Site icon Szallas.hu Blog

Titkos föld alatti világ – TOP 6 látogatható bánya


Magyarországot régen a „bányák országaként” is emlegették, hiszen számos szén- és ércbánya működött a területén, de emellett még a külszíni fejtés is jelentős volt. Nagy valószínűséggel a bányákban dolgozó munkások sosem gondoltak arra, hogy a munkahelyük valaha turisztikai attrakció lesz, pedig manapság egyre népszerűbb kirándulási célpontok ezek a helyszínek. Magyarországon számos felhagyott bánya van, de nem mind látogatható, mivel az ott tartózkodás veszélyes lehet. Most egy olyan titkos föld alatti világ felfedezésére invitálunk titeket, amit legálisan is meg lehet ismerni, és a felkeresésük semmilyen veszélyt nem rejt magában.

Top 6 látogatható bánya

1. Az egyik leglátványosabb látogatható kőbányánk: a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház

Mikor sok-sok éve először jártunk itt, minden túlzás nélkül állíthatom, hogy szinte semmi nem volt még, csak a hatalmas, már akkor is ámulatba ejtő terek. Már akkoriban is vaslépcsőkön leereszkedve és felkapaszkodva lehetett bebarangolni a kőfejtőt, de a monumentális termeken kívül sok látnivaló nem volt.

Fertőrákosi Kőfejtő

Mióta felújították, azóta viszont egy nagyon izgalmas és érdekes program, hiszen a kőfejtő területén kialakított Témaparkban egy időutazás részesei lehetünk, mely során a terület természeti, kőzettani és őslénytani értékeit ismerhetjük meg egy látványos interaktív kiállításon. A felszínen vezet a Sziklai (más néven kövi) benge tanösvény, ami egy errefelé előforduló cserjéről kapta a nevét. Innen nem csak a kőfejtőt csodálhatjuk meg felülről, hanem láthatjuk a Páneurópai Piknik helyszínét, sőt, szép időben a Fertő tó felé is pazar a kilátás. A kőfejtőben kapott helyet a Barlangszínház, aminek akusztikája kiválóan alkalmas zenei koncertek megtartására is.

Kövi Benge tanösvény Fertőrákoson

Szállástipp Fertőrákoson: Madárlátta Vendégház

Az ország egyik legkülönlegesebb látogatható bányája: Gánti Bauxitföldtani Park

A gánti bauxitbányát lépten-nyomon a Marshoz hasonlítják, és nem alaptalanul. Gánton 1920 és 1987 között bányászták a bauxitot mind a föld alatt, mind a külszínen. Az egykori bánya helyén ma egy 13 állomásos tanösvény található, mely ingyenesen látogatható. A táv 3,5 kilométer, a terep pedig nem nehéz, így gyerekekkel is bátran nekivághatunk. A parkhoz tartozik a Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum, ahol belépődíj ellenében közelebbről is szemügyre vehetjük az egykori munkaeszközöket, szerszámokat, régi fényképeket és az udvaron még két eredeti bauxitszállító mozdonyt is.

Gánti Bauxitföldtani Park

Szállástipp Gánton: Levendula-lak Vendégház

A hely, amiről nem is hinnéd, hogy valójában bánya volt: Hegyestű Geológiai Bemutatóhely

A monoszlói Hegyestű kedvelt kirándulóhely a Balaton-felvidéken, ám azt kevesen tudják, hogy ez is egy külszíni fejtés eredményeképpen alakult ki. A vulkáni csúcs egyik oldaláról egy sima vulkáni kúpnak látszik, másik irányból nézve azonban a kőfejtésnek köszönhetően szépen kirajzolódnak a bazaltoszlopok, amik a hegy jellegzetességét adják. A bemutatóhelyen, a bazaltbánya épületében állandó kiállítás tekinthető meg, de akár fel is túrázhatunk a Hegyestű csúcsára, ahonnét gyönyörű panoráma tárul a szemünk elé.

Hegyestű Geológiai Bemutatóhely

Szállástipp Monoszlón: Panoráma kilátó Vendégház

A legszebb bányánk: a Rudabányai tó

A bánya és a szépség eléggé összeférhetetlen fogalmak, ám van, amikor a kettő mégis összetalálkozik, és valami egészen elképesztő látványt nyújt. Ilyen a Rudabányai tó, amiről nehéz elhinni, hogy nem természetes szépség, hanem a bányászati tevékenység „mellékterméke”. Az azúrkék vizet vöröses árnyalatú sziklafalak ölelik körbe, amit nyaranta a fák zöldellő lombja csak még kontrasztosabbá tesz. A területen korábban ércbányászat folyt, majd ennek felhagyása után a karszt-és csapadékvíz elkezdte feltölteni a medreket. A környék azonban nem csak emiatt híres, hanem azért is, mert a régészek itt találtak rá Rudi, a 12 millió éves előember maradványaira.

Rudabányai tó

Szállástippünk a közelben: Tóberke Vendégház Imolán

Titkos föld alatti világ, amit csak a szerencsések láthatnak: Rákóczi-barlang

A barlang jelenleg sajnos nem látogatható, ám felkerült a listánkra, mert korábban már megnyitották a nagyközönség számára, és bár információ nincs róla, de reméljük, ez hamarosan újra meg fog történni. Az Esztramos-hegy gyomrában megbújó fokozottan védett barlang egy igazi kincs, csodálatos föld alatti világot rejt. A gyönyörű cseppköveket rejtő barlangrendszert bányászati tevékenység során tárták fel, és 2007-ben megnyitották a nagyközönség előtt is, ám egy ideje ismeretlen okból zárva tart. Addig is ajánljuk, keressétek fel a közeli, szintén nagyon látványos aggteleki Baradla-barlangot.

Rákóczi-barlang

Szállástippünk Aggteleken: Bokros Vendégház

Ismerd meg a bányászok különleges világát: látogatás az Oroszlányi Bányászati Múzeumban

Erről az eldugott kis Múzeumról kevesen tudnak, pedig nagyon izgalmas és érdekes hely. Egy régi bánya területén került kialakításra, és ottjártunkkor mi olyan szerencsések voltunk, hogy éppen egy hajdan ott dolgozó bányász volt a tárlatvezető, így sok érdekességet és kulisszatitkot mesélt a helyről. Ezt a múzeumot a gyerekek is szeretni fogják, mert ami nincs vitrinbe zárva, azokat a tárgyakat kézbe szabad venni, a könyvekbe, fotó albumokba pedig bele szabad lapozni. A kiállítás mellett megtekinthető az eredeti aknagépház, a kötélpálya a csillefeladó állomással, sőt, egy rövidke szakaszon még a bányába is leereszkedhetünk. A bejáratnál kihelyeztek néhány sisakot, amit érdemes használni, mert vannak elég alacsony részek is.

Oroszlányi Bányászati Múzeum

Bővebben a múzeumról és a környékről itt olvashattok:

Még több izgalmas kőfejtő és egykori bánya:

Nektek van kedvencetek, aminek helye lenne a felsorolásban?

(Képek: szallas.hu, Bene Mariann)


Exit mobile version