Site icon Szallas.hu Blog

15 nógrádi csoda, amit látnod kell!


Ha Nógrád megye szóba kerül mint kirándulóhely, elsőre szinte mindenkinek Hollókő ugrik be, pedig ezen kívül még számtalan csodát rejt ez a vidék. Így esett meg, hogy az eredetileg 10-es listának induló ajánlóból végül 15 nógrádi csoda lett, de még ezt is lehetne tovább bővíteni. Tartsatok velünk, mert egy olyan varázslatos vidékre kalauzolunk most benneteket, amit egyszer mindenképpen látni kell!

15 nógrádi csoda, amit látnod kell!

1. Hollókő, az „élő falu”

Hollókő nem véletlenül Nógrád megye leghíresebb települése, aminek nem csak hazánkból, de még a világ különböző pontjairól is a csodájára járnak. A faluban ugyanis nem csupán őrzik a palóc hagyományokat, hanem élik is azt, és nem hagyják, hogy feledésbe merüljenek a régi szokásaik. A jelesebb ünnepeiken ebbe a nagyközönség is bepillantást nyerhet, de ha csak egy sima hétköznap látogatunk el ide, akkor is óriási élmény a Világörökség részét képező Ófaluban sétálni, vagy a legendás történetű vár falai között barangolni.

A település nevezetességeiről bővebb információ itt található:

A vár legendás története itt olvasható:

2. A vár, aminek különös hangulata Petőfit is megihlette

Nógrád megye látnivalói között rengeteg olyan vár szerepel, amit nem csak egyszerűen érdemes felkeresni, hanem egyenesen kötelező. A hollókői után most az egyik kedvencünket ajánljuk, ami egy kevésbé ismert, ám annál érdekesebb várrom. Ez Salgó vára, aminek különös hangulata még Petőfi Sándort is megihlette, mikor 1845 nyarán a Karancs-Medves vidékén járt.

Egy legenda szerint a költő lóháton érkezett a várhoz, és felugratott a várkapu mellett található kis sziklára, ahol a patkó nyomai még a mai napig látszanak. Ennek nyomát mi nem találtuk, de nem is bántuk annyira, hiszen a csodálatos panoráma ezt gyorsan feledtette is velünk. A várból jól látszik a közeli Boszorkány-szikla és a szomszédos Somoskő vára is, amik szintén helyet kaptak a 15 nógrádi csoda között.

3. A legendákkal övezett Boszorkánykő

A Salgó várához közeli Boszorkánykőhöz, vagy Boszorkány-sziklához több legenda is fűződik, és természetesen mindnek boszorkányok a főszereplői.

Az egyik legismertebb szerint  tavasszal gyűltek itt össze a boszorkányok, hogy a főboszorkány tiszteletére véres emberáldozatot mutassanak be, majd megtárgyalják, milyen feladatok várnak rájuk az évben, milyen rontást vigyenek a falvakba, milyen betegségeket terjesszenek, és milyen természeti csapásokat szabadítsanak a környékbeliekre.

A másik népszerű történet szerint a szikláról vetették le a boszorkánysággal vádolt nőket, innen kapta a nevét.

Salgóbánya Boszorkány-szikla

A mi tippünk: ha igazán szép naplementét szeretnétek látni, akkor lámpákkal felszerelkezve napnyugta előtt látogassatok el ide. (Mi így tettünk, és szerencsére egy boszorkánnyal sem futottunk össze.)

Szállástippünk Salgóbányán: Ágnes Vendégház

4. Somoskő vára, amit sokáig csak útlevéllel látogathattak a magyarok

A somoskői vár kicsit kakukktojás, ugyanis hivatalosan már a szlovákiai Ragyolchoz tartozik, mivel a bejárata azon az oldalon van, magát a várat pedig képletesen kettészeli a magyar – szlovák határ, így kicsit a nógrádiak is magukénak mondhatják.

Ez az oka annak is, hogy nagyon sokáig csak útlevéllel lehetett látogatni, de ma már szabad az átjárás. Maga a vár nem tartogat sok látnivalót, ám a kilátás innen is pazar, ezért mindenképpen megéri a néhány eurós belépőt.

Somoskő vára

A vár tövében, a szlovák oldalon pedig még egy különlegesség látható, a rendkívül látványos bazaltorgonák.

Bazaltorgonák a somoskői vár tövében

Szállástippünk Somoskőújfaluban: Macskakő Vendégház

5. Az ország egyik legrégebbi kővára, a Nógrádi vár

A szabadon látogatható Nógrádi vár romjai közül remek kilátás nyílik a környékre, és jó hír, hogy a tövében kialakított parkolóból akár babakocsival is fel lehet jutni, bár a terep azért egy kicsit rázós.

A várnak már csak egy csonka tornya és a falai állnak, illetve egy kilátóvá alakított torony. Aki nyáron látogat ide, kalapot és naptejet mindenképpen vigyen, mert fent a várdombon nincs árnyékos hely.

Szállástippünk Nógrádban: Feketevíz Vendégház

6. A hősies történetéről ismert Drégely vára

Talán nincs is olyan magyar ember, aki ne ismerné Drégely várának hősies történetét és annak hős kapitányát, Szondyt, aki élete árán is megpróbálta megvédeni az erődítményt.

1991-ben a Drégelyvár Alapítvány kezdeményezésére indult meg a vár megmentése, majd 2012-ben történelmi emlékhellyé nyilvánították. A 444 méter magasan álló vár csak gyalogosan közelíthető meg, több turistaút is vezet ide.

Drégely vára

Szállástippünk Drégelypalánkon: Gyere Be Vendégház

7. A Szilvás-kői tanösvény izgalmas látnivalói

A Rónabánya határában található geológiai tanösvény olyan izgalmas látnivalókat tartogat, mint testközelből megvizsgálható, hatalmas bazaltoszlopok, vagy éppen sötét, mély hasadékok, melyekből még a forró napokon is hideg levegő áramlik a felszínre.

Kicsit olyan érzése van itt az embernek, mintha kettéhasadt volna a hegy. A 3,5 kilométer hosszú tanösvény leglátványosabb pontja a kőfejtő, ahol a hatalmas bazaltoszlopok láthatók.

Szilvás-kő bazaltoszlopok

Szállástippünk a közelben: Gold Apartman Salgótarján

8. Az Európában is ritkaságszámba menő kazári riolittufa

Akik nem rettennek meg egy kis túrázástól, azoknak most egy szuper kirándulástippel jövünk, ugyanis Nógrád megye egy olyan ritka geológiai képződményt is rejteget, ami nem csak Európában, de még világviszonylatban is ritkaságnak számít. A látványos kazári riolittufákat egy kisebb túrával lehet elérni.

Riolittufa – Kazár

A pontos ismertető és a részletek itt olvashatók:

9. Nógrád piramisa, a zagyvarónai salakhegy

Zagyvaróna egy Salgótarjánhoz közeli falu, aminek határában egy különleges, piramisszerű hegy magasodik, sőt, több kisebb salakkúp is található a közelben. Ahogy a piramisokat, úgy ezeket is emberi kéz alkotta, ha nem is a szó szoros értelmében, de az biztos, hogy nem a természet.

A zagyvarónai salakkúpok a bányászat „melléktermékei”, a Mátrában bányászott ólom- és cinkércekkel teli kohók lecsapolásából származó felesleges salakot halmozták itt fel, amikből ezek a különleges hegyek kialakultak.

Zagyvarónai salakhegy

Szállástippünk a közeli Salgótarjánban: Salgó Hotel

10. Páris-patak szurdokvölgye, a „Palóc Grand Canyon”

Vadregényes szurdoktúra vár azokra, akik felkeresik a Nógrádszakálnál található, Palóc Grand Canyon néven elhíresült szurdokvölgyet. Akik a sár ellenére bevállalják, hogy esős időben, vagy hóolvadáskor látogatnak el ide, azok nem csak a csodálatos szurdokban gyönyörködhetnek majd, hanem a falakról lezúduló kis vízesésekben is.

Páris-patak

Szállástippünk Nógrádszakálban: Rárós Ház

11. Az ország egyik legkülönlegesebb kilátója, a felsőtoldi Kéz-kilátó

Az ország egyik legkülönlegesebb kilátója viszonylag új még, 2020-ban adták át. Azóta viszont már rengetegen felkeresték a nem mindennapi látványosságot, ahol nem mellesleg gyönyörű panoráma is várja a kirándulókat. A Kéz-kilátó az Országos Kéktúra vonalán helyezkedik ez, és egyfajta hidat képez a kevésbé ismert Felsőtold és a Világörökség részeként jegyzett Hollókő között.

A kilátóról itt írtunk bővebben:

Szállástippünk Felsőtoldon: Bableves Vendégház

12. A tarnóci bestia nyomában az Ipolytarnóci Ősmaradványok Látogatóközpontban

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Látogatóközpont egy képzeletbeli időutazás keretében 23 millió évvel repít vissza a múltba, egészen a Pannon-tenger vizéig, majd egy újabb időugrással a 17 millió évvel ezelőtti Ipolytarnócon találhatjuk magunkat, ahol megismerkedhetünk a kor félelmetes ragadozójával, a tarnóci bestiával is. Amennyire rémisztő a neve, a bestia szobra legalább annyira cukinak mondható, így nem csoda, hogy a gyerekek imádják.

A hely egy szuper kirándulástipp, ha Nógrád megyében jártok, mert rossz idő esetén is akad olyan látnivaló a park területén, ahol nem ázik bőrig a család. Ilyen például a 4D-s mozi, vagy a 3D-s vetítés a geológiai tanösvényen, de azért az igazi az, ha szép az idő, mert a fedetlen részek is nagyon izgalmasak. Érdemes vezetett túrához csatlakozni, hogy minél több érdekességet megtudhassunk a helyről.

Ipolytarnóczi Ősmaradványok Látogatóközpont

Szállástippünk Ipolytarnócon: Tarnócz Vendégház

13. Mátraverebély különleges, szakrális helye

A Mátraverebélynél található Szentkút egy igazán különleges hely, aminek hangulata még azokat is a hatalmába keríti, akik nem tartják magukat vallásosnak. Szentkút 2006-ban megkapta a Nemzeti Kegyhely titulust, de már ezt megelőzően is zarándokok ezrei látogattak ide minden évben. Itt áll a Nagyboldogasszony Bazilika is, ahol 2011 óta egy különleges ereklyét is őriznek, egy II. János Pál pápa vérével átitatott textíliát. 

A kegyhely melletti hegyoldal is rejteget még egy érdekességet, egy rövid kis sétával érhetők el az itt található remetebarlangok, amikben a 13. században éltek szerzetesek.

Többek között a környék szakrális helyeiről is olvashattok ebben a cikkünkben:

Szállástippünk Mátraverebélyen: Csenger Vendégházak

14. Nógrád megyében megbújó buddhista templom Taron

Taron található a Kőrösi Csoma Sándor Emlékpark, ami egy nagyon kedves hely számunkra, mert bármikor a környéken járunk, ezt mindig útba ejtjük. Már két kezemen sem tudom megszámolni, hányszor jártunk itt, de egyszerűen megunhatatlan, és mindig találunk valami újdonságot, legyen az egy néhány éve megépült buddhista templom a sztúpa szomszédságában, vagy egyszerűen csak egy új íz az emlékparkban található kávézóban.

A Kőrösi Csoma Sándor Emlékpark sztúpájának különlegessége, hogy nem csak kívülről járható körbe, hanem belülről is látogatható.

15. Nógrád új csodája, a garábi Samsara hangtál

A nógrádi látnivalók sorát egy igazi kuriózummal zárjuk, a Samsara hangtállal, ami a világ jelenlegi legnagyobb hangtálja. 2018-ban öntötték Innsbruckban, egy nagy hagyományokkal rendelkező harangöntő műhelyben, súlya több, mint 2,5 tonna, átmérője pedig 233 centiméter.

A különleges látványosság a Mahaya Buddhista Egyház emlékkertjében található, a látogatás viszont csak idegenvezetés keretében lehetséges, amire előzetesen kell jelentkezni.

Samsara hangtál – Garáb

Szállástippünk Garábon: Gesztenyés Vendégház

Talán nem is kell több bizonyíték arról, hogy Nógrád megye mennyi csodát rejt. Érdemes felkerekedni, és mindet megnézni. A lista pedig még szabadon bővíthető. H van a környéken kihagyhatatlan kirándulástippetek, osszátok meg velünk!

Extra tipp: Ha a kirándulás közben megéheznétek, próbáljátok ki a hollókői Mikszáth Étterem konyháját, messze földön híresek!

Titkokat őrző várak, különleges atmoszférával bíró szakrális helyek, csodálatos természeti látnivalók és az ország egyik leghíresebb települése, Hollókő! Ez mind rátok vár, ha felfedezitek velünk Nógrád megye 15 csodáját!

(Képek: Bene Marianna, Szallas.hu, shutterstock)


Exit mobile version