Site icon Szallas.hu Blog

12 mesés úti cél – Egynapos autós kirándulások 1 órára Budapesttől


A hétvégi tervetek nem más, mint egy egynapos autós kirándulás 1 órára Budapesttől? Akkor az alábbi látnivalókat mindenképpen írjátok fel a bakancslistátokra, garantáltan mesés élményeket tartogatnak számotokra!

1. Fedezd fel Esztergom legszebb kincseit!

Gyakran érzitek azt, hogy nincs is izgalmasabb annál, mint amikor gondoltok egyet, és beültök az autóba, hogy felfedezzétek, melyek a legszebb látnivalók Budapest környékén? 

Esztergomot semmiképpen ne hagyjátok ki a tervezésből, a városban ugyanis a Bazilika, a vár, és a Duna múzeum mellett számos más látnivaló akad, a Babits Mihály Emlékház is remek úti cél

Esztergomi Bazilika

Aki természetközeli élményekre vágyik, annak tökéletes helyszín a Prímás-sziget és a Kis-Duna sétány, a Strázsa-hegyi tanösvény, Vaskapu és Búbánatvölgy is. 

Utóbbi azért is jó választás, mert kerékpározni, kismotorozni és rollerezni is lehet, ráadásul babakocsival is nagy sétát tehetünk. Itt található a Bíróréti Állatsimogató is.

Stárzsa-hegyi kilátó

Városnézés Esztergomban >>

Szállástipp: Szent Anna Panzió és Apartmanház

A vendégház Esztergom déli részén, a Szent Anna templom szomszédságában 6 db kétágyas szobával, egy négy fős apartmannal és egy különálló apartmanházzal várja vendégeit, sétatávolságra a belvárostól.

Szállástipp: City-Top Vendégház Esztergom

A hangulatos vendégház a Szent Tamás-hegy tetején található, fekvéséből adódóan páratlan kilátás nyílik a városra, a Dunára, illetve a Várhegyre.

2. Ismerd meg a Törökmező tanösvény állomásait!

A Törökmező tanösvény a dél-börzsönyi erdők világát, Törökmező virágait, illetve az itt élő állatokat hozza hozzánk közelebb. A Törökmezői Kis-Állatparkban 35 állatfaj él, közel 120 egyedével. Háziállat simogató, színpompás madarak, egzotikus állatkülönlegességek és látványetetés várja az érdeklődőket,

A túraútvonal utolsó állomása a Hegyestető-kilátó, amelyet sokan csak Julianus-kilátó néven emlegetnek. A bástyára hasonlító építmény tetejéről bámulatos panoráma tárul a szemünk elé. 

Hegyes-tető kilátó, Nagymaros

Aki nem fél a nehéz tereptől, célba veheti a Remete-barlangokat is, amelyek a Szent Mihály-hegyről tekintenek le a Dunára.

Szállástipp: Napkelet Vendégház

Csend, dunai panoráma, jakuzzi, kényelmes fotelek, nyugágyak és számos program várja azokat, akik a nagymarosi vendégházat választják pihenéshez. 

Szállástipp: Csillagfény Házikó

Az 1 szobás, 2 férőhelyes háztól egy karnyújtásnyira van az erdő, a közelben számos túraútvonal közül választhatunk, a Duna pedig számos vízi programlehetőségnek ad otthont.

3. Térképezd fel a Rám-szakadék világát!

Ha a terv egy egynapos autós kirándulás Budapestről, a Rám-szakadék igazi jolly joker. A szakadék alaposan próbára teszi az állóképességünket a kalandos útvonalnak, korlátoknak és létráknak köszönhetően. Emiatt, és a természet szépsége miatt évente több tízezren keresik fel a vadregényes szurdokot.  

Rám-szakadék

A közelben található a Dunakanyar másik népszerű kirándulóhelye, a Prédikálószék is. A Visegrádi-hegység 639 méter magas csúcsán áll a 12 méter magas Prédikálószék-kilátó, ahonnan megcsodálhatjuk a Duna kanyarulatát, a Börzsönyt, a Naszályt és a Mátra vonulatait is. 

Prédikálószék

Szállástipp: Luna Vendégház

A vendégház Dömösön, a Rám-szakadék felé vezető utcában található. A környék remek kiindulási pont a különböző túrákhoz, ráadásul a falu központja is könnyen elérhető gyalogosan.

Szállástipp: CsakMi Vendégház Dömös

A vendégház egy különleges hangulatú felnőttbarát szálláshely, amely romantikus kikapcsolódás biztosít a Pilisben. Az önálló ház két fő részére nyújt kikapcsolódást.

4. Gyönyörködj a panorámában a Prónay-kilátóból!

A Dunakanyar környékén talán nem a 26 méter magas Prónay-kilátó a legnépszerűbb építmény, de az biztos, hogy érdemes felkeresni a Romhányi-hegy Kecske-kő nevezetű csúcsán álló emelvényt.

A tetejére 128 lépcső vezet, fentről láthatjuk a Selmeci-hegységet, Szanda várát, a Mátra hegyvonulatait, a Pilist, és a Börzsönyt is.

Prónay-kilátó, Alsópetény

Alsópetény környékén érdemes felkeresni a nógrádi vár romjait, a nőtincsi Alpaka Farmot, és a Gyadai tanösvényt is. A Bánki-tó szintén bakancslistás úti cél minden korosztály számára.

Gyadai tanösvény

Szállástipp: Csertó Vendégház Alsópetény

A vendégház a falu központjától 1 km-re fekvő Cser-tó közelében található, a Cserhát dombjain, ahonnan páratlan panoráma nyílik a Börzsönyre.

Szállástipp: Alsópetényi Vendégházak

Az öt állatbarát vendégház ideális választás azoknak, akik feltöltődésre, romantikára, túrázásra, biciklizésre és gyerekbarát kikapcsolódásra vágynak a családdal vagy a barátokkal.

5. Vedd célba a legendás váci Násznép-barlangot!

Ha az eddigi kirándulóhelyek Budapest közelében már mind ismerősek voltak számotokra, irány Vác belvárosa és a Násznép-barlang

A barlanghoz több legenda is kapcsolódik, és a kirándulás minden évszakban mesés élményeket ígér, akárcsak egy séta Vác hangulatos belvárosában. A vízparton álló Zenepavilon az egyik legromantikusabb találkahely a városban.

Zenepavilon, Vác

Aki egy kis borzongásra vágyik, annak mindenképpen érdemes megtekinteni a Memento Mori, „váci múmiák” kiállítást a főtéren, a Fehérek temploma szomszédságában. A Kolodko-szobrok és a legendás diadalív szintén bakancslistás látnivalók a városban.

Fehérek temploma, Vác

Szállástipp: Kútvölgy Vendégház

A vendégház a város felett húzódó Naszály váci oldalán, a fenyves alatt található túraútvonalak mellett rejtőzik. A kertben fedett medence és szalonnasütő is található. 

Szállástipp: Vácon Vár-lak Vendégház

Vác szívében, a korábbi vár falazatára épülve, történelmi környezetben található a vendégház, amelyhez nagy, gondozott kert, medence, és napozóterasz is tartozik.

6. Hidakkal és falépcsőkkel vár a Holdvilág árok

A Holdvilág-árok Pomáz közelében, a Visegrádi-hegységben található kirándulóhely, amely sokkal kevésbé zsúfolt, mint a Rám-szakadék. A szurdokban hidakon és falépcsőkön keresztül haladunk majd, a túraútvonal távja pedig csak 2 km. Nagyobb gyerekekkel bátran útnak indulhatunk. 

Holdvilág-árok

Szentendre és Pomáz határában, a Cseresznye-hegy északi oldalán, nagyjából 310 méter tengerszint feletti magasságban található a Vasas-szakadék. A 20-30 méter hosszú, szűk, természetes sikátor kevésbé ismert, de érdekes látnivalója a Visegrádi-hegységnek. 

Vasas-szakadék

Szállástipp: Fűtetős Dombház Üröm

A dombház Magyarországon és Közép Európában egyedülállóan tervezett és kivitelezett szálláshely, amely különleges környezetben, csendes helyen várja vendégeit télen-nyáron.

Szállástipp: Teleki-Wattay Kastély 

A Pilis hegység lábánál, Pomáz óvárosi részében található a kastély, amely festői szépségű barokk parkkal és szabadtéri játszótérrel csalogatja a pihenni vágyó családokat, nagyobb baráti társaságokat. 

7. Járd körbe a csővári vár romjait!

Csővár mindössze 20 kilométerre fekszik Váctól, itt találhatóak a csővári vár romjai. A várnak hosszú évtizedeken át hányattatott sorsa volt, tornyainak restaurálására a XIX. század elején került sor. A vármaradványokhoz a piros „rom” jelzést kell követni.

Csővári vár

A közelben található, Magyar Versailles-ként is emlegetett Acsaújlaki kastély érdekessége, hogy a kastélylátogatás során megtekinthető a borospince, a majdnem 100 négyzetméteres, görög mitológiai elemekkel ékesített díszterem és a 6 hektáros park is.

Acsaújlaki kastély, Acsa

Szállástipp: Kemencés Vendégház Vanyarc

A 4 szobás, 8 férőhelyes vendégház egy XIX. századi korhűen berendezett tornácos lakóépület, amelyben egy régi pajtából átalakított 2 fős stúdió apartman és egy modern bútorokkal felszerelt apartman található. 

Szállástipp: Csacska Macska Vendégház Szanda

Ha ki szeretnénk szakadni a hétköznapokból, vagy csak el szeretnénk bújni egy romantikus hétvégére kettesben, a frissen felújított, jakuzzis, teljesen felszerelt házikó tökéletes választás.

8. Élvezd a hatalmas sziklák látványát Dobogókőn!

A csővári vár és a Násznép-barlang is kihagyhatatlan látnivalók Budapest környékén, akárcsak Dobogókő. A kilátás páratlan, a Thirring-körút sziklái pedig garantáltan levesznek a lábunkról. A gyerekbarát kirándulóhely mindenképpen kerüljön fel a listánkra, annál is inkább, mert a környéken kutyával is szeretettel látnak bennünket.

Dobogókő

A Ferenczy-szikla a Pilis egyik kedvelt kirándulóhelye, melyet a „a Föld szívcsakrájának”, azaz „bolygónk dobogó szívének” is neveznek. A szikla Dobogókőről egy körülbelül 2 km-es túrával közelíthető meg.

Ferenczy-szikla

Szállástipp: Jurta Szállás Dobogókő

Az egész évben üzemelő szállás Dobogókőn található, a jurtákban időjárás és hőmérséklet függvényében fatüzelésű kályhával fűtenek.

Szállástipp: Kincs Apartman és Jurtaszállás Dobogókő

Az összkomfortos apartman 6 felnőttnek és 2 kisgyermeknek biztosít szállást, míg a két jurta 3-3 személyes, így nagyobb család, baráti társaság számára is ideális választás. 

9. Ismerd meg Tata legszebb látnivalóit!

Tata az egyik legnépszerűbb kirándulóhely Budapest közelében, ráadásul a lehető legjobb célpont, ha a terv egy egynapos autós kirándulás 1 órára Budapesttől.

A városban mindenképpen érdemes felkeresni az Öreg-tó partján álló várat, az Esterházy-kastélyt, az Angolparkot, a műromokat és természetesen a Fényes tanösvényt. A cölöpsétány, a kilátó, a függőhíd és a tündérrózsákkal borított tó különleges hangulattal várja a látogatókat.

Fényes tanösvény, Tata

Különleges cölöpséta a láperdőben >>

Aki még több természeti kincset szeretne felfedezni Tatán, annak érdemes felkeresni a 30 hektáron elterülő Agostyáni Arborétum birodalmát is.

Agostyáni Arborétum, Tata

Szállástipp: Ady Apartman 

Az apartman Tata központjában található, mindössze 3 percre az Öreg-tótól és 5 perc sétára a gyönyörű Cseke-tó melletti Angolparktól.

Szállástipp: Hotel Gottwald Tata

A négycsillagos hotel erdei környezetben, az Öreg-tó délnyugati partján wellness szolgáltatásokkal várja vendégeit.

10. Vár a gödöllői kastély és a Gödöllői Erdészeti Arborétum

Gödöllőt mindenképpen vegyük számításba, ha egynapos kirándulásra vágyunk. Az arborétum a természeti kincsei és a csendje miatt kedvelt úti cél, míg a kastély és a kastély kertjének bejárása már önmagában is félnapos programot jelent

Az épületben kiállított tárgyak között rátalálunk majd Erzsébet királyné emléktárgyaira, az Erzsébet parkban pedig megtekinthetjük Erzsébet királyné egészalakos szobrát is.

Gödöllői Királyi Kastély

Ünnepek idején kihagyhatatlan látnivaló Gödöllőn a Karácsonyház, amely igazi karácsonyi meseországgal várja vásárlóit. A helyszínen kapható kávé, forralt bor, rétes, sült gesztenye és más téli finomság is.

Karácsonyház, Gödöllő

Szállástipp: Dózsa Apartman Gödöllő

A teljesen felújított, modern apartman Gödöllő közvetlen központjában, a kastélytól, éttermektől, és a főtértől csupán egy percre található.

Szállástipp: Bed and Breakfast Gödöllő

A 4 szobás, 8 férőhelyes ház Gödöllő kertvárosában egy gyönyörűen parkosított 1000 m2-es kertben várja a kikapcsolódni vágyó vendégeit. 

11. Számtalan élményt tartogat Szentendre, a festők városa

A szentendrei Duna korzó és a főtér igazi emblematikus helyek a városban, amely számos múzeummal és gasztroélménnyel lopja be magát a szívünkbe. A belvárosban sétálva felmehetünk a Templomdombra is, innen megcsodálhatjuk Szentendre házainak tetejét, a Dunát, és a város templomtornyait. 

Duna korzó, Szentendre

A kirándulás szerelmesei számára tökéletes úti cél a Dömörkapu-vízesés, vagy Lajos-forrás, egy múltidéző sétához pedig érdemes a szentendrei skanzent célba venni. 

Szentendrei Skanzen

Szállástipp: Szarvashegy Panoráma Apartman

Szentendre központjától 8 km-re, a Szarvashegy tetején, közvetlenül a Pilisi Parkerdő szélén fekszik a négy egyedi kialakítású, kétszemélyes panoráma apartman

Szállástipp: Bükkös Hotel & Spa Szentendre

A felnőttbarát design- spa és wellness hotel Szentendre történelmi belvárosában található, 5 perces sétára a főtértől és a Duna korzótól. 

12. Irány az élő középkor városa, Visegrád!

Ha természetközeli kirándulóhelyet keresünk Visegrádon, az Apátkúti-völgy, a Mogyoró-hegy és a Nagyvillám jó választás, utóbbinál a Zsitvay-kilátó felkeresése mellett még bobozásra is szakíthatunk időt. 

A város történelmi kincsei között a Salamon-torony, a Sibrik-domb, a Fellegvár és a Királyi Palota mindenképpen bakancslistás látnivalók, ráadásul autóval 1 órára vannak Budapesttől.

Salamon-torony, Visegrád

Aki pedig szereti a pörgős programokat, azt tárt karokkal várja a Fun Extreme Canopy és Kalandpark, a Visegrád Gokart és Kalandpark és a Nagyvillám Sípálya.

Fun Extreme Canopy és Kalandpark, Visegrád

Szállástipp: Dunavirág Vendégház

A 3 szobás, hangulatos vendégház udvarában szaletli, kerti garnitúra, kőgrill, és pince várja a kikapcsolódni vágyó vendégeket.

Szállástipp: Provence Apartman Visegrád

Visegrád központjában, egy lágyan csörgedező patak partján fekszenek az apartmanok, a Hotel Honti épületétől 40 méterre. A wellness részleg szolgáltatásai a főépületben vehetők igénybe.

5 látványos túraútvonal és 10 hangulatos szállás Visegrádon >>

Az egynapos túra gondolatától kedvet kaptatok egy hosszú hétvégéhez is? Foglaljatok szállást a Szallas.hu kínálatából akár még ma! >>

(Képek: Szallas.hu)


Exit mobile version