Site icon Szallas.hu Blog

Varázslatos adventi hangulat és vásár Krakkóban


Sok éven keresztül nem szerettem a karácsonyt. Pár éve ünnepeljük úgy igazán, és érzem szükségét, hogy december elejétől szép lassan hangolódjunk, készülődjünk dekorációval, no meg egy adventi vásárban forralt borozzunk. A városok, kerületek mindenhol ünnepi fényárba és díszbe öltöznek, így nem egyszerű a választás, melyik adventi világot járjuk be. Mi, ha a közeli helyeket nézzük Európában, egyértelműen Krakkóra szavazunk!

Krakkó belvárosa ünnepi díszben

Az egyik, ha nem a legszebb és legkellemesebb adventi vásár a krakkói.

Mindenkinek csak ajánlani tudok egy hétvégét az egykori lengyel fővárosban, minden évszakban felejthetetlen élmény. Az óvárosát 1978. óta az UNESCO világörökségi listáján tartják számon, épületei és utcái, valamint a várost kettészelő Visztula hangulatos városnézésre és hosszú, andalgós sétákra csábít. A történelem együtt él a várossal minden mozzanatában.

Miért szeretem Krakkót?

Nincs ez másként advent idején se. Krakkó belvárosa kívül-belül fényárban úszik már novembertől, finom sütemény illatok lengik be az utcákat, tereket, és még a buszmegállóban lévő büfé is mikulássapkát kap. Esténként megtelik a város nézelődő, forralt borozó helyiekkel és turistákkal egyaránt, mindenfelől kellemes zeneszó hallatszik. Mi egy szombatot töltöttünk itt advent egyik hétvégéjén, és semmivel sem volt összehasonlítható az a hangulat, amelyben részünk volt az alatt a pár óra alatt.

Nemrégiben megkérdezték, miért szeretem Krakkót, – Zakopane-val együtt és úgy Lengyelországot alapvetően – amelyre szívből csak annyit tudtam válaszolni. “Mert otthon érzem magam; úgy érzem, hazaérkezem.”  Ugyanez az érzés fogott el akkor is, amikor nem törődve az idővel, úgy vegyültem el mohón a karácsonyi forgatagban, mintha csak itthon tettem volna egy bevásárló körutat a belvárosban.

Szállást keresel Krakkóban? >>

Látnivalók a belvárosban

Egyszerűen “Kék városnak” neveztem el magamban Krakkót; kék fénnyel világító utcai füzérek alatt haladunk el, a parkokban az óriás karácsonyfadíszek kék színben pompáznak és a Rynek is fehér és kék színbe borul.

A Rynek, vagyis a főtér ad otthont az igazi nagy karácsonyi vásárnak a történelmi épületei közt. Itt állítják fel a hatalmas mindenki karácsonyfáját, ide települnek ki a kis fabódékba az árusok, illetve a gyerekeket szórakoztató mutatványosok.

A Posztócsarnok belül olyan, mint egy őrületes színkavalkád a sok-sok karácsonyfadísztől, füzértől és lampiontól, és rengetegen bámészkodnak, keresik itt a megfelelő karácsonyi ajándékot. Az épület mellett színpadot építenek a különböző programok helyszínének, és egy betlehemet is felállítanak mint elengedhetetlen része a karácsonynak.

Karácsonyfát más, kisebb tereken is találunk ahogy a Wavel felé sétálunk, illetve nem fukarkodnak útközben sem a díszítéssel. Aki ünnepi hangulatra vágyik, igazi ráhangolódást szeretne, annak Krakkó kitűnő választás.

Személyes tippjeim a krakkói karácsonyi vásárhoz

Utazás: Egy vásár egy nap. A FlixBus járataival megoldható szállásfoglalás nélkül is, mindössze hét óra menetidővel, hogy élvezzük a karácsonyi hangulatot. A hajnali járat kora délutáni időpontban érkezik Krakkóba, és a késő esti visszaindulásig van elegendő időnk.

Decemberi időszakban négy-öt óra között sötétedik, így még egy rövid városnézésre juthat idő, majd sötétedéskor a fényárba borult város ünnepi hangulatában sétálhatunk, forralt borozhatunk és nézelődhetünk.

A Rynekről indulnak gyönyörűen ünnepi ruhába öltöztetett lovashintók, melyek egyikével igazi pompában végigjárhatjuk a várost, mesébe illő mind az élmény, mind a látvány.

Lovashintó a krakkói városnézéshez

Pénztárcakímélő: Ha olyan karácsonyi vásárra vágytok, ahol ténylegesen meg is engedhetitek magatoknak, hogy vásároljatok, és hogy ne sokat gondolkodjatok azon, hogy megihattok-e még egy forralt bort vagy megehettek-e még egy süteményt, akkor látogassatok el Krakkóba.

Helyi, kézműves termékeket, – tapasztaltan – jó minőségű ruhaneműket és játékokat vásároltunk már itt meglehetősen jó áron. Tavalyi karácsonyfadíszeinket mind itt szereztük be, de sálamat és kesztyűmet is például.

A kürtőskalács mellett próbáljátok ki az isteni finom, jellegzetes sajtokat. Zakopane-ban mi mindig tartunk kifejezetten “sajt-vacsorát”, hasfájásig tudjuk kóstolgatni ezt a finomságot.

Aki járt már advent idején Krakkóban, az szerintem csak megerősít a rajongásomban; aki pedig még nem, az adjon neki egy esélyt, hogy elvarázsolja!

Tölts el több napot Krakkóban! Szállásajánlatokat itt találsz >>

 

/Fotók: Kiss Gyula/


Exit mobile version