Site icon Szallas.hu Blog

Aranyszarv, az alakváltó horvát strand


Biztosan találkoztatok már azzal a Horvátországot promótáló képpel, amin egy hosszú, sárga földnyelv a gyönyörű, türkiz színű vízbe nyúlik. Ez az úgynevezett Aranyszarv, a dalmáciai Brač szigetén, amit legalább egyszer meg kell látogatni! Brač szigetén csodás kis városok, látnivalók és strandok várnak, nem hiába ez a magyarok egyik legkedveltebb úticélja Horvátországon belül. De bárhol is szálljatok meg, az aranypartot mindenképpen érdemes meglátogatni!

Zlatni Rat (Aranyszarv) a horvátországi Brač szigetén

Aranyszarv – Zlatni Rat

Az alakváltó Aranyszarv

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az Aranyszarv (eredeti nevén Zlatni Rat) Horvátország egyik leghíresebb és legtöbbet fotózott strandja, mely a sziget déli részén, Bol város szélén található. Maga a strand elsősorban annak köszönheti népszerűségét, hogy szép, sárga, apró kavicsos plázs jellemzi és csodaszép türkizkék tengervíz.

Képeslapszerű látványt nyújt! A neve is adja magát; a part „arany”, a földnyelv pedig egy szarvra hasonlít. Arról is közismert, hogy alakváltó: a szarv formája az elemeknek köszönhetően változik, akár óráról-órára is.

Szállások Brač szigetén >>

Az elemek közül elsősorban a szél munkája érvényesül: jellegzetesen délután 3 körül feléled, megjelennek a hullámok is, így a strand népszerű a szörfösök, sárkányeregetők és vitorlázók körében. Ilyen jellegű vízisportokra mi is bármikor befizethetünk.

Ha viszont nem szeretjük a szelet, nyugodtan beülhetünk az 1 km hosszú strandon található bárok vagy éttermek valamelyikébe, hogy onnan gyönyörködjünk a látványban. A csodás környezet természetesen vonzza a turistákat, de ez nem jelenti azt, hogy nem lehet kifogni tömegmentes időszakot.

Igaz ugyan, hogy közvetlenül a part mentén sekély a víz, lassan mélyül és a finom, apró kavicsot is kedvelhetik a gyerkőcök, azonban a szél és a hullámzás miatt nem ideális fürdőhely kicsik számára. (Bár természetesen van őrbódé is a parton, ahonnan ügyelnek az úszókra). Tökéletes választás viszont pároknak, és olyan családoknak, ahol már nagyobbak a gyerekek. Az itteni naplemente nagyon romantikus!

Programtipp a közelben:

Sétáljunk el a Bol városában található, 15. századi, Domonkos–rendi kolostorhoz! Festői környezet, szemben a messzeségben Hvar szigete, a kolostor mellett pedig egy csendes, eldugott, nyugis kis strand vár.

A kolostor

Érdekességek Brač szigetről

Brač szigeten összesen több, mint 110 templom található

Közlekedés Brač szigetére

Az odajutáshoz kompra kell szállnunk, ami Splitből és Makarskából is indul. Splitből Supetar városába érkezik a komp, mintegy 50 perc menetidővel. A makarskai komp Sumartin városába érkezik, ez az út körülbelül 1 órát vesz igénybe. Mindkét esetben nagyjából 5 euroba kerül egy főnek az út, erre jöhet még az autó felár. Ha nem autóval érkezünk, Supetar és Bol városában is bérelhetünk. A kompon töltött időt pedig érdemes felfogni egy izgalmas hajókirándulásnak, mert a látvány pazar!

Splitből érkező komp

Kompmenetrend Brač szigetén

Split – Supetar

Július és augusztus során napi 14-szer közlekedik, szezonon kívül napi 9-szer. A legkorábbi reggel 5-kor, a legkésőbbi pedig éjfélkor indul Splitből. Indulás előtt nézzétek meg a pontos menetrendet >>

Split-Supetar viteldíjak >>

Makarska – Sumertin

Július és augusztus során napi 4-5-ször közlekedik, szezonon kívül napi 3-szor. A legkorábbi reggel 6-kor, a legkésőbbi este 8-kor indul Makarskából. A menetrendet itt találjátok >>

Bol belvárosa

Szállástippek az Aranyszarv közelében

Bolban mindent megtalálunk, ami csak kellhet: szállások, éttermek, boltok, másik strandszakasz, kikötő, autóbérlés… Mutatunk is pár szállástippet!

1. Apartmani Bezma Bol

Akár családdal, akár párosan utaznál az Aranyszarvhoz, ez a szálláshely mindenképpen remek választás. A tengerpart csak pár perc távolságra van, és a látványában az erkélyeden ülve is gyönyörködhetsz.

2. Apartmani Ivy Bol

Nagystílű és modern apartmanok közül választhatsz ezen a horvát szálláshelyen, melyek mindegyike tágas terekkel és lustálkodásra csábító bútorokkal vár. Ha megéheznétek, néhány perc alatt elértek éttermet, élelmiszerboltot is.

3. Apartmani Brane Bol

Ez a szálláshely azonnal rabul ejt majd, hiszen a terméskő falak, a zöld spaletták és a rengeteg színpompás virág hamisítatlan mediterrán környezetet teremtenek. A hangulatos teraszon kényelmesen elfogyaszthatjátok az otthon elkészített grillételeket.

4. Apartmanok A Tenger Mellett Bol, Brač – 2904 Bol

Ez az elegáns apartmanház olyan pompás helyen fekszik, hogy kívánni sem lehetne jobbat. Szinte az utca végén vár a tenger, és még a dominikánus kolostor is nagyon közel van.

5. Apartments and Rooms LEA Bol

Bol gyönyörű, zöld hegyvidéki részén vár benneteket ez a szálláshely Horvátországban, ahonnan pazar kilátás nyílik a tengerre is. Bújj el a vadszőlővel befuttatott teraszon, vagy dőlj le egy jó könyvvel a süppedős kanapén!

Ezek is érdekelhetnek, ha Brač szigetére készültök:

A sziget más városában szeretnél megszállni? Semmi akadálya, bőséges a választék! >>

(Fotók: Shutterstock.com, Szallas.hu)


Exit mobile version