Site icon Szallas.hu Blog

Barangolás a festői Alpokalján


A Nyugat-magyarországi peremvidék egy igazi kincsesbánya a természetkedvelők számára, de azoknak is tartogat érdekességeket, akik inkább a városnézés mellett teszik le a voksukat egy-egy utazás során. Tartsatok velünk, és járjuk be közösen az Alpokalja csodálatos vidékét!

Fehér úti tó Ágfalvánál

Látnivalók az Alpokalja legészakibb területén, a Fertőmelléki-dombságon

A legendás Páneurópai Piknik Emlékhely

1989. augusztus 19. emlékezetes dátum, mert ezen a napon törték át az NDK-s állampolgárok a „vasfüggönyt” Sopron mellett. Ennek több helyszínen is emléket állítottak a környéken, melyek közül az egyik legjelentősebb az osztrák – magyar határ mentén található Páneurópai Piknik Emlékhely. Az emlékpark területén egy látogatóközpont és hozzá kapcsolódóan egy „időfolyosó” is épült, hogy a látogatók minél több érdekességet megtudhassanak az 1989-es eseményekről.

Páneurópai Piknik Emlékhely

A fertőrákosi Mithras-szentély

A Fertő-Hanság Nemzeti Park egyik legmisztikusabb helyéről kevesen tudnak, pedig sokan kirándulnak és bicikliznek a környékén mit sem sejtve arról, milyen különlegességet rejt az erdő. A Mithras-szentély, vagy ahogy a helyiek nevezik, a Napisten szentélye 2001 óta a Világörökség része. A határnál található római kori templomhoz kisvonattal, kerékpárral, vagy egy túra keretében gyalogosan lehet eljutni. A barlang április 15. és szeptember 30. között tart nyitva, és ekkor ingyenesen látogatható. Részletek >>

Mithras-szentély

Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház

A Fertőmelléki-dombság egyetlen önálló települése Fertőrákos, ahol az országban egyedülálló látványosság várja a turistákat. A kőfejtőben kialakított tárlatok visszarepítenek minket a miocén őstengerek világába: láthatunk életnagyságú ősbálnát, ősdelfineket, és őscápát, sőt, akár meg is nézhetjük, belefértünk volna-e egy ilyen szájába. Akinek több napja is van a környékre, ne hagyjon ki egy előadást a Barlangszínházban, melynek akusztikája gondoskodik a páratlan élményről. Érdemes a felszínen is nézelődni kicsit, mert a park területén belül található a Sziklai benge tanösvény, ami a környék élővilágát mutatja be, és egy másik érdekesség is látható itt, egy szobor, ami a „vasfüggöny” egy darabját ábrázolja emléket állítva a Páneurópai Pikniknek.

Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház

A kőfejtő után tegyetek egy kis kitérőt a Fő utca 139. felé, itt áll ugyanis az egyetlen olyan pellengér (szégyenoszlop) Magyarországon, ami eredeti helyén látható.

Erre a környékre egy nap szinte biztos, hogy kevés, ezért ajánlunk egy cuki kis vendégházat, ahol kipihenhetitek a tartalmas programot. Próbáljátok ki a bájos Madárlátta Vendégházat!

Madárlátta Vendégház

Strandszezonban csobbanjatok a sopronkőhidai Tómalom Fürdőben! >>

A soproni Tómalom Fürdő a helyiek körében nagy kedvenc, mert megfizethető, és minden adott egy jó strandoláshoz. Strandszezonban érdemes itt csobbanni egyet, szezonon kívül pedig sétálhatunk egy jót a kissé délebbre lévő Kistómalom környékén.

A Soproni-medence és a Soproni hegység legjobb túraútvonalai és kihagyhatatlan látványosságai

Látogatás Alpokalja leghűségesebb városában, Sopronban

Sopront nevezik a „hűség városának” és a „kékfrankos fővárosának” is, de a finom borok mellett ami miatt még nagyobb kedvenc, az a rengeteg gyönyörű műemléke. A soproni városnézést nem lehet egy nappal letudni, legalábbis akkor semmiképpen sem, ha valóban szeretnénk megismerni.
Azt, hogy mi mindent érdemes Sopronban megnézni, itt részletesen is leírtuk, de böngésszétek át a térképüket is, mert néhány érdekességet ott is jelöltünk.
Ezekről több infót itt találtok >>

Brennbergbánya, a különleges kis bányásztelepülés

Brennbergbánya valójában nem önálló település, hanem Sopron városrésze, mégis olyan, mintha nem is a városban járnánk, hanem egy hangulatos kis osztrák faluban. Nem véletlenül kelti ezt a benyomást, hiszen a takaros kis városrész nagyon közel van az osztrák határhoz. Haranglába és Bányászati Múzeuma mellett még rengeteg izgalmas dolog kötődik hozzá. Nem csupán az ország első szénbányája bújik itt meg a föld alatt, hanem Szálasi bunkere is, de ez még mind semmi, ennél sokkal különlegesebb „látványossággal” is büszkélkedik, itt található az ország egyetlen kocsmatemploma. Irány az Alpokalja.

Nagycenk látnivalói

Ha már Sopron környékén kalandozunk, egy kitérőt Nagycenk is megér, mert a csodálatos Széchenyi-kastély és a Széchenyi Mauzóleum látogatása kihagyhatatlan program. A kastélyban 2020. október 5-től felújítási munkálatok zajlanak, így a látogatásról az aktuális információkat a honlapjukon teszik közzé. Útban a Mauzóleum felé érdemes megállni a Hűségkútnál is, amit annak emlékére állítottak, hogy Nagycenk (és még 9 másik határközeli település) 1921-ben a népszavazáson úgy döntött, nem szeretne Ausztriához tartozni. Családosoknak és vonatrajongóknak izgalmas program a Szabadtéri Kisvasút Kiállítás, ami a kastélytól mindössze néhány percnyire található.

Széchenyi-kastély Nagycenk

A legjobb túrák a környéken

A Soproni hegység sok-sok kilométernyi jól jelzett turistaútnak ad otthont, és külön dicséretes, hogy a felfestések is jó állapotban vannak. Néhány tippet adunk, de a lehetőségek tárháza végtelen.

1. Ciklámen tanösvény és kilátók egy túrába sűrítve

A környéken nem egy kilátót találhatunk, melyek közül többet akár egy túra keretein belül is felkereshetünk, de van lehetőség rövidítésre is, és kisebb etapokban megnézni őket. A mi ajánlatunk, hogy kiindulópontnak válasszátok a Lövér Fürdőt, majd a Sörházdombi-kilátótól a Ciklámen tanösvényen sétáljatok el a Károly-kilátóhoz. Itt pihenésképpen megnézhetitek a Kőhalmy Vadászati Múzeumot, a kicsiket pedig egy erdei játszótér várja. Innen a Ferencz-forrás érintésével felkereshetitek a Várhely-kilátót, és ha még kedvetek tartja, a közeli Muck messzelátóhoz is tehettek egy kis kitérőt. Úton a Várhely kilátó felé található a Hármas-forrás és a Bella Lajos emlékhely, majd a kilátótól a Szalamandra-tó irányába a Faber réten át irány a Gloriette kilátó, majd vissza az uszodához.

2. Séta a Deák-kúthoz

A fürdőtől indulva egy kellemes sétával elérhető a Deák-kút, és akinek kedve tartja, innen is felsétálhat a Károly-kilátóhoz, vagy a Hotel Lövérhez közeli Erdei tornapályához, ami az ország első erdei tornapályája, és nem mellesleg mindennel fel van szerelve, ami egy jó kis szabadtéri edzéshez kell.

Károly-kilátó

3. A kicsik kedvence: Boszorkány meseösvény

A térségben a legkisebbekre is vár egy izgalmas kirándulás, velük a Soproni Parkerdőben lévő Boszorkány meseösvényt járhatjuk végig, ahol érdekes játékok és ügyességi feladatok várnak rájuk.

Néhány látványosabb hely, amit még érdemes lehet beépíteni egy-egy túrába:

Szállásajánlónk

Hangulatos vendégházak Sopronban, ahonnét minden könnyen elérhető >>

A Kőszegi-hegység és Kőszeghegyalja nevezetességei, és az Alpokalja legklasszabb túraútvonalai

Városnézés a történelemben és műemlékekben bővelkedő Kőszegen

Kőszeg a térség legnagyobb települése, ahol annyi a látnivaló, hogy egy hétvégét anélkül is el lehet tölteni, hogy át sem lépjük a városhatárt.
A legnevezetesebb látnivalókat ebben a cikkben megtaláljátok, még több látnivalóért pedig látogassatok el ide >>

Kőszeg főtere

Most mutatunk még pár nagyon klassz helyet, és néhány igazán izgalmas túrát is a közelben, mielőtt azonban belevágnánk, válasszatok egy cuki vendégházat, mert több napra való programot hozunk az Alpokalja területén.

A mi kedvenceink:

A Cáki pincesor – Szabadtéri Néprajzi Múzeum

A Cáki Pincesor a környék egyik legbájosabb műemlékegyüttese. Érdekessége, hogy miután egy szőlőbetegség elpusztította a környék tőkéit, a pincéket nem hagyták pusztulni, gesztenye és gyümölcstárolásra használták őket, ma pedig közülük 9 tájházként funkcionál. Ha ellátogattok ide, a jegypénztárnál vásároljatok a helyi termelők finomságaiból, a szörpöket és a különleges szilvamustárt mi is leteszteltük.

Cáki pincesor

A Szent Korona őrzési helye Velemen

Velem település nem szolgál fergeteges programokkal az Alpokalja térségében, mégis nagyon hangulatos község, ahol érdemes egy kicsit szétnézni, mert olyan rejtett kincsekre bukkanhatunk, mint a Hősök Kapuja, a kis vízimalom, vagy éppen a Szent Korona őrzési helye, ahol 1944. december 29. és 1945. március 19. között oltalmazták az értékes ereklyét.

Szent Vid kápolna- Velem

Velemtől nincs messze Bozsok, ahol a Sibrik kastély található, ami ma szállóként üzemel.

Látványos Alpokalja túrák a Kőszegi hegységben

1. Séta a Szulejmán kilátótól a Trianoni keresztig

A belvárosból alig 15 perces sétával elérhető a Szulejmán kilátó, ahonnét csodás a panoráma a városra és a Kőszegi-hegységre. A vállalkozókedvűek innen tehetnek egy kis kitérőt az Ördögárok felé, majd a csodás környezetben magasodó Kálvária templom érintésével felsétálhatnak a Trianoni kereszthez.

Szulejmán kilátó

2. A Hétforrástól az Óház-kilátóig

Nem hosszú, ám annál szebb séta, ami érinti az Alpannonia túraútvonal egy szakaszát is. A hét vezérről elnevezett Hétforráshoz több túraútvonal vezet, mi azt ajánljuk, a Kincs-pihenőtől induljatok, majd a forrástól még sétáljatok fel az Óház-kilátóig, ahonnét szintén szépen rálátni Kőszegre.

Hétforrás

3. Alpokalja túra a Kőszegi-hegység legnevezetesebb pontjára, az Írottkőre

Az Írottkő-kilátót rengetegen keresik fel, mert több szempontból is hatalmas jelentőséggel bír. A különleges kilátó egyik fele Magyarországhoz, a másik pedig Ausztriához tartozik, így akár két országban is tartózkodhatunk egyszerre, ha felmászunk a tetejére. Bár kilátás tekintetében nekünk az Óház-kilátó viszi a prímet, de azért innen is pazar a panoráma. Másik érdekessége a helynek, hogy innen indul az Országos Kéktúra, így egyfajta zarándokhely is azoknak, akik szenvedélyes túrázók. A csúcsra egy tanösvény is vezet, ami érinti a Hörmann-forrást, de indulhatunk közvetlenül a forrástól, vagy feljuthatunk akár az osztrák oldalról is.

Írottkő kilátó

Érdekes látnivalók a térségben, ahová még érdemes eltúrázni:

A Vas-hegy és a Pinka-sík nevezetességei

A Vas-hegy magyar oldalának települései

Az országhatár által kettészelt Vas-hegy 4 településéből kettő Ausztriában (Csejke és Pinkaóvár), kettő pedig Magyarországon (Felsőcsatár és Vaskeresztes) található. Egyik sem különösebben ismert, de nem is a városnézés miatt érdemes az Alpokalja ezen részén kirándulni. Az egyetlen érdekesebb kiállítás a felsőcsatári Vasfüggöny Múzeum tárlata. Miután ezt megnéztük, előkerülhet a túrabakancs és a hátizsák, mert az igazi kaland csak most következik. A vadregényes Pinka-szurdok végigjárása hatalmas élmény, Felsőcsatárról indulva az utunk nagy részét jobb oldalról a Pinka folyó, bal oldalról látványos sziklák szegélyezik. A környék túraútvonalai több helyen csodás kilátópontok mellett haladnak, és az erdőben, a Nagyvilágos csúcsán még egy geodéziai mérőtorony is megbújik.

Kőszeg látképe

Ezeket nézd meg a Pinka-sík területén

A Pinka-sík, vagy más néven Pinka-fennsík kevésbé izgalmas területe az Alpokaljának, de néhány olyan hely itt is található, amit érdemes megnézni, ha már arra vállalkoztunk, hogy felfedezzük az Alpokalját. Dozmat neve valószínűleg nem sokaknak cseng ismerősen, pedig egy különleges kilátóval gazdagítja a hazai palettát. A Krisztina-kilátót célszerű a Csodaszarvas tanösvény útvonaláról megközelíteni, mert így egy hangulatos sétát is tehetünk a településen. A kilátót nem lesz nehéz felismerni, mert olyan, mintha kidőlt volna, de nyugalom, teljesen biztonságos, a szokatlan elhelyezés része a dizájnnak.

Krisztina- kilátó

A térség legismertebb látványossága a monumentális jáki templom , ami az egykori jáki bencés apátság bazilikája. Kihagyhatatlan program!

Jáki Templom

Kis kitérő Szombathelyre

A római kori emlékeiről híres Szombathely csak színesíti az alpokaljai barangolást, hiszen rengeteg látványossággal csábítja magához a turistákat, nem véletlenül tartják a környék gazdasági és kulturális központjának.

Vasi Skanzen

Amit mindenképpen látni kell:

Szállásajánlatunk a városban: Kikelet Apartman >>

A meseszép Felső-Őrség

A Felső-Őrség vidéke nagyjából a Rába feletti részt fedi le, de éles határvonalat nem lehet, és nem is érdemes húzni, hiszen az egész terület fantasztikusan szép, és megérdemli, hogy alaposan megismerjük. A határ melletti Nemesmedvesnél tarthatjuk első megállónkat, ahol a Felszabadulási Emlékműnél látható egy T-34-es tank. Az apró kis településeken érdemes végigautózni, és kicsit meg-megállni, de ha inkább a céltudatos utazást szeretjük, akkor jó program egy séta a szépséges himfai Parkerdőben, ahol az erdei tanösvény és a madármegfigyelő helyek mellett pihenőket is kialakítottak. Innen nincs messze Tótfalu, ami egy ősi falunak állít emléket, vagy akár sétálhatunk egy jót a Himfai Környezetvédelmi-tó körül is.

Himfai Környezetvédelmi-tó

Érdemes még kicsit délebbre kalandoznunk az Alpokalja területén, és felfedezni Szentgotthárd látnivalóit is. Jó program többek között a Pável Ágoston Múzeum, a látványos Brenner kápolna a Brenner zarándokúttal kiegészítve, vagy a Hársas-tó felkeresése.

A Felső-Őrség mindezek mellett is több kincset rejteget, ilyen még a gasztonyi Mária kert, a Csákánydoroszló-Magyarbüks Várdombhoz vezető túra, a Magyarbüks- Elhagyott falu emlékhely, a rönöki Szent Imre templom, vagy a Csókásnál rejtőző geodéziai torony.

A Vasi-Hegyhát és környékének legszebb látnivalói és túraútvonalai

A Vasi-Hegyhát és környéke egy csokorba fűzi az Őrség legszebb településeit, így a Felsőszölnök – Szőce vonalon akár több napot is kalandozhatunk. Igyekeztünk összeszedni, mi mindent érdemes itt megnézni, szemezgessetek bátran közülük!

Kétvölgy kilátó

A települések legfőbb látnivalói:

Szőcei tőzegmohás láprét

Ha túráznátok egy jót az Alpokalja környékén, ezeket az útvonalakat ajánljuk:

A rengeteg látnivaló mellett az Őrség talán az Alpokalja legvendégszeretőbb vidéke, ahol rengeteg cuki kis vendégház közül lehet válogatni. Előre szólunk, dönteni nem könnyű, de bármelyikre is essen a választásotok, nem fogjátok megbánni. Íme a választék >>

Kalandra fel, barangoljátok be velünk az Alpokalja csodálatos vidékét, amihez segítségként egy térképet is készítettünk nektek:

(Fotók: Bene Mariann, Martin Edit, szallas.hu)


Exit mobile version