüzemű vasutat főleg fa és mészkő szállítására használták, ma már azonban a turizmus egyik fő vonzereje Szilvásváradon. A vasút 4,5 km hosszú útvonalon közlekedik a Fátyol-vízesés és a Szalajka-Fatelep között. Ez utóbbi az indulási pont, ahol az állomásépületben képek mutatják be a vasút több, mint 100 éves történetét. Gyönyörű környezetben roboghattok, és az sem hátrány, hogy számos látnivaló a kisvasút vonalához közel fekszik.

2. Millenniumi Kilátó

A 36 méter magas kilátó tetejéről szétnézni egészen pazar élmény. Jó időben még a Magas-Tátra is látható! Ha viszont csak a Bükk vonulataira nyílik panoráma, akkor sem fogtok csalódni. Az erdők, dombok, és takaros hegyi falvak háztetői mind csodás látványt nyújtanak. Ha túra helyett inkább autóval érkeznétek (például mert a Millenium tanösvény babakocsival nem járható), akkor a Kalapati parkolótól kb. 10 perc séta vár rátok.

3. Fátyol-vízesés

Biztos hallottatok már a méltán népszerű Fátyol-vízesésről vagy láttátok fényképen, de ez élőben az igazi! A mészkiválás által létrejött 17 méter hosszú, lépcsőzetes vízesést a Szikla- és Szalajka-forrás táplálja, és Magyarországon egyedülállónak számít, csak kerítés mögül lehet megtekinteni.

Megközelítése könnyű, a szilvásváradi parkolótól egy könnyed gyalogtúra vezet a vízesésig, ami kisgyerekkel is kényelmesen teljesíthető. A már említett kisvasút is megáll itt.

TIPP: Nézzétek meg, melyik programokhoz tudjátok felhasználni a szilvásváradi szálláshelyekhez járó kedvezménykuponokat! >>

4. Istállós-kői-barlang

Ugorjatok 40 ezer évet vissza az időben, és nézzétek meg hazánk egyik legjelentősebb ősrégészeti lelőhelyét! A fokozottan védett barlangban a neandervölgyi és a cro-magnoni ember nyomaira bukkantak.

Az üreg hatalmas csarnoka különleges atmoszférát áraszt. Az ember itt megérzi, milyen parányi és fiatal is voltaképpen. Gyalogosan a barlang egy viszonylag meredek, szerpentines ösvényen érhető el a Gloriett-tisztástól.

5. Szilvásváradi Kalandpark

Magyarország legrégebbi kalandparkjában 6 féle erdei kötélpálya található és még egy csomó egyéb szórakoztató játék, ügyességi pálya. Többek között gumiköteles trambulin, íjászkodás, aranymosás, falmászás és lézerfegyveres stratégiai játék is van.

Ha egy-egy kirándulás a környékbeli túraútvonalakon nem köti le az összes energiátokat és extra adrenalinra vágytok, keressétek fel a kalandparkot!

A szilvásváradi programok listája még hosszan folytatódhatna – és folytatódik is! Az összes szuper programtippet, látnivalót itt találjátok >>

Szuper szilvásváradi szálláshelyek:

La Contessa Kastélyhotel Szilvásvárad ****

Szalajka Fogadó Szilvásvárad ***

Villa Park Panzió Szilvásvárad

Szalajka Liget Hotel és Apartmanházak Szilvásvárad ****

Harmónia Wellness Villa és Panzió Szilvásvárad

Most, hogy a forró nyár után beléptünk a kellemes őszbe, a strandolást is felcserélhetjük egy erdei kiruccanásra: foglaljatok Szilvásváradon, és irány a környék jobbnál-jobb programjai és természeti kincsei! Még több szállás Szilvásváradon >>

Vadregényes vidék: Bükki Nemzeti Park >>

(Képek: Szallas.hu, shutterstock.com)


Exit mobile version