Site icon Szallas.hu Blog

Vidd haza a természetet! – Téli kirándulások extrákkal


A tél sokaknál a bekuckózás időszaka, mikor többet van együtt a család, és több idő jut a kreatívkodásra is. Ha te is szeretsz alkotni, és mindehhez szívesen használsz természetes alapanyagokat, most mindenképpen tarts velünk, mert szuper tippeket hozunk arra, hogy a legjobb téli kirándulások élményét miként őrizhetjük meg a lehető legtovább. Irány az erdő, vidd haza a természetet!

5 szuper kirándulóhely, ahová télen is érdemes ellátogatni

Felsőtárkány és környékének eldugott helyei

Felsőtárkány a Bükki Nemzeti Park egyik legszebb része szuper túraútvonalakkal, nem mellesleg pedig makk és bogyólelőhelyekkel. Az egyik legkedveltebb kirándulóhely a környéken a Felsőtárkányi-tó, ami a Szikla-forrás felduzzasztásával jött létre. Itt 3 tanösvényt is találhattok, de bármelyik ösvény mentén indultok el, nagyon szép helyeken fogtok kilyukadni. A Bükk hegységben hangulatos tölgyesekre bukkanhattok, így remek hely a makk gyűjtésre, az erdő cserjéiről pedig színes bogyókat is szedhettek, hogy aztán otthon szebbnél szebb karácsonyi díszeket alkothassatok.

Bolyongás a Pilisben

Ha biztosra akarunk menni, Dobogókőt válasszuk kiindulási pontként, ahonnét a Pilis legszebb részeit érhetjük el. A mi kedvenceink a Zsivány-sziklák és a Thirring-körút (Turul-körút), de ezeken kívül is rengeteg lehetőség van erre kirándulni. Az erdő itt is számos kincset rejt, a bogyók mellett a kidőlt, korhadt fák törzséről gyűjthetünk például kiszáradt, mutatós taplógombákat, amik remek alapjai egy karácsonyi asztaldísznek.

Még több látnivaló Dobogókőnél >>

Téli túra Dobogókő környékén

Barangolás a Börzsönyben

Királyrétről indulva rengeteg túraútvonal közül válogathatunk, és egyikkel sem lehet mellélőni, ráadásul a legtöbb gyerekekkel is vígan teljesíthető. Bátrabbaknak ajánljuk a Nagy-Hideg-hegy meghódítását, melynek csúcsáról gyönyörű a panoráma. A Diósjenő környéki erdőkben rengeteg csipkebogyóbokrot találhatunk, melyek termései az első nagyobb fagyokig még nem feltétlenül puhulnak meg, így használhatók téli dekorációként is.

Tobozgyűjtés a Soproni-parkerdőben

A Soproni-parkerdőben nagyobb területen is találhatunk fenyőket, így aki kifejezetten tobozgyűjtési céllal vágna neki az erdőnek, annak ez tökéletes célpont. Persze az országban nem ez az egyetlen lelőhely, indulás előtt érdemes kicsit utána olvasni, mert a legtöbb hazai területen azért található még néhány kisebb-nagyobb fenyves.

Gyűjtögetés Salgóbánya és a Medves-fennsík fenyőerdeiben

Egy igazi ékszerdoboza hazánknak ez a környék gyönyörű erdőkkel és két szomszédos várral, melyek közül Salgó vára szabadon látogatható, így akár most is meg lehet nézni. Leginkább a csodás panoráma miatt éri meg ide felkapaszkodni, aztán pedig irány a Medves-fennsík, ahonnét egészen biztos, hogy nem fogunk toboz nélkül hazatérni.

Ha tovább barangolnátok az erdőben vagy csak megpihennétek, összegyűjtöttük a legszebb vendégházakat, amik később Rátok várnak >>

Téli erdő

Tippek a téli erdőjáráshoz:

EXTRA TIPP – Dobjátok fel az erdei kirándulást és barangoljatok a felhők között! Magyarország legizgalmasabb lombkorona-tanösvényei télen is páratlan élményt nyújtanak. >>

Vidd haza a természetet! – Ilyen csodákat készíthetsz az erdőben gyűjtött termésekből

Ha hazavittük a természetet, akkor használjuk is fel valamilyen csinos dekorációként. A kreatív ötletek tárháza végtelen, a Pinterest pedig rengeteg fantasztikus DIY-tippet ad, ha mégis tanácstalan lennél.

A mi kedvenceink:

Nektek van kedvenc gyűjtögetős helyetek? Ha szívesen megosztanátok másokkal is, kommentben várjuk az ötleteket!

Szállástippeket és remek ajánlatokat pedig a szallas.hu oldalán találtok! >>

(fotók: Bene Marianna, shutterstock)


Exit mobile version