Site icon Szallas.hu Blog

Újra megnyitott Szentendre 30 éves múzeuma


2022-ben ünnepelte 30. születésnapját a hazai és fővárosi tömegközlekedés történetét bemutató szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum, ami a téliszünet után április elsején ismét megnyitotta kapuit az érdeklődők előtt.

Hasznos információk, amiket a látogatás előtt érdemes tudni

A szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum 1992. június 14-én nyitotta meg először a kapuit a nagyközönség előtt akkor még a BKV Zrt. ipartörténeti szakgyűjteményeként. Most a BKK Zrt. üzemelteti, és mindössze egy vonaljegy áráért számos kuriózumot láthatunk, olyan tömegközlekedési eszközöket, amik nosztalgiával töltik el azokat, akik még utaztak a jó öreg Ikarusokon vagy a Ganz-villamosokon.

Városi Tömegközlekedési Múzeum

A kiálltás Szentendrén, a Dózsa György út 3. szám alatt található a szentendrei egykori BHÉV kocsiszínben. Emiatt már maga a helyszín is megadja az alaphangulatot. A múzeum előtt lehet parkolni, de tömegközlekedéssel is nagyon könnyen elérhető, mert mellette található a szentendrei HÉV végállomás és a Volán pályaudvar is.

A kiállítás április 1-től október 31-ig tart nyitva hétfő kivételével minden nap 10 és 17 óra között.

A belépőjegyek tényleg jelképesek, a felnőtt 350 Ft-ba, a diák és a nyugdíjas 280 Ft-ba kerül. Aki szeretné kicsit támogatni ezt a különleges múzeumot, 500 Ft-ért vásárolhat fotójegyet, vagy vehet valamilyen apró kis emléktárgyat. A fotójegy megváltását kifejezetten javasoljuk azoknak, akik szeretnének néhány klassz szelfit lőni az ott lévő látványos matuzsálemek előtt.

Szentendre 30 éves múzeuma jelenleg 5 kiállítóteremmel egy bemutatócsarnokkal és szabadtéri kiállítással várja az érdeklődőket.

Személyes élményeink a szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeumban

Már maga az a tény is felért egy időutazással, hogy hármunk belépője még az 1000 Ft-ot sem érte el, ami valljuk be, igen ritkaságszámba megy már.

Belépve a kiállítóterekbe ez az érzés csak fokozódott. A termekben a hazai tömegközlekedés történetét mutatják be, de a fotók és korabeli dokumentumok mellett maketteket és más érdekes tárgyakat is látni.

Mi gyerekkel látogattuk a múzeumot, így nem is kérdés, hogy a legnagyobb élmény a bemutatócsarnok volt, ahol sok járműre és szerelvényre fel szabad menni, kipróbálhatjuk az üléseket, megcsodálhatjuk a régi járművek szépen kidolgozott belső tereit.

Látható itt többek között a legelső HÉV mozdonyok egyike, egy 1897-ben készült 418-as pályaszámú villamos, az ikonikus Ikarus buszok, de még metrószerelvény és troli is.

A szabadtéri kiállításon szintén olyan darabok sorakoznak, amiket sokan már nem láthattunk üzemképes állapotukban, de legalább így megcsodálhatjuk.

Amit még ne hagyjatok, ki, ha Szentendrén jártok!

Mi ezt a kiruccanást még egy Duna korzón tett sétával spékeltük meg, valamint megnéztük a város főterét is.

Séta a Duna-parton

A mi kedvenc helyeink, amiket még érdemes felkeresni Szentendrén:

Ide szinte minden évben ellátogatunk, és mivel már sokszor jártunk itt, újabban igyekszünk úgy időzíteni, hogy valamilyen nagyobb program is legyen, mert olyankor mindig új arcát mutatja a Skanzen, és így megunhatatlan.

A Szentendre belvárosából induló hangulatos tanösvényt nemrég fedeztük fel, a terep könnyű, végig a patak mentén vezet az út, így nincsenek nagy szintkülönbségek, gyerekekkel is teljesíthető.

Ha a régi tömegközlekedési eszközök tetszettek, akkor ez a hely szinte kötelező program, annyi érdekesség vár itt rátok.

Még több program Szentendrén >>

Szállástippünk Szentendrén

További szállások Szentendrén >>

Nosztalgiázzatok kicsit a szentendrei múzeumban, nézzétek meg, milyen csoda járgányok robogtak az utakon régen.

Szentendre látnivalói >>

(Képek: Bene Marianna, Szallas.hu)


Exit mobile version