Site icon Szallas.hu Blog

TOP 7 svájci kirándulóhely, amit neked is látnod kell!


Svájc rengeteg olyan természeti csodával büszkélkedhet, amit egyszer az életben mindenkinek látnia kell. Lélegzetelállító hegycsúcsok, meseszép túraútvonalak és különleges panorámák várnak minket, ha ellátogatunk ebbe az alpesi országba. Íme hét bámulatos hely, amit érdemes felírni a bakancslistára.

Matterhorn

A lenyűgöző látványt nyújtó 4478 méter magas Matterhorn az Alpok hetedik legmagasabb hegycsúcsa. 1865-ben sikerült először meghódítani a csúcsot, ám még mai modern felszereléssel is igazi kihívást jelent a megmászása. A közelben található Kis-Matterhornt azonban siklóval is meg tudjuk közelíteni, a környéken pedig kiválóan kiépített túraútvonalak várják a kirándulókat.

Matterhorn

A hegy lábánál fekvő kisváros, Zermatt híres a tiszta levegőjéről és csodálatos panorámájáról – a monumentális hegycsúcs látványa mindenhová elkísér minket. A bájos üdülővárosban környezetvédelmi okok miatt kizárólag biciklivel, elektromos járművel vagy gyalogosan lehet közlekedni. Így biztosítják, hogy valóban élvezhessük a tiszta alpesi levegőt és a zavartalan kilátást.

 

Pilatus

A Luzern felett magasodó Pilatus hegység többek között arról ismert, hogy itt található a világ legmeredekebb fogaskerekű vasútja.

Pilatus

A 48 %-os emelkedőn közlekedő vasút végállomása 2073 méteres magasságban található, az idevezető utat kb. 30 perc alatt teszi meg. Ahogy egyre magasabbra repít bennünket a vasút, úgy változik a körülöttünk lévő táj is, és a sűrű erdőt lassan felváltja a kopárabb, sziklásabb rész.

A Pilatus-hegyre vezető út

A hegyre megérkezve páratlan kilátás nyílik Luzernre és az Alpokra, valamint két hotel – a Pilatus-Kulm és a Bellevue – is várja a vendégeket ezen a különleges helyen. A Pilatus csúcsa egyébként nemcsak a híres fogaskerekűvel, hanem libegővel és a Panorama-Gondelbahn felvonóval is megközelíthető.

Rajna-vízesés

Európa legnagyobb vízesését Svájc északi részén, Schaffhausen mellett találjuk. A 150 méter szélesen lezúduló víztömeg látványa egészen magával ragadó. A vízesés jól körbejárható, ugyanis több helyen korlátokkal ellátott teraszokat építettek, hogy minél közelebbről láthassuk ezt a természeti csodát.

Ha igazán testközelből szeretnénk átélni, hogy milyen ereje van a dübörgő vízesésnek, a középen álló sziklához vagy a vízesés aljához egészen benyúló kilátóhoz vízibuszokkal tudunk eljutni. A közeli hegytetőn álló Laufen várhoz is érdemes felmenni, hogy madártávlatból is szemügyre vegyük, ahogyan ez a hatalmas víztömeg alázúdul.

Trift gleccser és függőhíd

A svájci hegyek között megbújva található Európa egyik leghosszabb függőhídja, a Trift-híd. Felejthetetlen élményben lehet részünk, ha átkelünk rajta, ugyanis a függőhíd 100 méter magasan ível át a Trift gleccser és az itt kialakult tó fölött.

Az első változat 2004-ben készült el, majd 2009-ben stabilizálni kellett, hogy biztonságosabb legyen az átkelés. A 170 méter hosszú hidat Meirengenből érhetjük el egy felvonóval, majd innen egy 2 órás túra után érkezünk meg a gleccserhez és a függőhídhoz, hogy átéljük ezt a fantasztikus kalandot.

 

Furka-hágó, Rhône gleccser

A Furka-hágó (németül Furkapass) az egyik legmagasabban fekvő hágó Svájcban, melynek tetején a több ezer éve kialakult Rhône gleccser látványa fogad minket.

Rhône gleccser

Az utóbbi években a globális felmelegedés miatt a gleccser drasztikusan visszahúzódott, és már csak töredéke annak, ami 100 éve volt. Ennek ellenére még mindig fantasztikus élmény közelről megfigyelni a gleccsert és átsétálni a belsejébe vájt különleges jégbarlangon.

Egy csipetnyi olasz hangulat: 5 kihagyhatatlan város Svájc mediterrán vidékén >>

Fronalpstock

A Schwyz közelében található Stoos-Fronalpstock gyönyörű túraútvonalai lélegzetelállító tájakon visznek minket keresztül. A virágos rétek és hegyek között megbújó tavak látványával nem lehet betelni.

A Fronalpstock hegycsúcsra a Stoos faluból induló felvonóval juthatunk fel, majd egy átszállás után máris az 1922 méter magas csúcson találjuk magunkat. Számtalan túraútvonal közül választhatunk, a könnyebbtől a nehezebben teljesíthetőig, így akár gyerekekkel is bátran nekivághatunk.

 

Aare-szurdok

Az Aare-szurdokot Berntől egyórányira, Meiringen városához közel találjuk. Már az idevezető úton is meseszép hegyek között haladunk végig, de a másfél kilométer hosszú szurdokhoz érve még különlegesebb látványban lehet részünk.

A mészkősziklák között kanyargó folyó mentén, a függőleges sziklafalakban kialakított pallókon és alagutakon haladhatunk végig. A legkeskenyebb részen a szurdok alig egy méter széles, ellenben a meredek sziklafalak néhol 180 méternél is magasabbak. Nem véletlenül vált a szurdok az egyik legkedveltebb úti céllá az utazók körében.

Nincs más hátra, mint elővenni a hátizsákot, felhúzni a túracipőt, és már neki is vághatunk ennek a gyönyörű országnak, hogy a saját szemünkkel is láthassuk mindazt, ami a listában szerepelt. Garantáltan felejthetetlen élményekben és kalandokban lesz részünk.

/Fotók: Körmöndi Larina, pixabay/

 


Exit mobile version