Site icon Szallas.hu Blog

5 horvát borászat, amit ne hagyjatok ki a nyaralás alatt!


Ha Horvátország, akkor egyértelműen a tenger ugrik be mindenkinek, de mi szeretnénk egy kicsit új oldaláról is megmutatni most. Tegyétek még színesebbé a strandolós, városnézős programot, és ismerkedjetek meg a horvát borászatok legfinomabb boraival!

A horvát borok a világ legjobbjai között

Bár Magyarországon még kevésbé hódítottak teret a horvát borok, de az utóbbi években egyre nagyobb hírnevet szereznek maguknak. A közel 300 horvát borvidéken körülbelül 130 őshonos szőlőfajta él. Az előállított borok legnagyobb részét a fehérborok teszik ki, de van vörös- és rozéboruk is.

A legismertebb horvát borok közé tartozik például a Vugava, ami egy Vis szigetén készült száraz fehérbor, vagy a szintén száraz fehér Pošip, amit Korčulán készítenek, de akik az édes ízeket kedvelik, azok sem fognak hoppon maradni, ők a dalmáciai Prosecco desszertbort kóstolják meg!

Vörös borok közül az egyik legismertebb a Dingač és a Postup. Persze a felsorolás itt még nem ér véget, ha a lehető legtöbb zamatos bort szeretnétek megkóstolni, érdemes részt venni egy horvát bortúrán is. Mutatjuk a kedvenceinket! 

5 kihagyhatatlan borászat Horvátországban

1. Vinarija Jagunić: Zamatos borok és finom sajtok

Ejtsétek útba a Zágrábhoz közeli kis falut, Plešivicát, ami közigazgatásilag Jasztrebarszka városához tartozik. Itt található a Vinarija Jagunić nevű borászat, ahol 2 órás bortúrákat szerveznek, aminek keretében az érdeklődők megismerkedhetnek a horvát bortörténettel, a birtokkal, beleshetnek a borkészítés kulisszái mögé, majd a végén helyi sajtokat és több helyi bort is megkóstolhatnak.   

Horvátországi szállások a közelben >>

2. Geržinić Winery: Kóstoljátok meg Isztria ízeit!

A Geržinić borászat Novigradtól és Poreč-től nem messze, a festői Vižinada faluban található. Az itt élők főként mezőgazdasággal, első sorban szőlőtermesztéssel foglalkoznak, de egyre jobban fejlődik a falusi turizmus is. 

A Geržinić pincészet messze földön híres vendégszeretetéről és kiváló minnőségű horvát borairól. A látogatás során itt is lehetőség nyílik megismerkedni a borkészítés folyamatával. A pincészet a borok mellett kiváló minőségű olívaolajat is gyárt, amit szintén meg lehet kóstolni.

Szállások a környéken >>

A falu Novidradból vagy Poreč-ből is könnyen megközelíthető alig fél óra autózással, ezért ha van aki bevállalja, hogy nem iszik, hanem vezet, jó ötlet, ha a tengerparti nyaralást kötitek össze egy kis borkóstolással. 

Szállások Poreč-ben >>

Irány a Novigrad-riviéra! Kalandok a Novigradi-tenger környékén szállásajánlóval >>

3. Matković Wines: A dalmáciai borvidék legfinomabb borai

Korčula híres borait a Matković Wines pincészetében is megkóstolhatod. A borászat a festői Peljesac-félszigeten, Potomje faluban található Korčula szomszédságában. A félsziget csendes tengerpartjairól, hegyeiről és hangulatos kis falvairól ismert, ezért akár egy családi nyaralás tökéletes helyszíne is lehet. 

A Matković Wines pincészet borkóstoló programja két fehérbort (Rukatac és Grk), valamint négy vörösbort (Plavac Barrique, L’amour, Dingač és Di Mare Cuvee) tartalmaz, de természetesen ennél jóval többféle bor kapható. A borok mellé itt is sajtfalatkákat kínálnak, és a borászat házigazdái egy ismertetőt is tartanak a borkészítés folyamatáról. 

A legjobb szállások Potomje és környékén >>

4. Kuća vina Ivan Katunar: Borkóstoló és pincetúra

A Krk-szigetet sokaknak nem kell már bemutatni, de ha mégsem jártatok még itt, olvassátok el az ajánlónkat, és garantáltan meghozza a kedveteket, hogy megismerjétek ezt a gyönyörű horvát szigetet >>

Mi most egy szuper borászatot ajánlunk, amit mindenképpen érdemes felkeresni, ha erre jártok. 

A meseszép Vrbnikben lévő Kuća vina Ivan Katunar pincészet nem mindennapi programot kínál. A túra keretében részt vehettek egy pincetúrán, megismerkedhettek a bortermelés kulisszatitkaival, megkóstolhattok 7 helyi bort, egy likőrt vagy pálinkát, és választhattok helyi finomságokból (sajt, kenyér, olajbogyó, szárított kolbász, füge, dió) álló kóstoló menüt és desszertet is. 

A Krk-sziget rengeteg jó szállással vár titeket >>

Foglaljatok apartmant a településen, így akár gyalog is felkereshetitek a borászatot.

5. Wine & Food Station Trapan: Tradicionális ételek és zamatos borok

A pulai borászat VIP borkóstolót kínál vendégeinek hagyományos ételekkel párosítva. Különlegességük, hogy bio borokat kínálnak, mellette pedig többféle tradicionális menüt, köztük vegetáriánus ételeket is. A borkóstoló alkalmával 8 borukat lehet megkóstolni.

Pula a finom borok mellett sok-sok látnivalóval és izgalmas programokkal, valamint változatos tengerparttal vár titeket. Hogy mit érdemes megnézni a városban és a környéken, arról itt írtunk >>

Még több szállás a városban >>

Fedezzétek fel ti is Horvátország híres borait és tájait. Ha Horvátország, akkor Szallas.hu! Válogassatok jobbnál-jobb horvátországi szállásokból! >>

Itt egyél jót, ha Horvátországba utazol >>

(Képek: Szallas.hu, shutterstock.com)


Exit mobile version