Site icon Szallas.hu Blog

6 különleges kirándulóhely Budapestről, amiért érdemes autóba ülni 

Az autó egyet jelent a szabadsággal, hiszen menetrendektől függetlenül, nagyjából bármilyen útvonalon, ráadásul a saját tempónkban juthatunk el az ország bármely szegletébe. Mutatunk 6 különleges kirándulóhelyet, melyekért érdemes útnak indulnod.

1. Autózz el Salgó várától Somoskő váráig! 

Ha szereted a történelmi emlékhelyeket, ezen az útvonalon két középkori várat – Salgó és Somoskő várát – is meglátogathatsz egyetlen napon. Jó tudni, hogy ez utóbbi már Szlovákiában található, ezért a határátlépéshez vigyél magaddal személyi igazolványt.

A kirándulás kiindulópontjául választhatod a Salgótarjánhoz tartozó Salgó várát, melyet Budapestről 125 kilométer megtételével, az M3-as és a 21. úton haladva körülbelül 1 óra 50 perc alatt érhetsz el.

Salgó vára

A sok harcot megélt Salgó vára a Medves-fennsík magaslatán áll, romjaiban is hirdeti a régi nagy időket. A 625 méter magasan álló várromból csodálatos panoráma nyílik a környező hegyekre és a népszerű Boszorkánykőre, mely szintén kiváló célpont túrázáshoz.

Ha emlékezetedbe vésted a környék szépségeit, vedd az irányt Somoskőújfalu, illetve a XIII. században emelt Somoskő vára felé, ahol mesés kilátás, bazaltvízesés és kőtenger is várnak. Tiszta időben akár a Magas-Tátráig is elláthatsz. A történelem furcsa rendezése folytán a falu Magyarországhoz, ám a vár – Hrad Somoska, ahogy szlovákul nevezik – már a határ közelében található Ragyolchoz tartozik.

Ha kedved tartja, a két vár között is megállhatsz, hiszen ez a néhány kilométeres útszakasz bővelkedik látnivalókban. 

TIPP: Nyerj 7 millió forintos Kia álomautót a Szallas.hu és új hűségprogramjával! 2024. június 17. – augusztus 31-ig játszhatsz.  Hű! de jó lenne a vadonatúj Kia Picanto! Játszok >>

Várra néző szálláshelyek:  

A legjobb programok Salgótarján környékén >>

2. Őriszentpéter és környéke

Magyarország egyik legszebb és méltán népszerű tájegysége a Nyugat-Dunántúlon található Őrség, amely néprajzi és természeti látnivalók széles tárházát kínálja.A térség központjának is tartott Őriszentpéter Budapesttől 277 kilométerre található, ezt a távolságot körülbelül 3 órás autózással érheted el autópályán és autóutakon haladva.  

Pajta Étterem

Az Őrségbe szinte kötelező több napos utazásra érkezni, hiszen egyetlen nap alatt lehetetlen minden bakancslistás látnivalót felkeresni.

Gondolnád például, hogy az országnak ebben a szegletében működik egy olyan híres étterem, amelynek kedvéért sokan gondolkodás nélkül bevállalnak sok száz kilométeres autózást? A Pajtáról van szó, amelyet egyszerűen nem lehet kihagyni, ha erre jársz. 

A gasztronómiai élmények mellett gyalogos és kerékpáros túralehetőségek kimeríthetetlen tárháza vár itt, így az aktív kikapcsolódás kedvelői is megtalálják a számításukat. Az Őrségi Nemzeti Park természeti látnivalói mellett a szalafői Pityerszeri Skanzenben rácsodálkozhatunk a bájos régi parasztházakra. A tájegység különleges látnivalói közé tartozik még a Szaknyéren működő Őrségi Patakparti Alpaka Farm, ahol testközelből ismerheted meg a Dél-Amerikából származó, jópofa patásokat.

Az Őrség kihagyhatatlan látnivalóiról itt írtunk >>

Különleges szállások az Őrségben:

Fedezd fel az Őrség látnivalóit >>

Új Kia Picanto: kis autó nagy kirándulásokhoz: a 7 millió forint értékű, 2024-es, vadiúj Kia Picanto modell platinum felszereltségben, comfort csomaggal, Milky Beige színben vár. Városi kisautó, ami sportos, fiatalos és vagány külsejével, egyedi színeivel és LED-es nappali fényeivel kitűnik a tömegből. Egyedi belső tere pont olyan jól néz ki, mint amennyire kényelmes. Most meg is nyerheted az autót! Megnézem >>

3. Spartacus-ösvény, Visegrád-Pilisszentlászló

A Dunakanyar egyik legnagyobb kihívást jelentő, de éppen ezért hihetetlenül vonzó túraútvonala a híres Spartacus-ösvény, mely Visegrád és Pilisszentlászló között vezeti a túrázókat. 

Spartacus-ösvény

Ha Visegrádról indulunk, akkor Budapestről nagyjából 1 órát kell autóznunk.  

Ezt az utat jó ideig csak vadászok használták, de 2015-ben a kalandvágyó túrázók előtt is megnyitották. És hogy miért emelkedik meg még a gyakorlottabb túrázók pulzusa is, ha szóba kerül ez az útvonal? 

Nos, a Spartacus-ösvény nem kevesebb, mint 14 kilométeres távot ölel fel, helyenként olyan keskeny nyomvonallal, melyen épp csak elfér egy ember, alatta pedig a meredek hegyoldal, semmi más. Ha ehhez még hozzávesszük a 300 méteres szintemelkedést és a helyenként kaptatós útvonalat, felmerülhet a kérdés, miért imádják annyira.

A válasz a táj egyedülálló szépsége és a lélegzetelállító panoráma, hiszen a Visegrádi-hegység völgyei és bércei között kalandozol, láthatod a Börzsöny vonulatait, és a mélyben kanyargó Dunát is.

A kirándulás alatt rengetegféle növény- és állatfajt tudunk lencsevégre kapni, a zöld sáv jelzést követve pedig további látnivalók – a Jenő kunyhó, az Ördögmalom vízesés és a Berthényi Miklós Füvészkert – is útba esnek.

Szállástippek a közelben:


Keresd fel a Dunakanyar kincseit, válogass a programok közül itt >>

4. Gaja-völgyi tájcentrum – Fehérvárcsurgó

A Fehérvárcsurgón található, Gaja-szurdokként is jól ismert kirándulóhely a Bakony egyik leghangulatosabb patakvölgye, melyet mindössze 1 órás autózással meg is közelíthetünk Budapestről.  

Gaja-völgyi Tájcentrum


A Gaja-völgyi Tájcentrum a hegység legkeletibb részén, Fehérvárcsurgó és Bodajk között fekszik, családoknak is tökéletes választás, hiszen hosszabb és rövidebb túrákra is alkalmas a vidék. A bő vizű Gaja-patak mellett az Országos Kék jelzés mentén haladva kényelmes tempóban körülbelül 10-15 perc alatt el lehet jutni a fehérvárcsurgói víztározóhoz, ahol horgászási lehetőség, fedett pihenőhelyek asztalokkal, több tűzrakóhely, egy játszótér és egy büfé is a várja a kirándulókat.  

Ha feltöltődtünk, érdemes felkeresni a környék további különleges látnivalóját, így például az Ádám-Éva fát, a Vaskeresztet, a Sobri Jóska barlangot, illetve a Károlyi-kilátót, ahonnan beláthatjuk az egész Gaja-szurdokot.

Elegáns szállások a közelben:

Fehérvárcsurgót és környékét is érdemes felfedezned, íme, a programok választéka >>

5. Kerca BioFarm Kercaszomor  

Laktál már lombházban? És kortyoltad már a reggeli kávédat pompás andalúz lovak látványában gyönyörködve? Ha legalább az egyik kérdésre nemmel válaszoltál, akkor máris indulj a kercaszomori Kerca Biofarmra!

Ez a település közvetlenül a szlovén határ mellett fekszik, olyan közel, hogy akár át is sétálhatsz Szlovéniába, ha kedved tartja. Autóval Budapestről nagyjából 3 óra alatt érkezünk meg a falucskába.

Kerca BioFarm

A Kerca-patak partján elterülő, 10 hektáros Kerca Biofarm épp olyan, mint egy falu a faluban, amely természetközeli élmények sokaságát kínálja. Az egész évben nyitva tartó létesítményben andalúz lovak és szürkemarhák tenyésztésével foglalkoznak, gondozásukban pedig a vendégek is részt vehetnek.

Itt lakhatsz akár rusztikus lombkoronaházban is, a tökéletes kényelem garantált, sőt, még úszómedence is segíti a felfrissülést a nyári melegben. Ha kedved tartja, fejlesztheted lovaglótudományod, gyakorolhatsz futószáron, és kocsikázhatsz a birtokon belül, vagy akár külső terepen. A környék gyalogtúra útvonalakban és tanösvényekben is bővelkedik.  

Saját éttermükben dödöllét, szarvaspörköltet és isteni, kézzel húzott réteseket kóstolhatsz, de vegán, vegetáriánus és mentes ételeket is fogyaszthatsz.

A nyugalom szigetei – Szállások a közelben

Kercaszomor és az Őrség gazdag programkínálata >>

6. Élményautózás a Káli-medencében

Ha nemcsak megérkezni szeretsz, de az autózás élményét is imádod, a 77-es út lesz a te tereped. Ez a csodás látnivalókat összekötő útszakasz a Káli- és a Tapolcai-medencén halad át, a Balatonnal párhuzamosan. Kezdőpontjának kijelölheted Veszprémet, ahova Budapestről körülbelül másfél óra alatt le is érsz. 

A Veszprém és Lesencetomaj között futó, hangulatos út a legbájosabb Balaton-felvidéki településeket köti össze. Kanyarodj le a frissen felújított nagyvázsonyi Kinizsi-várhoz, vagy add át magad a Művészetek Völgyének otthont adó kis falvak, Taliándörögd, Vigándpetend vagy Pula hangulatának.

Amikor pedig Lesencetomajnál az út lekanyarodik a tó irányába, szemed elé tárul a Balaton csillogó víztükre. Érdemes naplementére időzítened ezt a kanyart, hiszen a látvány ilyenkor egyszerűen fenséges.   

Hangulatos szállások a 77-es út közelében 

Közel 1000 fantasztikus program a balaton északi partján >>

Ne siess haza, hiszen a Káli-medence egyedülálló látnivalókat kínál >>

Nádtetős Balaton-felvidéki vendégházak >>

Tankolj fel máris, csekkold a fékek és a gumik állapotát, és irány Magyarország! Maradj több napra, válogass szuper szállásaink közül! >>

(Képek: Szallas.hu)

Exit mobile version