Site icon Szallas.hu Blog

Virtuális múzeumi séták – Így nézhetsz szét ingyen az ország legjobb múzeumaiban


A jelenlegi helyzet sok mindenben korlátoz minket, de az éremnek van egy másik oldala is: a virtuális világnak köszönhetően olyan lehetőségek nyílnak meg előttünk, amelyek egyébként lehet, hogy elérhetetlenek lennének, mert nagy a távolság, nincs rá időnk, vagy éppen a pénztárcánk nem engedi. Ilyen például a kultúra is, hiszen nem egy színház kedvezményes virtuális belépő ellenében online közvetít előadásokat, vagy éppen fotelből ülve élvezhetjük sok együttes koncertjét. A digitális oktatásnak köszönhetően pedig egyre népszerűbbek a virtuális múzeumi séták is, melyek során világszerte neves intézmények kiállításait tekinthetjük meg.

Szépművészeti Múzeum

Virtuális múzeumi séták előnyei:

Most Magyarország legjobb múzeumaiba hívunk titeket egy virtuális séta keretében.

A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria úttörő kezdeményezése az online térben

Hazánkban a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria talán az a két múzeum, amelyik a leginkább felismerte a korlátozások adta lehetőséget, és leginkább törekszik arra, hogy kiállításait digitálisan is bejárhatóvá tegye, méghozzá igen komplex módon. Nem csupán megnézhetjük a műtárgyaikat, hanem virtuális tárlatvezetéseken vehetünk részt, ahol rengeteg ismeretanyagot is rendelkezésre bocsátanak, melyek a digitális oktatás során is jól hasznosíthatók.

Szépművészeti Múzeum

A Szépművészeti Múzeum digitális kiállításai ezen a linken érhetők el, de van itt még sok más izgalmas program is. A tudásunkat például próbára tehetjük különböző kvízek és játékok formájában, vagy a feltöltött anyagok segítségével akár otthon is alkothatunk. A digitális oktatást is igyekeznek támogatni, rengeteg témában került fel honlapjukra oktatási segédanyag is. A Szépművészeti Múzeum rendhagyó színházi programja, a Textúra szintén online érhető el, az eszinhaz.hu oldalon válthatunk jegyet az előadásokra.

A Magyar Nemzeti Galéria „Művészet otthonról” programja keretében a Szépművészetihez hasonlóan szintén rengeteg digitális ismeretanyag található a honlapjukon, de a mi kedvenceink a játékos foglalkoztatók, ahol az óvodás korosztálytól kezdve mindenki találhat kedvére való feladatot.

Nonstop Nemzeti Múzeum

Régóta tervben van már, hogy ismét ellátogatunk a Magyar Nemzeti Múzeumba, de valamilyen más program ezt mindig beelőzte. Most viszont itt a lehetőség, amivel mi már éltünk is, és virtuálisan bebarangoltuk a kiállításait. A tárlatokat itt is a digitális oktatásban jól hasznosítható ismeretanyag egészíti ki. Ezzel viszont még nincs vége a kalandoknak, mert egy igazán ötletes programmal is előrukkoltak még tavasszal, mégpedig egy online kincskereső játékkal, aminek az „Őseink hagyatéka – Mit rejt a kincsesláda?” címet adták. Mivel rajongunk az ehhez hasonló játékokért, ezt egyszerűen muszáj lesz kipróbálnunk!

Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest

Bolyongás a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár falai között

Szó szerint bolyonghatunk, sőt, ha úgy tetszik, büntetlenül randalírozhatunk egyet a Magyar Nemzeti Múzeum és Könyvtár falai között, ugyanis az épület a Google Maps segítségével bejárható, és nem állhat utunkba sem lépcső, sem kordon, mindenen áthatolhatunk. Komolyra fordítva a szót, bár a kiállított tárgyakat így annyira aprólékosan nem tudjuk szemügyre venni, és az ismertető táblák sem mindenhol olvashatók tökéletesen, de azért izgalmas sétát tehetünk így is a vajdahunyadvári épületben.

Hazai múzeumok, ahol még a fentieken kívül szétnézhettek virtuálisan:

Almásy-kastély, Gyula

Ha még több múzeumba bekukkantanátok, nézzetek szét a Virtuális Mozaik Múzeumtúra oldalán is.

TIPP: A Szallas.hu csapatának élménybeszámolója a Szolnoki RepTárból (Ha újra nyitnak a múzeumok, ezt ne hagyjátok ki élőben sem, mert hatalmas élmény!)

Bónusz lehetőség: nézzünk szét a világ legnagyobb múzeumaiban ingyen!

Természetesen a világ más tájain is élnek az online tér adta lehetőségekkel, és a legnevesebb múzeumok szintén bejárhatók most virtuálisan. Ízelítőnek mutatunk hármat, de érdemes a múzeumok honlapját felkeresni, mert tényleg nagyon sok helyre beleshetünk most anélkül, hogy nagyobb kiadással járna.

1. Lenyűgöző virtuális múzeumtúrák a Louvre-ban

A Louvre az a múzeum, amit egyszer az életben látni kell, de ehhez elsőként el kellene jutni Franciaországba. Legalábbis eddig így volt, de most utazás és sorbanállás nélkül is kedvünkre nézelődhetünk a világ legnagyobb művészeti múzeumában. Mi már éltünk is a lehetőséggel!

Louvre

2. Izgalmas séta a British Múzeumban

A British Múzeum online felülete valami egészen fantasztikus! Kell egy kis idő, mire átáll az ember agya erre a futurisztikus felületre, de aztán órákat lehet bolyongni a virtuális térben. Váltogathatunk kontinensek között, és érdeklődésünknek megfelelően választhatunk a jobb oldali tematikából, miközben egy idővonalon száguldozunk. Próbáljátok ki ti is!

British Museum

3. Van Gogh emeletről emeletre

A harmadik kedvencünk az amszterdami Van Gogh Múzeum, ahol sétálhatunk egyet a Google Arts & Culture segítségével, és így bejárhatjuk a múzeum összes szintjét. Emellett 164 festmény kinagyítható, és érdekes történeteket is olvashatunk a festő életéről.

Van Gogh Múzeum

Persze, azt egy percig sem állítjuk, hogy ez a fajta „múzeumlátogatás” pótolni tudja a valódi múzeumélményt, de ennek ellenére is egy nagyszerű lehetőség addig is, amíg nem nyitják meg kapuikat ismét a látogatók előtt.

Te melyik múzeumban néznél szét szívesen virtuálisan? Belföldi szállások és még több programajánló a szallas.hu oldalán >>

(fotók: szallas.hu, shutterstock)


Exit mobile version